15:17 Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

«Μαγική εικόνα» τα αναδροµικά µε τον νόµο Βρούτση

«Μαγική εικόνα» τα αναδροµικά µε τον νόµο Βρούτση

Έναν μικρό πανικό προκάλεσε ο ΕΦΚΑ με τους υπολογισμούς των αναδρομικών των συνταξιούχων, αφού πάνω από 800.000 περίμεναν να λάβουν αναδρομικά, αλλά πήραν περίπου οι 130.000, και αυτοί κατά μέσον όρο 195 ευρώ ο καθένας, καθώς στις προβλέψεις του νόμου προστέθηκαν και η ανοργανωσιά του ΕΦΚΑ και η αδυναμία του να εκτελέσει τον νόμο. Βέβαια, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι υπολογισμοί έγιναν σωστά, καθώς οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για λάθη. Ωστόσο, πραγματικότητα αποτελεί πως είναι τέτοιες οι προβλέψεις του «νόμου Βρούτση» που κάποιοι θα περιμένουν χρόνια να δουν αυξήσεις ή μπορεί σπανιότερα να μην τις δίνουν και ποτέ.

Ειδικότερα από τον νόμο προβλέπεται ότι η πληρωμή των αυξήσεων θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δύο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου και μετά κάθε χρόνο θα υπάρχει επανάληψη.

Το γεγονός ότι οι δικαιούχοι είναι παρά πολύ λίγοι οφείλεται στη λεγόμενη προσωπική διαφορά που έχει ξεμείνει από τις μνημονιακές μειώσεις συντάξεων.

Η νομοθεσία όμως προϋποθέτει ότι πρέπει πρώτα να έχουν καλύψει την προσωπική τους διαφορά. Δηλαδή, αν η προσωπική διαφορά είναι 200 ευρώ αύξηση, μέχρι αυτού του ποσού τη συμψηφίζει και γίνεται μόνο λογιστική μεταβολή και όχι πραγματική, καθώς προκύπτει συμψηφισμός.

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά προέκυψε όταν έγινε επανυπολογισμός με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου». Όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016, άλλο τόσο «συμψηφίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον ν. 4670/2020.
Αυτό είναι το λιγότερο, καθώς για περίπου 215.000 συνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη πριν από τον «νόμο Κατρούγκαλου», ο ΕΦΚΑ δεν μπόρεσε να υπολογίσει την προσωπική διαφορά, κάτι που δεσμεύτηκε ότι θα κάνει έως το τέλος του έτους. Ωστόσο είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις από τον ΕΦΚΑ ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους έχουν απορίες για τον υπολογισμό των αναδρομικών υποτίθεται ότι αύριο Δευτέρα θα γίνεται ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr και θα δίνει τις εξής πληροφορίες:

Α) Σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους.

Β) Σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.

Γ) Αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κ.λπ.

Πρόσβαση θα υπάρχει μόνο με κωδικούς του Taxisnet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

efood: Eξαγοράζει τα καταστήματα kiosky’s

ΟΑΕΔ: 5.000 ανοιχτές θέσεις για ανέργους – Όλες οι λεπτομέρειες

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας