2:52 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Μαρίνος Σκανδάμης: Αναξιοκρατία και πελατειασμός διαλύουν την ΕΛ.ΑΣ.

Μαρίνος Σκανδάμης: Αναξιοκρατία και πελατειασμός διαλύουν την ΕΛ.ΑΣ.

H στυγερή δολοφονία της νεαρής γυναίκας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο την πλήρη κατάρρευση των αστυνομικών υπηρεσιών στην Αθήνα και αλλού.

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. για αφύλακτα αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας στην πρωτεύουσα και σε όλη την Ελλάδα δημιουργούν γενικευμένα αισθήματα ανασφάλειας.

Η πλήρης αδυναμία των υπηρετούντων στο αστυνομικό τμήμα να προφυλάξουν την ζωή της αδικοχαμένης 28χρονης εξοργίζει κάθε πολίτη.

Και η κοινωνική οργή επιτείνεται από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι τα κέντρα κλήσεως της Άμεσης Δράσης δεν ανταποκρίνονταν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη γυναικοκτονία της Σαλαμίνας, αλλά και στο πρόσφατο επεισόδιο της Κέρκυρας με τον τραυματισμό τριών ατόμων από οπλισμένο με μαχαίρι μαθητή, γεγονότα δηλαδή που καταδεικνύουν ένα συνολικό ζήτημα ελλιπούς αστυνομικής λειτουργίας.

Μάλιστα, το έλλειμμα ασφάλειας δεν αφορά μόνο στις γυναικοκτονίες, αλλά εμφανίζεται σε πλειάδα εγκλημάτων με αποτρόπαιο χαρακτήρα, όπως στα αυξανόμενα κρούσματα βίας ανηλίκων, στη σκληρότητα των δραστών ληστειών και ιδίως, στο οργανωμένο έγκλημα οι δράστες του οποίου εκτελούν σε δημόσια θέα τα θύματά τους εν είδει στρατιωτικής επιχείρησης και κατά κανόνα παραμένουν ασύλληπτοι.

Η αδυναμία παρέμβασης και αποτροπής εμφανίζεται πια ως δομικό πρόβλημα της αστυνομικής λειτουργίας με μόνιμα χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι οι αστυνομικές αποτυχίες δεν εκδηλώνονται αραιά και εκτάκτως, αλλά πυκνά και με ανησυχητική επαναληπτικότητα σε συγκεκριμένα είδη εγκλημάτων.

Η βία ως «κανονικότητα» και η αστυνομική αδράνεια ως αναμενόμενη καθημερινότητα δυναμιτίζουν το οικοδόμημα ασφάλειας και προστασίας των εννόμων αγαθών, που κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να συντηρεί.

Μάλιστα, δεν φαίνεται ότι αν -δια μαγείας- λύνονταν τα προβλήματα υποστελέχωσης και εκπαίδευσης των αστυνομικών θα ενισχυόταν η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΛ.ΑΣ, που έχει συρρικνωθεί από το 72% το 2018 σε μόλις 43% σήμερα.

Καθότι, τα πλείστα ελλείμματα στην διοικητική επάρκεια των προϊσταμένων των αστυνομικών υπηρεσιών, στον βαθμό ετοιμότητας, στην υπηρεσιακή εκπαίδευση και πρωτίστως, στα αποτελέσματα κατά του εγκλήματος, έχουν έναν κοινό τόπο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πέντε χρόνια τώρα έχει -ας μού επιτραπεί ο όρος- «ξεχαρβαλώσει», κάθε διεύθυνση, αστυνομικό τμήμα και τμήμα ασφαλείας στη χώρα.

Κοινός παρονομαστής, η παράδοση της διοίκησης των αστυνομικών υπηρεσιών κατά κανόνα σε αυτούς που ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ και οι φιλικές της εταιρείες που συγκυβερνούν, θεωρούν αρεστούς.

Ικανοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραγκωνίζονται για να δοθεί χώρος στους αρεστούς της κυβέρνησης. Ο πελατειασμός διοικεί τις αστυνομικές υπηρεσίες. Ο καθηκοντικός πατριωτισμός των εντίμων Ελλήνων αστυνομικών διασώζει ό,τι μπορεί ακόμη να σωθεί.

Δεν υπάρχει όμως πια χρόνος.

Η ΝΔ που ως αντιπολίτευση εξυμνούσε την ανάγκη για την κατοχύρωση της ασφάλειας του πολίτη, ως κυβέρνηση εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη υπονομεύτριά της. Αυτό πρέπει να σταματήσει σήμερα.

Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α. Γεωργιάδης: Η μεταρρύθμιση γίνεται για να είναι περισσότερο ελκυστική η υπηρεσία στο ΕΣΥ

Α. Γεωργιάδης: Η μεταρρύθμιση γίνεται για να είναι περισσότερο ελκυστική η υπηρεσία στο ΕΣΥ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας