12:37 Τρίτη 16 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μανιαδάκης- Gate: Οι καταθέσεις Μανιαδάκη για τους εμπλεκόμενους πολιτικούς

Μανιαδάκης- Gate: Οι καταθέσεις Μανιαδάκη για τους εμπλεκόμενους πολιτικούς

• Κελάηδησε στην Αμερική, φειδωλός στην Ελλάδα
• Αν και εμπλεκόμενος, περιέργως, χρίστηκε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος
• Είχε προλάβει να «καρφώσει» Λοβέρδο και Γεωργιάδη

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Εάν ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου» και νυν κατηγορούμενος Νίκος Μανιαδάκης είχε την δυνατότητα να γυρίσει τον χρόνο πίσω, σίγουρα θα το έκανε. Όταν το καλοκαίρι του 2015 συναντιόταν με τον ποινικολόγο και εκπρόσωπο των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ, Παύλο Σαράκη, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και εξπέρ στα ζητήματα των φαρμάκων αρνήθηκε να συνεισφέρει στην έρευνα του FBI, δεν μπορούσε να φανταστεί το τσουνάμι των εξελίξεων που θα ακολουθούσε. Η πρώτη μεταστροφή του «μάρτυρα με τα δυο πρόσωπα» σημειώθηκε δυο χρόνια αργότερα. Το 2017 όταν αισθανόμενος ότι το παγκόσμιο σκάνδαλο Novartis ακουμπά και τον ελληνικό μικρόκοσμο ο λάτρης της καλής ζωής και του «εύκολου χρήματος» κ. καθηγητής επικοινώνησε εκ νέου με τον ποινικολόγο ζητώντας, κατά πληροφορίες, να αναλάβει την νομική του υπεράσπιση ήταν πλέον αργά.

Πήγε και μίλησε στην Αμερική ζήτησε να υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στην Ελλάδα

Η περίπτωση Μανιαδάκη καταδεικνύει πλέον και στον πιο αδαή περί του σκανδάλου Novartis ότι σε περίπτωση που δεν βρισκόταν σε εξέλιξη η αμερικανική έρευνα οι ελληνικές δικαστικές Αρχές θα είχαν προ πολλού χύσει την καρδάρα με το γάλα. Αφενός παραμένει ακόμη ανεξήγητος, ακόμη και σήμερα, ο λόγος για τον οποίο η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε να τον καταστήσει μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος από την στιγμή που εμπλεκόταν στην υπόθεση. Όπως είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» το όνομα του πολύπειρου καθηγητή με τα ακριβά γούστα και την Aston Martin φιγουράριζε σε εκείνα των βασικών εμπλεκομένων της αναφοράς που είχε συντάξει το FBI και είχε αποστείλει στις ελληνικές δικαστικές Αρχές. Αφετέρου όπως αποκαλύπτουμε σήμερα τον Νίκο Μανιαδάκη «έκαιγαν» δυο καταθέσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». Στις 8-11-2017 αλλά και στις 28-1-2018 ο συγκεκριμένος μάρτυρας αποκάλυψε στοιχεία για τα λεφτά τα οποία εισέπραττε ο Μανιαδάκης μέσω της εταιρείας της συζύγου του Χριστίνας (Χρυσάνθης Φαρμάκη). Στην δεύτερη κατάθεση αναφέρει μάλιστα ότι η Novartis του έδωσε λεφτά προκειμένου να έρθει σε επικοινωνία ο Κωνσταντίνος Φρουζής με τον υπουργό αλλά και τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα στον τομέα του φαρμάκου. Με ποια κριτήρια λοιπόν ένας βασικός εμπλεκόμενος μετατρέπεται σε μάρτυρα και συνεργάτη των Αρχών; Η απάντηση έρχεται από μόνη της εάν κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.

Ο διπλός ρόλος του καθηγητή

Μετά την αποτυχία Μανιαδάκη να συνεργαστεί με τον Παύλο Σαράκη, επέλεξε να απευθυνθεί στις Αμερικανικές Αρχές. Σε καταθέσεις του στις ΗΠΑ ο κ. Καθηγητής φέρεται, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, να μίλησε για όλους και για όλα. Ονομάτισε πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Μίλησε συγκεκριμένα. Οι Αμερικανοί λοιπόν ήρθαν σε επικοινωνία με τις δικαστικές Αρχές της χώρας μας ζητώντας τους να τον εντάξουν σε καθεστώς προστασίας. Έχοντας λοιπόν το ακαταδίωκτο ποινικά και φορολογικά ο κ. Μανιαδάκης φόρεσε «κουκούλα» και άρχισε να συνεργάζεται. Στις καταθέσεις του με το όνομα «Γιάννης Αναστασίου» που δημοσιεύει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Μανιαδάκης μίλησε για εμπλοκή πολιτικών. Στις 3-1-2018 αναφέρεται στον ρόλο του Μάριου Σαλμά. Κάνει λόγο για το «κρυφό γραφείο του υπουργού» σε κτήριο του ΕΟΠΠΥ, για την φήμη που υπήρχε ότι λάμβανε λεφτά και δωράκια προκειμένου να κάνει τα χατίρια των φαρμακευτικών, ενώ κατέθεσε ότι μετά από μια συνάντηση που είχε με εκπροσώπους φαρμακευτικών είδε ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού είχε μια δεσμίδα με 50ευρα. Βέβαια η συγκεκριμένη κατάθεση κρίνεται πλέον υποκινούμενη από προσωπικά ελατήρια καθώς Αμερικανικές «πηγές» αναφέρουν ότι ο Μανιαδάκης έδωσε τον Σαλμά επειδή ήταν πεπεισμένος ότι ο Σαλμάς τον έδωσε στους Αμερικανούς. Παράλληλα από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο πρώην υπουργός Υγείας ήταν εκείνος που ουσιαστικά «απέπεμψε» τον Μανιαδάκη από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα όταν αντιλήφθηκε (μετά από έξι μήνες) ότι ο κ. καθηγητής έπαιζε ένα διπλό παιχνίδι. Αφενός συζητούσε για το θέμα των φαρμάκων με τους θεσμούς ενώ από την άλλη αμειβόταν από τις φαρμακευτικές μέσω της εταιρείας της συζύγου του. Για την ιστορία ο κ. Μανιαδάκης επανήλθε στα καθήκοντά του όταν το υπουργείο ανέλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης παρά το γεγονός ότι υπήρχαν εισηγήσεις πως πρόκειται για «καμένο χαρτί».
Ένα άλλο πρόσωπο το οποίο «έκαψε» μέσω των καταθέσεών του ο Μανιαδάκης ήταν και ο Νικόλαος Μανίας ο οποίος προετοίμαζε τις τιμές των φαρμάκων για λογαριασμό της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Υγείας επί Ανδρέα Λοβέρδου. Όμως και στην δεύτερη κατάθεσή του στις 26-1-2018 ο Νίκος Μανιαδάκης αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα και σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Αναφέρεται και πάλι στην θητεία του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας κατονομάζοντας τους: Ζώη Δέδε (πρόεδρο επιτροπής τιμών), Νίκο Καραπάνο και Νικόλαο Μανιά ως τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων. Μάλιστα χαρακτηρίζει απίθανο το ενδεχόμενο ο τότε υπουργός, δηλαδή ο Λοβέρδος, να μην γνώριζε το παιχνίδι που παιζόταν. Καταθέτει επίσης για τον Αδωνι Γεωργιάδη επισημαίνοντας πως είναι αδύνατον και εκείνος με την πλευρά του να μην γνώριζε τι γινόταν στο υπουργείο του και τον ρόλο των Χαράλαμπου Καραθάνου και Αντώνη Αυγερινού. Παράλληλα κατονομάζει ως συμμετέχοντες στο πάρτι του φαρμάκου τον Δημήτρη Λιντζέρη και την Μαρία Σκουρολιάκου.

Και μετά λέει με πίεσαν

Σε αυτές τις δυο καταθέσεις λοιπόν ο Μανιαδάκης εμπλέκει ουσιαστικά τα μισά πολιτικά πρόσωπα τα οποία ερευνώνται για την υπόθεση: Σαλμα, Λοβέρδο, Γεωργιάδη, Λιντζέρη και δέκα περίπου υπηρεσιακούς παράγοντες. Το ερώτημα το οποίο τίθεται για ποιον λόγο στην συνέχεια αποφάσισε να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Οι εισαγγελείς κάνουν λόγο για ένα διπλό παιχνίδι το οποίο έπαιζε. Αφενός είχε υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων προκειμένου να εξασφαλίσει ασυλία και να τα έχει καλά με τους Αμερικανούς και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη όμως όπως αποκάλυψε ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης «χειραγωγούσε την έρευνα για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα». Μάλιστα όπως αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» σε άλλες σελίδες ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να είχε μεταβεί ήδη σε συμβολαιογράφο καταθέτοντας ενόρκως ότι σε περίπτωση που μιλούσε για ονόματα και άλλων πολιτικών προσώπων όπως ο κ. Στουρνάρας τότε αυτό θα είχε γίνει κατόπιν πίεσης. Έτσι αφενός θα έδινε ότι χρειάζονταν οι εισαγγελείς για να δέσουν την έρευνά τους αλλά θα είχε και ένα ισχυρό όπλο για την επόμενη ημέρα, μετά τις εκλογές. Οι επιλογές του όμως απότι φαίνεται τον πρόδωσαν. Το ταξίδι στην Ισπανία και μετέπειτα στην Βραζιλία δεν ολοκληρώθηκε. Και πλέον είναι αντιμέτωπος με ένα διπλό πρόβλημα. Εκείνο των όσων είπε όντας μάρτυρας αλλά και του φάσματος της φυλακής μιας και πλέον έχει χάσει και την αμερικανική εμπιστοσύνη.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας