More

  Μάνη: Η κατάθεση κόλαφος του Υπαρχηγού Βασιλειάδη και η απάντηση Καπέλιου

  Την κατάθεση – κόλαφο που έδωσε στον ανακριτή στις 03-03-2020 ο πρώην αντιστράτηγος εν αποστρατεία του πυροσβεστικού σώματος κος. Ιωάννης Βασιλειάδης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ereportaz.gr σχετικά με τις φερόμενες δηλώσεις του σε ηχητικό απόσπασμα που είδε το φως της δημοσιότητας για τις φωτιές στο Μάτι και στις οποίες ο κος Βασίλης Ματθαιόπουλος προβάλλει ισχυρισμούς εις βάρος του.

  Ρεπορτάζ: Έπη Τρίμη

  Σύμφωνα με την κατάθεση στον ανακριτή ο κος Ιωάννης Βασιλειάδης κατέθεσε τα ακόλουθα:

  «Ήμουν υπαρχηγός επιχειρήσεων από 10-1-2017 έως 1-2-2018 μέχρι που αποστρατεύτηκα. Τον Ιούλιο του 2017 επιχείρησα στην πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης. Η πυρκαγιά αυτή ήταν μια πυρκαγιά η οποία εξελίχθηκε σε μεγάλη και την 2η και 3η μέρα κάηκαν σπίτια και κινδύνευσαν άνθρωποι. Είχα φροντίσει ως επικεφαλής της επιχείρησης για τα επίγεια μέσα. Όσον αφορά τα εναέρια είχα αιτηθεί από την πρώτη στιγμή να επιχειρήσουν στην περιοχή ωστόσο επιχείρησαν μόνο δύο μικρά pzl και αργά το απόγευμα επιχείρησε, αν θυμάμαι καλά, ένα ζευγάρι CL 214. Τα αιτήματά μου για εναέρια απευθύνoνταν τόσο στο ΕΣΚΕ όσο και στον Αρχηγό. Αρχηγός ήταν ο κ. Βασίλειος Καπέλιος.

  ΕΡΩΤΗΣΗ:    Ο κος. Ματθαιόπουλος πού ήταν τότε;
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κος. Ματθαιόπουλος ήταν συντονιστής επιχειρήσεων και ήρθε στην πυρκαγιά στην επόμενη ημέρα.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο δεν σας έστειλαν εναέρια για να αντιμετωπίσετε την πυρκαγιά κυρίως στην έναρξή της;
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν και είναι κρίσιμο να έρθουν τα εναέρια κατά την έναρξη της πυρκαγιάς, εν τούτοις στην αρχή ήρθαν μόνο δύο μικρά PZL με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση.

  Δεν γνωρίζω μέχρι και σήμερα για ποιο λόγο δεν ήρθαν τα εναέρια παρ’ όλο που τα είχα αιτηθεί και υπήρχε η δυνατότητα να στείλουν. Αυτό το λέω διότι ως προϊστάμενος του ΕΣΚΕ, γνώριζα ότι υπήρχαν διαθέσιμα για να επιχειρήσουν στην πυρκαγιά και τα οποία εστάλησαν πολύ αργά το απόγευμα όταν πλέον η φωτιά είχε εξελιχθεί σε μεγάλη έκταση.
  Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

  Καπέλιος: Δεν φοβάμαι τίποτα!

  Ο κ. Καπέλιος έστειλε εξώδικο στις 21-07-2020 μέσω του δικηγόρου του κ. Αναστάσιου Χριστοφιλόπουλου στον κ. Βασίλη Ματθαιόπουλο, κάνοντας λόγο για βάναυση προσβολή της τιμής και της υπόληψής του ζητώντας από τον κ. Ματθαιόπουλο να ανακαλέσει. Ωστόσο όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος του σε τηλεφωνική μας επικοινωνία δεν έχει προβεί σε διάψευση βλάπτοντας την τιμή και υπόληψη του πελάτη του.

  Το ereportaz.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δικηγόρο του κ. Βασίλειου Καπέλιου ( κ. Χριστοφιλόπουλο Τάσο) δίνοντας στη δημοσιότητα τον αυτούσιο διάλογο.

  Ε.Τ.: Καλησπέρα σας, κύριε Χριστοφιλόπουλε. Λέγομαι Έπη Τρίμη είμαι δημοσιογράφος και μόλις μίλησα με τον κύριο Καπέλιο οποίος με παρέπεμψε σε σας να μιλήσουμε σχετικά με την υπόθεσή του.

  Τ.Χ.: Ναι.

  Ε.Τ.: Θα ήθελα εκτός  από το εξώδικο που θα μας στείλετε να μας κάνετε και κάποιες δηλώσεις αναφορικά με τον πελάτη σας. Μου είπε ο κος Καπέλιος ότι δεν φοβάται τίποτα και θα ήθελα πάνω σ’ αυτό να μου πείτε και εσείς τη θέση σας.

  Τ.Χ.: Ναι ακούστε, θα σας πω το εξής. Έχουν ακουστεί διάφορα συκοφαντικά για το πρόσωπο του κυρίου Καπέλιου για τα οποία έχω πάρει την εντολή να προσφύγω στην δικαιοσύνη σε βάρος των υπευθύνων. Είναι δύο οι πηγές από τις οποίες προέρχονται οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί.

  Ένα είναι οι φερόμενοι διάλογοι μεταξύ του κύριου Ματθαιόπουλου και του κ. Λιότσιου που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Δυστυχώς, δεν έχουν διαψευστεί.  Χρησιμοποιώ την λέξη φερόμενοι γιατί  είναι ένα αμφισβητούμενο αποδεικτικό μέσο και ως νομικός τους αναφέρω έτσι. Όμως δεν έχουν διαψευστεί από τον κύριο Ματθαιόπουλο ότι ειπώθηκαν αυτά τα πράγματα. Του έχω στείλει εξώδικο και τον καλώ να δηλώσει αν τα είπε ή δεν τα είπε όπως έχω υποχρέωση. Δεν μου έχει απαντήσει και μετά υπάρχει ο κύριος Βασιλειάδης ο οποίος λέει ότι ο κύριος Καπέλιος τον στέρησε από εναέρια μέσα στην κατάσβεση δύο πυρκαγιών στα Κύθηρα και στην Μάνη.

  Εμείς, έχουμε να δηλώσουμε το εξής:

  Όσα διαθέσιμα εναέρια μέσα υπήρχαν εκείνη την περίοδο τέθηκαν στη διάθεση κατάσβεσης των πυρκαγιών. Υπήρχαν ανάγκες στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι  ο στόλος ο εναέριος ήταν ελλιπής, υπήρχαν και βλάβες, υπήρχαν και νοικιασμένα οχήματα κ.λ.π.

  Εάν ο κύριος Βασιλειάδης έδειξε μια ανικανότητα στον συντονισμό των δυνάμεων που του είχαν ανατεθεί ευθύνεται μόνο αυτός και μόνον αυτός. Το αν πήγαν ή δεν πήγαν εναέρια μέσα προκύπτει αναλυτικά από τα αρχεία του Πυροσβεστικού Σώματος όπου τηρείται ημερολόγιο και φαίνεται ποια εναέρια μέσα είναι διαθέσιμα κάθε φορά και ποια χρησιμοποιούνται.

  Οι λόγοι για τους οποίους ο κύριος Βασιλειάδης στρέφεται κατά του κύριου Καπέλιου δεν είναι γνωστοί σε μας, τους γνωρίζει ο ίδιος. Θέλω να επισημάνω μόνο ότι ο κύριος Βασιλειάδης έγινε Υπαρχηγός μόνο μετά από εισήγηση του κυρίου Καπέλιου και συμπεριφέρεται ως ευεργετηθής αχάριστος και επίσης όσα υπονοεί ότι ήθελε να τον φάει εντός εισαγωγικών. Ο κύριος Καπέλιος έφυγε από το Πυροσβεστικό Σώμα πριν από τον κύριο Βασιλειάδη. Άρα η αποστρατεία του κύριου Βασιλειάδη  έγινε από τον επόμενο αρχηγό τον κύριο Τερζούδη όχι από τον κύριο Καπέλιο.

  Εγώ, αυτά έχω να δηλώσω. Θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη. Απλώς έχουμε ζητήσει την συγκέντρωση των στοιχείων για να είναι τεκμηριωμένα αυτά που θα πούμε. Δεν έχει σκοπό ο κύριος Καπέλιος να περιφέρεται στα μέσα ενημέρωσης και να κάνει δηλώσεις. Κατανοώ, όμως, ότι πρέπει και να αμυνθεί και γι’αυτό το λόγο είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε κάποιες δηλώσεις.

  Ε.Τ.: Πού αναφέρεται; Γιατί λέει ο κος Καπέλιος πως δεν φοβάται διότι έχει κάνει το καθήκον του.

  Τ.Χ.: Ο κος Καπέλιος ήταν αρχηγός σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο όπου είχε το εξής  επίτευγμα ενώ είχαμε αύξηση των πυρκαγιών κατά 17%. Αναφέρομαι στις δασικές πυρκαγιές. Υπήρχε μείωση των καμένων εκτάσεων κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο του 2016. Γεγονός που είχε επισημανθεί και από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εκτάκτων αναγκών. Ήταν απολύτως επιτυχημένος.

  Έκανε παντού το καθήκον του και δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει. Όλα είναι με απόλυτη διαφάνεια, τί να φοβηθεί. Τους διαλόγους κάποιους αν είναι υποτιθέμενοι αν είναι αληθινοί επισημαίνω ενός επίορκου αξιωματικού που απειλεί κάποιον και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει άλλα ονόματα για να εμποδίσει έναν πραγματογνώμονα να κάνει την δουλειά του αν είναι αληθή δεν το ξέρω,  δεν έχουν διαψευστεί.

  Ε.Τ.: Έχει επιδιώξει ο πελάτης σας επαφή εξωδικαστική με τον κ. Ματθαιόπουλο;

  Τ.Χ.: Νομίζω ότι δεν έχει νόημα αυτή η επικοινωνία. Αν έπρεπε να το έχει κάνει κάποιος είναι ο κος Ματθαιόπουλος. Δημοσιεύτηκαν κάποιες συνομιλίες. Πέρασαν κάποιες μέρες. Αν ο κύριος Ματθαιόπουλος δεν τα είχε πει όφειλε να πάρει τον κύριο Καπέλιο αλλά δεν το έκανε.

  Και μάλιστα περίμενε αρκετό καιρό ο κύριος Καπέλιος με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι κάτι φοβάται και δεν μιλάει. Ο πελάτης μου δεν είπε κάτι σε βάρος κάποιου για να επιχειρήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση.

  Φέρεται κάποιος άλλος να είπε κάτι άλλο σε βάρος του κ. Καπέλιου. Άρα γιατί να πάρει την πρωτοβουλία; Περίμενε και δεν διαψεύστηκε τίποτα!

   

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ανασχηματισμός: Αλλαγές σε υφυπουργούς – Αναβαθμίζεται ο Σκυλακάκης

  Τα τελευταία 24ωρα είχαν «φουντώσει» οι πληροφορίες πως επίκειται ανασχηματισμός, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιβεβαιώνει τις αλλαγές, τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για...

  Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Προσλήψεις 746 συνοριοφυλάκων

  Δύο νέες προκηρύξεις για την πρόσληψη συνολικά 746 συνοριοφυλάκων έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η πρώτη αφορά την πρόσληψη 480 συνοριοφυλάκων στις...

  Ζητά και τα ρέστα η Δημητρίου: Εξώδικο στο Νίκο Σαλάτα

  Με απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη αντέδρασε η κυρία Ξένη Δημητρίου, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιμή, στη συνέντευξη του Νίκου Σαλάτα, προέδρου Εφετών...

  NASA: Μία ιστορική προσθαλάσσωση για τις ΗΠΑ

  Την Κυριακή 2 Αυγούστου έγινε η πρώτη προσθαλάσσωση επανδρωμένου αεροσκάφους ύστερα από 45 χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή της NASA με τη βοήθεια...

  Ισπανία: Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος φυγάς για διαφθορά

  Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ενημέρωσε τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε, ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα τα...