Μανώλης Καραντίνης: Ο δεξιοτέχνης του Ρέμου και ο άγνωστος πόλεμος για το μπουζούκι

Μανώλης Καραντίνης: Ο δεξιοτέχνης του Ρέμου και ο άγνωστος πόλεμος για το μπουζούκι

Θεωρείται ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με όλους τους σπουδαίους Έλληνες συνθέτες και έχει συνοδεύσει με το μπουζούκι του τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές.

Εκτός από ένας πολύ μεγάλος δεξιοτέχνης στο μπουζούκι, είναι επίσης ένας εκπληκτικός ερμηνευτής κιθάρας, μαντολίνου, τζουρά, μπαγλαμά, λαούτο και ότι έγχορδου έχει τάστα.

Ένας μαγικός άνθρωπος μας ανοίγει την καρδιά του και το στούντιο του και μιλάει στην ΜΠΑΜ και στην Άννα Τσιάλτα, αποκλειστικά για όλη του την ζωή !!

Είναι απλά μαγικός και να τον ακούς να μιλάει και όχι μόνο να παίζει!

Ποιος είναι τελικά ο Μανώλης;
Ο Μανώλης είναι γραφικός, αυθεντικός αυτό που δεν θέλουν οι άλλοι. (γέλια) Παλιάς κοπής άντρας, από εκείνους τους παλιούς που ναι μεν κρατάνε τα ωραία της εποχής , αλλά δεν ξεχνάνε τις ρίζες τους Άννα μου. Θέλω τις ρίζες μου, την παράδοση μας τις αρχές μας. Δεν μου αρέσει αυτή η παγκοσμιοποίηση που πάνε να μας περάσουν για όλα.

Να πάμε όμως μπροστά; Η θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Να πάμε μπροστά φυσικά. Αλλά όχι να πάμε στα ραδιόφωνα και να μας απαγορεύουν το μπουζούκι. Το ξέρεις ότι υπάρχει κανόνας όχι μπουζούκι στα τραγούδια για να παίζονται στο ραδιόφωνο; Μπερδεύονται … Άλλο τα τραγούδια στα μαγαζιά και άλλο στα ραδιόφωνα. Γενικά στο καλλιτεχνικό στερέωμα υπάρχει αυτό το δεν θέλουμε το μπουζούκι στα τραγούδια και εμένα με ενοχλεί πάρα πολύ όλο αυτό.

Φαντάζομαι δεν είναι μόνο το μπουζούκι;
Όχι φυσικά. Είναι πολλά τα όργανα της παράδοσης μας. Πας κάπου και ακούς οχλαγωγία.. φασαρία με τους ήχους, και στο ραδιόφωνο φασαρία ακούς να σου πω την αλήθεια δεν ακούς μουσική. Προσπαθούν να βγάλουν στον κόσμο την οχλαγωγία γιατί αν βγάλουν τον καθαρό ήχο μετά δεν θα τους αρέσει αυτή η φασαρία και η οχλαγωγία.

Είστε άνθρωπος που τα θέλει όλα;
Φυσικά και τα θέλω όλα. Αλλά και να τα λέμε όλα ,το μπουζούκι είναι παράδοση μας … Τέλος. Κι ας μην σε αρέσει σε κάποιους, αυτό είναι!!

Βλέπω ότι σας ενοχλεί όλο αυτό; Σας επηρεάζει κάπως και στην δουλειά σας;
Δεν ενοχλεί μόνο έμενα. Ενοχλεί όλο τον κόσμο. Δεν θέλουν να έχουμε ταυτότητα για αυτό και το πολεμάνε με όποιον τρόπο. Γιατί το πολεμάνε το μπουζούκι. Δεν θα περάσει όμως αυτό. Είναι καταγεγραμμένες αυτές οι μορφές των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία, Χιώτης, Ζαμπέτας, Πλέσσας, Τσιτσάνης, Νικολόπουλος. Ζούμε από αυτούς. Από αυτούς τους ανθρώπους έχουμε ρίζες.

Πως είναι ο Καραντίνης όταν παίζει στην πίστα μπουζούκι;
Είναι φουλ επίθεση. (γέλια) Ξεχνάω τα πάντα. Παίζω μόνο μπουζούκι. Σκέφτομαι τι είμαι εγώ για να με χειροκροτεί όλος αυτός ο κόσμος; Και έτσι δίνω το καλύτερο μου εαυτό. Σεβασμός στον κόσμο … αυτό είναι που μετράει.
Έχω ζήσει μαγικές στιγμές με τον κόσμο να ξέρεις. Ο μουσικός έχει κοινό. . Τον αγαπάνε όλοι , ο τραγουδιστής δεν είναι έτσι κάποιοι τον αγαπάνε και τον ακούνε, σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει. Με τους μουσικούς είναι διαφορετικά.

Τι χρειάζεται ο μουσικός για να φτάσει εκεί;
Πολύ δρόμο .. μακρύ και δύσκολο. Το ταξίδι αυτό είναι μεγάλο. Δεν είναι εύκολο θέλει θυσίες και δουλειά, πολύ δουλειά. Το ταξίδι μου αυτό το οφείλω στο θεό και στους ανθρώπους.

Σας βλέπουμε συχνά στην εκπομπή του Παπαδόπουλου. Γιατί;
Είναι η μόνη εκπομπή που στηρίζει το μπουζούκι και το λαϊκό Ελληνικό τραγούδι. Μαζί με την άλλη εκπομπή τα τραγούδια είμαστε εμείς είναι οι μόνοι που στηρίζουν. Αν σταματήσουν κι αυτές καταστραφήκαμε. Να σου πω και κάτι ακόμα … που θέλω να το πω … Μέσα από αυτές τις εκπομπές μας βλέπουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μας δουν αλλού, γιατί δεν μπορούν να περπατήσουν είναι με προβλήματα υγείας, μέσα από νοσοκομεία, ανάπηροι άνθρωποι, μεγάλοι άνθρωποι κι με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να μας δουν. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο … Και μου το λένε άνθρωποι με συγκίνηση ότι μπορούν να μας δουν.

Τι είναι αυτό που κατά την γνώμη σας μας έφτασε εδώ;
Με στεναχωρεί η καταστροφή που έρχεται. Μας έφαγε το χαιλίκι, η δηθενιά και καταστρέφουμε την ρίζα μας, με αυτό τον τρόπο. Το σήμερα είναι μόνο για σήμερα … Το χθες είναι για πάντα… Όσον αφορά την μουσική και το μπουζούκι. Που έχει πάει η παράδοση μας; Τα δημοτικά τραγούδια; Κοντεύει να χαθεί και το δημοτικό τραγούδι.

Ποια δουλειά δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
Ποια από όλες;; (γέλια) Το όνειρο μου ήταν πάντα ο Τόλης, να είμαι μαζί του. Ήμουν 6 χρονών και τον έβλεπα στην τηλεόραση. Μετά από χρόνια πολλά, είπα στην αγαπημένη μου Πόλυ Πάνου, πάρε μου τον Βοσκόπουλο να του μιλήσω. Όταν τον πήρε του είπα κάποια μέρα θα συνεργαστούμε … Πάντα το ήθελα και έγινε. Μεγάλη καψούρα ο Τόλης. Δικαιώθηκα μαζί του. Είναι ο απόλυτος άρχοντας. Κιμπάρης σε όλα του, και στην φωνή του και στην ζωή του. Έχω παίξει σε όλους του τους δίσκους, σε όλα τα τραγούδια.

Είναι τελικά πολλοί όλοι αυτοί που έχετε δουλέψει;
Σχεδόν όλοι. Με Βιτάλη, Πάνου, και το μεγάλο μου ανέβασμα το έκανα με τον Νταλάρα. Έχω δουλέψει με όλους και είμαι ευγνώμων για αυτό. Με Γρηγόρη Μπιθικώτση στην τελευταία του μεγάλη συναυλία ζωντανά που είχε οργανώσει ο γιός σου, και λίγο μετά έφυγε. Μεγάλος Άρχοντας ο Μπιθικώτσης.

Από την αρχή σας ήταν έτσι;
Όχι βέβαια. (γέλια) Η αρχή δεν ήτα εύκολη, δούλεψα σε όλα τα σκυλάδικα. Σε μαγαζιά που δεν πάει το μυαλό σου, έχουν δει τα μάτια μου τα πάντα από πιστολίδια μέχρι … σφαγές. Υπήρχαν όμως καλοί τραγουδιστές και άλλες συνθήκες.

Έχω ακούσει ότι πήρατε και βραβείο πρώτο στο Να η ευκαιρία. Ισχύει;
Που το θυμήθηκες; 13 χρονών ήμουν και πήρα το πρώτο βραβείο μια χρονιά μετά τον Αδαμαντίδη που κέρδισε … Πόσα χρόνια με πήγες πίσω (γέλια)

Γεμάτη ζωή; Χορτάτη; Από όλα; Γυναίκες;
Μια ζωή γεμάτη από όλα ναι Μια ζωή βιβλίο. Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο η αλήθεια είναι αυτή. Θα σου αποκαλύψω πως αν έγραφα βιβλίο θα το ονόμαζα Καθρεφτίσματα… Και έτσι θα βγάλω και ένα cd με αυτό το όνομα. Γιατί όλα είναι ο καθρέφτης μας. Όσο για τις γυναίκες που ρώτησες, είμαι ήσυχος άνθρωπος εγώ και οικογενειάρχης και ερωτευμένος με το μπουζούκι μου !! (γέλια) Και την γυναίκα μου και τα παιδιά μου (γέλια)

Λάθη;
Πολλά … (γέλια) Αλλά είμαι καλά και προχωρώ
Πάθη;
Όχι δεν είχα ποτέ πάθη. Μόνο το Μπουζούκι και τα όργανα μου, όλα αυτά που παίζω. Είχα πάντα πάθος.

Τα τελευταία χρόνια είστε με τον Αντώνη Ρέμο
Ο Αντώνης είναι εξαιρετικός τραγουδιστής και άνθρωπος. Ξέρει να σέβεται και να αγαπάει αυτό που κάνει. Από το 1996 που τον γνώρισα στο ‘’Τι ήμουνα για σένα’’ είχα πει ότι ο Αντώνης έχει ωραία φωνή και θα πάει μπροστά γιατί σέβεται. Άννα μου εγώ θέλω να μου αρέσει η φωνή του τραγουδιστή για να δουλέψω μαζί του. Αν δεν μου αρέσει προτιμώ να μην δουλεύω, κι ας πεινάσω. Είναι κανόνας μου αυτός.

Ο Αντρέας ο γιος σας συνεχίζει και είναι πολύ καλός. Το λένε όλοι. Πως αισθάνεστε;
Περήφανος πολύ … Και όχι επειδή είναι γιος μου αλλά πιστεύω πως είναι μέσα στους 3 καλύτερους μπουζουξήδες νέους που έχουμε. Έχει και ήθος και αξίες.

Ποιο είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε;
Να σου πω τι πιστεύω. Δεν θέλω να είμαι ευαίσθητος. Θέλω να είμαι δίκαιος, και αυτό που έχω μάθει από τον μεγάλο Καζαντζίδη είναι ότι πρέπει να δίνεις για να πάρεις. Είναι ωραίο να δίνεις. Όταν βλέπεις ανθρώπους να μαζεύουν και να τρώνε σκουπίδια;; τι θα κάνεις τα λεφτά; Να δίνεις πράγματα, αγάπη φαγητό. Είναι σίγουρο το όποιος ξέρει να δίνει θα πάρει στην ζωή του.

Καζαντζίδης … Ιστορία… Πλέσσας. Τι θα πείτε;
Τι να πει κάνεις για αυτόν τον άνθρωπο εγώ συνεργάστηκα μαζί του και δεν θα ξαναβγεί τραγουδιστής σαν αυτόν. Ένας ήταν ο Καζαντζίδης. Θυμάμαι την κουβέντα που είπε … Θα έρθουν δύσκολα χρόνια και ήρθαν… Θα πάνε να καταστρέψουν το λαϊκό τραγούδι και το μπουζούκι και γίνετε…
Ο Πλέσσας για μένα είναι το κλειδί του Σολ. Είναι συγκλονιστικός και μοναδικός άνθρωπος.

Τι ετοιμάζετε τώρα εκτός από τις εμφανίσεις σας με Ρέμο.
Είμαι με Αντώνη, κάνω και συναυλίες με Γρηγόρη Μπιθικώτση αλλά έχω και το τρίο πεκάντο που έχουμε φτιάξει με δυο μουσικούς φίλους και κάνουμε διάφορα παρείστικα σε μαγαζιά. Από όλα τα είδη της μουσικής με μπουζούκι. Ετοιμάζω και ένα καινούργιο σιντί κατά τις γιορτές θα είναι έτοιμο, διαφορετικό με δυο τραγούδια Θοδωράκη και 2 Κατσαρού και 2 Πλέσσα, που παίζει πιάνο ο ίδιος ο Πλέσσας κι θεωρώ πως θα είναι μια εξαιρετική δουλειά.

Πως θα κλείσουμε την συνέντευξη;
Με αγάπη και πολύ Μπάμ. Στο εξωτερικό οι Έλληνες κλαίνε με το μπουζούκι και εδώ το πολεμάμε. Ας κρατήσουμε την ρίζα μας και τα ήθη μας … Να έχουμε Υγεία και να μάθουμε να δίνουμε!!
Η συνέντευξη έγινε στο στούντιο του Κου Μανώλη Καραντίνη

Σχόλια