0:53 Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Με αφορμή την έναρξη της Σαρακοστής, ο πάπας Φραγκίσκος προτρέπει τους πιστούς να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους

Με αφορμή την έναρξη της Σαρακοστής, ο πάπας Φραγκίσκος προτρέπει τους πιστούς να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους

Με αφορμή την έναρξη της Σαρακοστής για τους Ρωμαιοκαθολικούς, ο πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε στη λειτουργία της Τετάρτης των Τεφρών (σ.σ. αντίστοιχη της Καθαράς Δευτέρας στην Ορθόδοξη Εκκλησία), προτρέποντας τους πιστούς να εκμεταλλευθούν την περίοδο της νηστείας για να αφήσουν στην άκρη τον υλισμό και τον εγωκεντρισμό και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Ιερείς ευλογούν την τέφρα (στάχτη) από το κάψιμο των βαΐων της προηγούμενης χρονιάς και ακολούθως ραίνουν με αυτήν τα κεφάλια των πιστών, σχηματίζοντας στο μέτωπο έναν σταυρό. Με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζεται η θνησιμότητα («χους ει και εις χουν απελεύσει»).

Στο κήρυγμά του στη βασιλική της Αγίας Σαβίνας, ο ποντίφικας είπε «οι στάχτες που λαμβάνουμε απόψε μας υπενθυμίζουν ότι κάθε αίσθηση αυτάρκειας είναι ψευδής και η ειδωλοποίηση του εαυτού μας είναι καταστροφική, εγκλωβίζοντάς μας στην απομόνωση και τη μοναξιά».

Ένας καρδινάλιος έρανε με στάχτη την κεφαλή του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος αργότερα είπε: «Πόσο συχνά, εγκλωβισμένοι σε προσωπικές επιθυμίες και ανάγκες, χάνουμε την ουσία και δεν καταφέρνουμε να αντιληφθούμε το αληθινό νόημα της ζωής σε αυτόν τον κόσμο…».

Ο 86χρονος ποντίφικας προέτρεψε τους πιστούς να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη και να κάνουν θυσίες στη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής που οδηγεί στην Κυριακή του Πάσχα (για τους Καθολικούς είναι στις 9 Απριλίου φέτος). «Ας εκμεταλλευθούμε αυτές τις 40 ημέρες για να κάνουμε έναν προσωπικό απολογισμό (…) και να ασχοληθούμε με όσα πραγματικά έχουν σημασία».

Στη διάρκεια της φετινής Σαρακοστής, θα συμπληρωθούν 10 χρόνια από την εκλογή του Φραγκίσκου, του πρώτου πάπα από τη Λατινική Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπομπ Μενέντεζ: Πολλά υποσχόμενη η Ανατολική Μεσόγειος παρά τις προκλήσεις και τους επικίνδυνους ηγέτες σε Τουρκία και Ρωσία

Λονδίνο: Συναγερμός στην πρεσβεία των ΗΠΑ – Απομακρύνεται το προσωπικό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

           

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας