More

  Μάτι: Εγκληματική ολιγωρία από τον Ματθαιόπουλο στην υπόθεση Βουκάκη

  Κάθε τέχνασμα χρησιμοποίησαν στο Πυροσβεστικό Σώμα για να κρατήσουν εντός τειχών τα στοιχεία που θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής (Μάτι) είτε κάποιον αξιωματικό είτε την πολιτική ηγεσία.

  Τoυ Σταύρου Γεωργακόπουλου

  Οι απαντήσεις στα αιτήματα της Βαρβάρας Βουκάκη, που έχασε στη φονική πυρκαγιά τον σύζυγό της Γρηγόρη Φύτρο και τα δύο παιδιά της (την 13χρονη Εβίτα και τον 11χρονο Ανδρέα), δεν επιβεβαιώνουν απλά τις προσπάθειες συγκάλυψης, αλλά σοκάρουν. Τις διάβαζε η χαροκαμένη μάνα και ένιωθε καυτές ριπές ανέμου να αυλακώνουν το πρόσωπό της. Ξαναζούσε τον εφιάλτη της 23ης Ιουλίου 2018.

  Ειδικά, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος επέδειξε ξεκάθαρη άρνηση να συνδράμει τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουκάκη, που είδε τη ζωή της να καταστρέφεται. Χωρίς το παραμικρό συναίσθημα για μία γυναίκα που έχασε τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά.

  Μέσω του δικηγόρου της, Βασίλη Καπερνάρου, η Βουκάκη έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν επέστρεψε στο Μάτι για ρίψεις το ελικόπτερο ΒΚ που αρχικά επιχειρούσε στην Κινέτα και του δόθηκε εντολή να κατευθυνθεί στην Ανατολική Αττική, αλλά εξ αιτίας της έλλειψης καυσίμων πήγε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας να ανεφοδιαστεί. Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε στα άλλα δύο συντηρημένα ελικόπτερα ίδιου τύπου που έμειναν καθηλωμένα στο έδαφος. Με την εύλογη απορία «Γιατί έμειναν αδρανή;».

  Οι απορίες της επεκτάθηκαν και στη διαθεσιμότητα των χειριστών.

  Μήπως δεν επαρκούσαν. Επίσης, ζήτησε τη χορήγηση της άδειας εισόδου που πήρε η περίφημη επισκέπτρια, με την οποία έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ) από τη βάση του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Γιώργος Πορτοζούδης.

  «Σε κάθε περίπτωση, αν οι διαθέσιμοι πιλότοι δεν επαρκούσαν, ΓΙΑΤΙ δεν επιχειρούσαν τουλάχιστον το ένα, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής (αφού απαιτείται πλήρωμα δυο ατόμων για κάθε ελικόπτερο) όπου εβρίσκοντο ούτως ή άλλως στην Υ.Ε.Μ.Π.Σ. λόγω επιφυλακής;», έθεσε το ερώτημα η κυρία Βουκάκη.

  Επίσης, η χήρα και χαροκαμένη μάνα ζήτησε κάθε είδους αντίγραφα για τους λόγους που έμειναν καθηλωμένα τα ελικόπτερα. Όπως ζήτησε και την ακριβή ώρα εξόδου και επιστροφής του υπηρεσιακού αυτοκινήτου που φέρεται να χρησιμοποίησαν ο Διοικητής και η συνοδός του, που δήλωσε εθελοντής πυροσβέστης. Στο αίτημά της η Βουκάκη ζήτησε το υλικό από τις κάμερες, τα έγγραφα επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχηγό του Π.Σ. και τον Πορτοζούδη και κυρίως τις επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Κέντρου της Πυροσβεστικής, δηλαδή, του 199 και του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι.

  Το αίτημα υποβλήθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2018. Προσέξτε απάντηση που υπέγραψε στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου ο διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας, επιπυραγός Ευάγγελος Αρβυθάς.

  «Σε απάντηση των ανωτέρω (α) σχετικού, γνωρίζεται ότι δεδομένου ότι τα αιτούμενα στοιχεία αποτελούν μέρος της εν εξελίξει ποινικής διερεύνησης και καλύπτονται από την αρχή της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας, δεν είναι, εν προκειμένω, δυνατή η χορήγησή τους και θα πρέπει να αναζητηθούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από την αρμόδια εισαγγελική αρχή», είπε ο επιπυραγός. Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για τον διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας που ανέφερε στην απάντησή του ότι έπραξε «με εντολή Αρχηγού».

  Ποιος ήταν ο αρχηγός; Μα, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος!

  Έπειτα από τέσσερις ημέρες, στις 19 Οκτωβρίου, ο Βασίλης Καπερνάρος, για λογαριασμό της Βουκάκη προσφεύγει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Εκεί, αποκαλύπτεται και μία άλλη λεπτομέρεια.

  «Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία την 17.10.2018 περί ώρας 19:08 π.μ. του συνηγόρου μου με τον υπογράφοντα την ανωτέρω απάντηση, ο δεύτερος απάντησε στον συνήγορό μου, ότι μόνον μέσω εντολής του κ. Εισαγγελέα δύναται να μου ικανοποιήσουν τα, ως άνω, αιτήματά μου», ανέφερε η Βουκάκη. Στο αίτημά της εξιστόρησε όλη την τραγωδία. Ανέφερε την
  προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, με τις μηνύσεις κατά του τότε δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, της πρώην περιφερειάρχη Αθηνών, Ρένας Δούρου, του Ιωάννη Καπάκη που ήταν Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας τη μέρα της τραγωδίας, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη, του τότε Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήριου Τερζούδη, του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα και φυσικά κατά παντός υπευθύνου.

  Στις μηνύσεις της η Βουκάκη αναφερόταν σε «εγκλήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται στο άρθρο 299 ΠΚ και της εκθέσεις, το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται στο άρθρο 306 ΠΚ, τα οποία διέπραξαν εις βάρος της οικογένειάς μου».

  Στο αίτημά της η Βουκάκη υπογραμμίζει ότι «η όποια χρονική καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης και της επίρριψης ευθυνών δεν δύναται να λειτουργήσει ανασταλτικά ή και αποτρεπτικά της άσκησης των εννόμων συμφερόντων μου».

  Με την αίτηση για εισαγγελική παραγγελία, η κατάσταση εξελισσόταν άσχημα για τους εμπλεκόμενους. Οπότε ο Ματθαιόπουλος αποφάσισε κι έκανε πράξη όσα προέτρεπε τον εμπειρογνώμονα Δημήτριο Λιότσιο. «Γράψε στα αρχ… σου τον εισαγγελέα», είχε πει κυνικά ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Κάτι που είχε ήδη κάνει πράξη ο ίδιος. Αγνόησε παντελώς την εισαγγελική παραγγελία. Ο Ματθαιόπουλος έβαλε τον εαυτό του πάνω από τον νόμο. Κοινοποίησε, μάλιστα, την απάντησή του και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντιεισαγγελέα Εφετών, Ηλία Ζαγοραίο.

  ΣΧΕΤ.: α. Η υπ’ αριθ. Πρωτ. 65233/24-10-2018 Αίτηση της κ. Βαρβάρας Βουκάκη, χήρας Γρηγορίου Φύτρου, δια του πληρεξουσίου Δικηγόρου Βασιλείου Καπερνάρου, μετά της επ’ αυτής επισυναπτόμενης υπ’ αριθ. Πρωτ. 45248/19-10-2018 Εισαγγελικής Παραγγελίας.

  β. Το υπ’ αριθ. 250/05-11-2018 Υπηρεσιακό Σημείωμα της Νομικής Υπηρεσίας Επιτελείου Α.Π.Σ. προς το Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού Π.Σ. (μη προς εσάς).

  Σε απάντηση της ανωτέρα α’ σχετικής που αφορά αίτησή σας για παροχή στοιχείων, γνωρίζεται ότι σύμφωνα με το β’ σχετικό και κατόπιν εκτίμηση των διαλαμβανόμενων στο έγγραφό σας, κατά τα οριζόμενα στην παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση των αιτούμενων εγγράφων, καθ’ όσον ως αποτελούντα μέρος της ποινικής δικογραφίας που βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, περιβάλλονται από τη μυστικότητα της εν λόγω διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 241 Κ.Π.Δ.», ανέφερε ο Ματθαιόπουλος.

  Βουκάκη

  ΕΝΕΡΓΟΥΣΕ ΜΕ ΠΛΑΤΕΣ

  Σε απλά ελληνικά, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στην προσπάθεια που κατέβαλε για συγκάλυψη των ευθυνών υπέπεσε σε ποινικά αδικήματα. Όπως, για παράδειγμα, της ψευδούς βεβαίωσης. Για να καταλάβουν όλοι τι παιχνίδι στήθηκε πάνω από τους τάφους 102 ψυχών και στον πόντο εκατοντάδων συγγενών, αρκεί μία λεπτομέρεια. Αρχικά, ο Ευάγγελος Αρβυθάς ζήτησε εισαγγελική παραγγελία. Όταν αυτή προσκομίστηκε, ο Ματθαιόπουλος αρνήθηκε να την εκτελέσει. Με ποιο δικαίωμα; Επιτρέπει σε κάποιον ο νόμος να αγνοήσει εισαγγελική παραγγελία; Και γιατί δεν επενέβη ο Ζαγοραίος ως όφειλε; Είναι σαφές ότι ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος απολάμβανε κάποια προνόμια. Όπως την κάλυψη για τις ενέργειές του.

  Μην ξεχνάμε ότι το όνομα του Ζαγοραίου ακούστηκε στις πρόσφατες αποκαλύψεις που έγιναν μέσω των απομαγνητοφωνήσεων της ΕΥΠ όταν παρακολουθούσε επίορκους αστυνομικούς. Επίσης, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής υπήρξαν αναφορές στον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Γεννώνται εύλογα ερωτήματα για την αδράνειά του στην αγνόηση μίας εισαγγελικής παραγγελίας και, μάλιστα, για ένα θέμα που απασχολούσε όχι μόνο την Ελλάδα, μα τον πλανήτη ολόκληρο. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία και το αίτημα είχε υποβάλει μία γυναίκα που έχασε άνδρα και δύο παιδιά εξ αιτίας της φονικής πυρκαγιάς και ενδεχομένως λαθών ή παραλείψεων απ’ όσους είχαν τη δυνατότητα να σβήσουν τη φωτιά ή να περιορίσουν την έκταση της ζημιάς που προκάλεσε.

  Από τη στιγμή που προσπέρασε ο Ηλίας Ζαγοραίος την άρνηση του Ματθαιόπουλου να υπακούσει στην εισαγγελική παραγγελία δημιουργούνται και διάφορες σκέψεις. Όπως, για παράδειγμα, μήπως υπήρξαν παρεμβάσεις προς την προϊστάμενο της Εισαγγελίας για να μη δώσει συνέχεια στα αιτήματα της Βουκάκη. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί. Εκτός και αν με τόσες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που βγαίνουν στον αέρα, πρέπει να κρατάμε μία πισινή. Κι εμείς και οι εμπλεκόμενοι.

  Το συμπέρασμα, πάντως, είναι ξεκάθαρο. Μέσα από μία άγνωστη πηγή, ο Ματθαιόπουλος αντλούσε δύναμη σε βαθμό που μπορούσε να προτρέπει τον Λιότσιο να αγνοήσει τον εισαγγελέα και να το κάνει ο ίδιος. Με στόχο σε κάθε περίπτωση τη συγκάλυψη ευθυνών για μία τραγωδία, για την οποία ορθά έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορταζ» ότι οι 102 νεκροί ζητούν εκδίκηση. Και οι άνθρωποί τους που βιώνουν καθημερινά τον πόνο της απώλειας ζητούν δικαιοσύνη.

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Μάτι: Οι απειλές κατά του αντιπυράρχου ο οποίος αποκάλυψε πλαστογραφημένα στοιχεία

  Μάτι: Τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδιά κατηγορούμενοι για την τραγωδία!

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  ΟΗΕ: Πρόσκληση στον Ν. Αναστασιάδη για την Άτυπη Πενταμερή

  Επιστολή-πρόσκληση για συμμετοχή του στην άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο, στις 27 με 29 Απριλίου, στη Γενεύη, απέστειλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο...

  Λιγνάδης: Η κατάθεση γνωστού καλλιτέχνη που αναφέρεται σε σχέσεις με μαθητές του Αρσάκειου (έγγραφα)

  Ο Δημήτρης Λιγνάδης και οι μαθητές του Αρσάκειου! Ο γνωστός ηθοποιός περνάει τα πρώτα 24ωρα του προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης, ωστόσο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες....

  Συνελήφθη o εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας στην Κηφισιά

  Ειδικοί φρουροί της ΔΙ.ΑΣ Βόρειας Αττικής συνέλαβαν στην Κηφισιά γνωστό εφοπλιστή εις βάρος του οποίου εκκρεμεί αίτημα για έκδοση στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται...

  Απόλυτη μοιρασιά στη Λεωφόρο ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ

  Χωρίς νικητή έληξε το 69ο -ιστορικά- αθηναϊκό ντέρμπι στο γήπεδο της Λεωφόρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται...

  Αποκλειστικό: 37 κρούσματα κορωνοϊού στο ΚΕ Πόρου του Πολεμικού Ναυτικού

  "Θερίζει" το Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρου του Πολεμικού Ναυτικού ο κορωνοϊός. Ανάμεσα στους 500 ναύτες που βρίσκονται στο συγκεκριμένο κέντρο, εντοπίστηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες...