More

  Μαργαρίτα Θεοδωράκη στο ereportaz: Δεν έχω να φάω, είμαι σε απόγνωση και ζητώ βοήθεια, χωρίς ντροπή!

  Δραματικές ώρες βιώνει η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα. Η 62χρονη γυναίκα  με ανάρτησή της χθες  στη σελίδα της στο Facebook καλεί δημόσια σε βοήθεια καθώς ζει σε τραγικές συνθήκες που δεν επιτρέπονται για κανέναν συμπολίτη μας και πόσο περισσότερο για την κόρη ενός τόσο σπουδαίου δημιουργού που τα τραγούδια του αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για την Ελλάδα.

  Συνέντευξη: Έπη Τρίμη

  Η Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη είναι κόρη του Μίκη Θεοδωράκη και της Μυρτούς Αλτίνογλου. Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου 1958. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Paris VIII της Σορβόννης και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Εδώ και 17 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι επικεφαλής της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» , που ως στόχο έχει τη διάδοση της μουσικής τ ου συνθέτη στην Ελλάδα και το εξωτερικό . Επίσης, ασχολείται με τις εκδόσεις «Ρωμανός», που έχουν ως αντικείμενο την έκδοση και προβολή των Απάντων του πατέρα της.

  Στον ελεύθερο χρόνο της , εδώ και αρκετά χρόνια, ξεκίνησε να ασχολείται με το κέντημα και αργότερα άρχισε να συλλέγει σπασμένα αντικείμενα (πλακάκια, ποτήρια, πιάτα, διακοσμητικά κ ά.) με σκοπό να τα κολλάει στους τοίχους. Ξεκίνησε από μικρές επιφάνειες και τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε ολόκληρους τοίχους και πατώματα εξωτερικού χώρου. Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη είναι αυτοδίδακτη, δεν έχει λάβει ποτέ ειδική εκπαίδευση και έμαθε από τον πειραματισμό και την εμπειρία.

  Ετοιμάζω ένα βιβλίο για την ιστορία της οικογένειας

  Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη μέχρι την πανδημία χειριζόταν, ως διευθύντρια, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», σε συναυλίες ανά την επικράτεια.Η ίδια, βέβαια, διαχειρίζεται και το «Ρωμανό», τον εκδοτικό οίκο, όπου έχουν περάσει τα πνευματικά δικαιώματα από όλα τα έργα του πατέρα της, όπως έλεγε. «Νομίζει ο κόσμος πως ο πατέρας μου είναι ο Ρότσιλντ της Ελλάδας. Κάποια χρήματα, γύρω στις 200 – 300.000, που είναι αστεία για κάποιους άλλους, φαγωθήκανε μέσα στα χρόνια. Από το 2017 έχει να πληρωθεί ο πατέρας μου από την ΑΕΠΙ, εκεί που ζούσε απ’ τα δικαιώματά του. Τώρα ετοιμάζομαι να εκδώσω ένα βιβλίο για την ιστορία της οικογένειας.

  Τα λόγια της Μαργαρίτας Θεοδωράκη είναι μαχαιριά στην ψυχή κάθε ανθρώπου με συναίσθημα και ειδικά όσων πονάνε με τις εικόνες θλίψης, πείνας και ξεπεσμού που καθημερινά πληθαίνουν λόγω των 10 πέτρινων χρόνων που έζησε η Ελλάδα με τα μνημόνια αλλά και της πανδημίας που έκλεισε επιχειρήσεις και έφερε σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες.

  Μην σπεύσετε να την κρίνετε επειδή η Μαργαρίτα Θεοδωράκη φροντίζει 22 σκυλιά και 35 γάτες. Δεν είναι τρελή η γυναίκα ούτε και άξια της μοίρας της. Το να είσαι φιλόζωη είναι μεγάλη τροχοπέδη δεδομένου πως το ένα ζώο φέρνει το άλλο και όλα πεινάνε και είναι στο έλεος μας. Επίσης, όταν είσαι μόνος στη ζωή κρέμεσαι από αυτές τις ψυχές και  παίρνεις δύναμη για να ζήσεις καθώς είναι μια πράξη win to win.

  Για λογαριασμό του ereportaz.gr μίλησα τηλεφωνικά μαζί της. Η γυναίκα ήταν αξιοπρεπής αλλά χωρίς καμία αιδώ και έπαρση είπε τα εξής:

  Απομονώθηκα – έκλεισα ως γυναίκα

  “Από το 2015 που τελείωσα οριστικά από μια σχέση μου θέλησα να απομονωθώ, λέει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Αγαπώ τη μοναξιά μου και όπως είπε και η Δήμητρα Λιάνη έκλεισα ως γυναίκα. Παλαιότερα είχα μεγάλη κοινωνική ζωή έχοντας 4 παιδιά από το γάμο μου. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με άντρα… Έφτασα σ’ ένα σημείο που μπούχτισα (…) Τώρα έχω 22 σκυλιά και 25 γάτες. Αυτά με καλύπτουν συναισθηματικά!Κάναμε parties και γενικά ήμουν μέσα στον κόσμο. Όμως, πλέον δεν αναζητώ κάτι ανάλογο και γι΄αυτό απομονώθηκα στο εξοχικό των γονιών μου στο Βραχάτι Κορινθίας”.

  Έχω γονατίσει οικονομικά 

  “Τα τελευταία χρόνια της κρίσης αλλά και τώρα λόγω της πανδημίας έχω γονατίσει. Έχω στείλει επιστολές στην υπουργό πολιτισμού ζητώντας να γίνονται συναυλίες διαδικτυακά και να εργάζομαι. Όμως η απαίτηση -ανάγκη-έκκληση δεν απέδωσε καρπούς και έχω υποστεί έναν εμπαιγμό. Εξαιτίας του κορωνοϊού οι συναυλίες αυτές κατέληξαν από 45 σε… 5, από τις οποίες οι τρεις είναι απλήρωτες. Πώς να ζήσουμε; Πώς να δώσω τα χρήματα για τον ΕΝΦΙΑ, για την περίθαλψη του πατέρα μου; Τα πάντα έχουν πέσει πάνω μου. Μου έκοψαν το ρεύμα, φαγητό δεν έχω ούτε για μένα ούτε για τα ζώα που περιθάλπω. Αν κόψουν και το νερό, δεν μου μένει τίποτα άλλο παρά να δέσω μια θηλιά στο λαιμό μου και να πεθάνω. Στις καλές εποχές έχω βοηθήσει πολύ κόσμο και δεν ντρέπομαι αλλά απαιτώ κιόλας τη βοήθειά τους τώρα που την χρειάζομαι, λέει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη”.

  Η υπουργός πολιτισμού με εμπαίζει

  “Κάθε φορά που γράφω μια επιστολή στην κυρία Μενδώνη μου δίνει την άδικη απάντηση πως θα τη μεταφέρει  στον πρωθυπουργό. Έχω στείλει τρεις επιστολές μέχρι σήμερα: Μία τον Μάιο, μία το Σεπτέμβριο και μία τον Οκτώβριο. Και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Τους πρότεινα να κάνουμε ακόμα και διαδικτυακή συναυλία προκειμένου να ζήσουμε κι εμείς με κάποιο τρόπο. Δεν βρήκα καμία ανταπόκριση”, είπε με πικρία η Μαργαρίτα Θεοδωράκη”.

  Το ρεύμα μου το πλήρωσε η οικογένεια Βαρδινογιάννη

  “Μέχρι εχθές δεν είχα τηλέφωνο, ούτε ρεύμα. Ζω κυριολεκτικά από την φιλανθρωπία των γειτόνων αλλά και όσων διαβάζοντας την αγωνιώδη έκκλησή μου στέλνουν χρήματα ή τρόφιμα. Δεν τρέπομαι που ζητώ βοήθεια. Μου λείπουν περισσότερο τα χρήματα αλλά και φυσικά τα τρόφιμα”.

  Ο πατέρας μου είναι κατάκοιτος και η μητέρα μου άρρωστη

  “Ο πατέρας μου όταν έκανα τη δημόσια έκκληση θύμωσε αλλά δεν με νοιάζει. Τον προσέχει η γραμματέας του και διάφοροι φίλοι. Πηγαίνω δύο φορές την εβδομάδα και τον βλέπω στην Αθήνα. Με πηγαίνουν από καλοσύνη χωρίς χρήματα γιατί το δικό μου αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο”.

  Οι γείτονες και ο δήμος είναι σύμμαχοί μου

  “Τα σκυλιά και τα γατιά θέλουν πολύ φαγητό (2 με 3 τσουβάλια την εβδομάδα). Ευτυχώς κανείς δεν μου έχει κάνει παρατήρηση και όλοι με στηρίζουν όσο μπορούν, παρόλο που τα σκυλιά γαβγίζουν”.

  Το τηλέφωνό μου δεν έπαψε να χτυπάει

  “Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη ανθρωπιά. Δέχομαι από παντού βοήθεια και είναι ευπρόσδεκτη. Δεν ντρέπομαι γι΄αυτό!”.

  Δείτε όσα έγραψε στη σελίδα της η Μαργαρίτα Θεοδωράκη:

  «Είμαι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ετών 62 ετών.
  Η ΔΕΗ χθες μου έκοψε το ρεύμα και δεν έχω ούτε τηλέφωνο, ούτε ιντερνέτ.
  Δεν έχω ρεύμα, δεν έχω φως, δεν έχω να μαγειρέψω, μα και τι να μαγειρέψω, χα, χα, χα, δεν έχω πια τίποτα, δεν έχω ψυγείο, μα αυτό έτσι κι αλλιώς είναι τελείως άδειο, δεν έχω ζεστό νερό να πλυθώ. Και πραγματικά κρυώνω!
  Ήρθα σε ένα καλό γείτονα για να στείλω το SOS!
  Επίσης δεν έχω να φάω! Περισσότερο τα 22 σκυλάκια και τα 35 γατάκια!
  Δεν έχουμε απολύτως τίποτα! Ούτε ένα σεντ….
  Τίποτα απολύτως τίποτα!
  Ζητάμε κάποια βοήθεια!
  Σας ευχαριστούμε πολύ!
  Δεν έχω κινητό. Μιας φίλης, 6943-286265,  2741055188
  Σας παρακαλώ πολύ αναρτήστε στο προφίλ σας! Κάποιος ίσως μας βοηθήσει! Help!»

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Αλεξία Έβερτ: «Τρωκτικά και κατσαρίδες» οι διαδηλωτές

  Καβάλα: Η συγκινητική ιστορία 45χρονου με νοητική και κινητική αναπηρία που νοσεί από κορωνοϊό – Έζησε 2 μέρες δίπλα στη νεκρή μητέρα του

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ο Χάμιλτον την pole position στο Μπαχρέιν

  Ο επτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα, Λιούις Χάμιλτον, εξασφάλισε την pole position στο γκραν πρι του Μπαχρέιν κάνοντας ρεκόρ πίστας γρηγορότερου γύρου...

  Σοκ από την ανάρτηση γιατρού στο Ιπποκράτειο: Δεν φοβόμαστε τον θάνατο – Τρεις συνάδελφοι πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες»

  Το σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας, σε όσους επιμένουν να αγνοούν το συμβαίνει δίπλα μας, δείχνει με την ανάρτηση του ο γιατρός Νίκος Ραζής Κουντούνης...

  Σκόπελος: Θετικοί στον κορωνοϊό σπάνε την καραντίνα και κόβουν βόλτες!

  Θετικοί στον κορωνοϊό σπάνε την καραντίνα και κόβουν βόλτες! Αυτή την απίστευτη καταγγελία, που δείχνει την ανευθυνότητα των ανθρώπων αυτών, έκανε ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου...

  Η φωτογραφία από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης που έγινε viral

  Ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας και αισιοδοξίας μέσα  από  τον αγώνα και τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι εργαζόμενοι στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης γίνεται viral ...

  Εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο εμπορίας ναρκωτικών με βάση σχολικό συγκρότημα στο Γαλάτσι

  Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελές εγκληματικό δίκτυο εμπορίας ναρκωτικών ουσιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Σε χθεσινή οργανωμένη αστυνομική...