9:06 Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Μάτι: Τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδιά κατηγορούμενοι για την τραγωδία!

Μάτι: Τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδιά κατηγορούμενοι για την τραγωδία!

Ο Νόμος της Ζούγκλας στην Πυροσβεστική! Δυο χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, τη στιγμή που ο ανακριτής ζητεί (για δεύτερη φορά) την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για κακουργήματα, ενώ στο φως της δημοσιότητας έρχονται απειλές και εκβιασμοί από ανώτατα στελέχη όπως τον πρώην αρχηγό, Βασίλη Ματθαιόπουλο, προκειμένου να συγκαληφθεί το έγκλημα, ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι οποίοι φέρονται να ήταν αρνητικοί πρωταγωνιστές την ημέρα του ολοκαυτώματος αλλά και στην επιχείρηση συγκάλυψης, επιβραβεύονται!

Στις κρίσεις του Φεβρουαρίου 2020 ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης και οι συν’ αυτώ επέλεξαν να τοποθετήσουν σε θέσεις κλειδιά αξιωματικούς οι οποίοι είναι βάσει της εισαγγελικής έρευνας εκ των βασικών υπαιτίων της τραγωδίας στο Μάτι και έχουν καταστεί κατηγορούμενοι.

Μερικοί εξ αυτών εμφανίζονται, δε, βάσει καταγγελιών να συμμετέχουν σε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος. Ο Χαράλαμπος Χιώνης, τότε διοικητής Ανατολικής Αττικής, τοποθετήθηκε κλαδάρχης, ο Δαμιανός Παπαδόπουλος, τότε διοικητής Νέας Μάκρης, τοποθετήθηκε διοικητής Ανατολικής Αττικής, ενώ ο Χρήστος Γκόλφινος τότε υποδιοικητής του 199 τοποθετήθηκε Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασοπυρόσβεσης!

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ υπό κανονικές συνθήκες οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί -και όχι μόνο- θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντιθέτως παράμειναν στο Σώμα ενώ στις πρόσφατες κρίσεις αναβαθμίστηκαν καθώς τους δόθηκαν τα κλειδιά ιδιαίτερα ευαίσθητων υπηρεσιών! 

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο γεγονός είχε στηλιτεύσει από το 2019 μέσω επιστολής του στην τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ο πραγματογνώμονας και πρώην στέλεχος της Πυροσβεσικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Η πρώην υπουργός αντί να εφαρμόσει το Νόμο, δηλαδή να βάλει στον “πάγο” τους εμπλεκόμενους αγνόησε την επιστολή. Το χειρότερο όμως είναι ότι και επί Νέας Δημοκρατίας, στις πρόσφατες κρίσεις, τα πρόσωπα που απέτυχαν παταγωδώς στο Μάτι… ανταμοίφθηκαν!

Δείτε τις προαγωγές: 

Metatheseis Mati

Οι καταθέσεις που τους “καίνε”

Από το υλικό το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του τακτικού ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη προκύπτει ότι και οι τρεις διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο την ημέρα της πυρκαγιάς στο Μάτι. Είναι ενδεικτικό ότι ο μάρτυρας-κλειδί, Ιωάννης Κώστας, ο οποίος αποκάλυψε το γεγονός ότι στελέχη της Πυροσβεστικής έστειλαν χαλκευμένα στοιχεία στην εισαγγελία και εξέφρασε φόβους για αντίποινα από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, αποκάλυψε ότι ο τότε διοικητής Νέας Μάκρης και νυν Ανατολικής Αττικής εγκατάλειψε το πόστο του στη φωτιά ενώ στη συνέχεια περιφερόταν άσκοπα σε σημεία όπου δεν είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά! Όπως μάλιστα ισχυρίζεται σε κατάθεσή του στις 20 Ιουλίου 2020 στον ανακριτή από τη συμπεριφορά του κ. Παπαδόπουλου την ημέρα της τραγωδίας προκύπτει η “ειδεχθής πράξη της εγκατάλειψης της θέσης κατ’ εξακολούθηση, η εγκατάλειψη του έργου της πυρόσβεσης-διάσωσης πολιτών στις πληγείσες περιοχές καθώς και η εγκατάλειψη των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν εκεί…”. Όπως καταθέτει ο κ. Κώστας ο Δαμιανός Παπαδόπουλος εκείνη την ημέρα “επαίβαινε σε υδροφόρο Πυροσβεστικό Όχημα τουλάχιστον 500 λίτρων όπου με αυτό θα μπορούσε να επιχειρήσει άμεσα εκτός του έργου της διάσωσης και αυτό της πυρόσβεσης”.

Από την άλλη πλευρά ο πρώην υποδιοικητής του 199 και νυν υπεύθυνος Δασοπυρόσβεσης, Χρήστος Γκολφίνος εμφανίζεται να συμμετέχει στην απόπειρα συγκάλυψης αλλά και εξαπάτησης των εισαγγελικών Αρχών μέσω μιας ψευδής λίστας του συστήματος εντοπισμού ENGAGE. Στην καταγγελία του Ιωάννη Κώστα προς την πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία όπως αποκάλυψε το eReportaz, “έθαψε” την έρευνα αποκαλύπτεται ότι μόλις αντιήφθηκε τα “παραποιημένα” στοιχεία επικοινώνησε τόσο με τον διοικητή του 199 Ιωάννη Φωστιέρη όσο και με τον υποδιοικητή Χρήστο Γκολφίνο ζητώντας τους να διορθώσουν το “λάθος” τους. “Ενώ μου είπαν ότι θα το κάνουν σε ένα τελευταίο τηλεφώνημά μου την 6-8-2018 όπου ρώτησα εάν θα το πράξουν μου απάντησαν ότι δεν θα το πάνε αλλά θα περιμένουν να τους καλέσει ο ίδιος ο εισαγγελέας. Τους εξήγησα ότι τα στοιχεία του ENGAGE θα αποτελέσουν σοβαρό στοιχείο στη δικογραφία για την απόδοση τυχόν ευθυνών, ότι τα στοιχεία του ENGAGE είναι ψευδή και ότι από τις λάθος ώρες κυρίως των επικεφαλής θα εξαχθούν λάθος συμπεράσματα. Τους είπα επίσης ότι θα πρέπει να δώσουν στην εισαγγελία την ιστορική πορεία όλων των οχημάτων της πυρκαγιάς η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό αποτύπωμα (στίγμα) που αφήνουν εντός της εφαρμογής ENGAGE…”.

Σημειώνεται ότι η Δικαιοσύνη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία παραποιήθηκαν προκειμένου ανώτατοι αξιωματικοί να μείνουν εκτός κάδρου και να μην αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες για το Μάτι.

Τι απαντά η ΓΓΠΠ 

Η εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» που ανέδειξε το θέμα, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις συγκεκριμένες μεταθέσεις-πρόκληση στο αρμόδιο υφυπουργείο. Κύκλοι απάντησαν ότι το υπουργείο δεν δύναται να παρέμβει στο βαθμολόγιο και την επετηρίδα καθώς και ότι οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί χαίρουν του τεκμηρίου της αθωότητας. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας