15:40 Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Μανώλης Δερμιτζάκης: «Δεν φοβάμαι τόσο την μετάλλαξη Δέλτα»

Μανώλης Δερμιτζάκης: «Δεν φοβάμαι τόσο την μετάλλαξη Δέλτα»

γράφει η Αλεξία Σβώλου

Έχει υπερτονιστεί ο κίνδυνος για την μετάλλαξη Δ λέει ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης

Τον καθηγητή γενετικής Μανώλη Δερμιτζάκη από τη Γενεύη τον έχουμε συνηθίσει να είναι συνήθως αυστηρός στις τοποθετήσεις του για να μην αφήνει περιθώρια για χαλάρωση και εφησυχασμό.

Ωστόσο συντάσσεται και εκείνος με τους ειδικούς που εκφράζουν την άποψη πως ο παγκόσμιος συναγερμός για την μετάλλαξη Δ είναι υπέρ του δεόντως υπερβολικός, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος προκαλεί περισσότερο επιδημικές εξάρσεις παρά τεράστια αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας.

Αυτά ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας το πρωί σε συνέντευξη τύπου για τα διαγνωστικά «όπλα» για την Covid 19.

«Δεν φοβάμαι τόσο την μετάλλαξη Δ, έχει υπερ-τονιστεί» είπε ο καθηγητής Γενετικής προσθέτοντας ότι ο γρήγορος εμβολιασμός είναι το «όπλο» ενάντια σε οποιαδήποτε μετάλλαξη και την Άλφα και την Βήτα και την Γάμμα και την Δέλτα, αλλά και την Έψιλον που μπορεί να έρθει.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης ακολούθως τόνισε την σημασία της ποιοτικής σύστασης του εμβολιασμένου πληθυσμού-κάτι που έχει επισημάνει και ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής -λέγοντας πως πρέπει όλες οι πληθυσμιακές ομάδες να αντιπροσωπεύονται με σημαντικά ποσοστά στον εμβολιασμένο πληθυσμό. Πρέπει να έχουν παρουσία υψηλή και οι ηλικιωμένοι και οι μεσήλικες και οι νεότεροι και επ’ αυτού έχει συστηθεί ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 16-17και τα παιδιά 12-15 ετών για να μην κινδυνέψουν να κλείσουν ξανά τα σχολεία, καθώς τα παιδιά συνιστούν περίπου το 20% του πληθυσμού.

Επ’ αυτού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά το ενδεχόμενο να προκρίνει σαν σύσταση τον εμβολιασμό των εφήβων 16-17 ετών και εκείνων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, στην πατρίδα μας, με το εμβόλιο της Pfizer και αναμένεται να πάρει ανάλογη έγκριση και το εμβόλιο της Moderna (δηλαδή για παιδιά κι εφήβους θα προκριθούν τα mRNA εμβόλια).

 

Από τη μεριά της η επίκουρη καθηγήτριαΜικροβιολογίας ΕΚΠΑ Βασιλική Πιτυρίγκα πρόσθεσε ότι η ανοσία που αποκτιέται μετά την ασυμπτωματικήλοίμωξη covid είναι διεθνώς υποεκτιμημένη, κυρίως λόγω της μακροχρόνιας ανοσίας που προκαλεί στο 30-60% των ασυμπτωματικών ατόμων η ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων η οποία μάλιστα ξεκινά από τη 2η κιόλας μέρα της λοίμωξης. Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι η ανοσία από τα εξουδετρωτικά αντισώματα ξεκινά μετά την 7η-8η ημέρα της λοίμωξης και γίνεται ουσιαστική 7-10 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της 2ης δόσης. Η επίκουρη καθηγήτρια Βασιλική Πιτυρίγκαεπισημαίνει πως η κυτταρική ανοσία διαρκεί χρόνια σε αντίθεση με την ανοσία από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που μετά από 2 χρόνια έχει εξανεμιστεί. Τέλος η κυτταρική ανοσία οφείλεται και σε διασταυρούμενες λοιμώξεις, κατά την επαφή του ανθρώπινου οργανισμού με τους άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν ευρέως εδώ και χρόνια.

Η παρέμβαση του Μανώλη Δερμιτζάκη και της Βασιλικής Πιτυρίγκα έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής του νέου τεστ της κυτταρικής ανοσίας που απαντά στο ερώτημα του 1 εκατ. ευρώ, πόση ανοσία τελικώς έχουμε, είτε νοσήσαμε, είτε περάσαμε την λοίμωξη ασυμπτωματικά…

Κι ενώ αυτή τη φορά ο Μανώλης Δερμιτζάκης κράτα πιο χαμηλούς τους τόνους για την μετάλλαξη Δ, οργή διακρίνεται στην φωνή του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη από το πανεπιστήμιο της Κρήτης ο οποίος διερωτάται φωναχτά τι είδους κοινωνία είμαστε όταν δεν εμβολιαζόμαστε οι ενήλικες και κυρίως οι ηλικιωμένοι και καλούμε τα παιδιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα επειδή γονείς και παππούδες αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο ή έχουν δεύτερες σκέψεις.

Δίκαιη η οργή του και ορθότατη η τοποθέτηση του.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας