8:30 Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Με μηχανική υποστήριξη η αγορά λόγω covid-19

Με μηχανική υποστήριξη η αγορά λόγω covid-19

Στη μηχανική υποστήριξη βρίσκεται η αγορά, με τις επιχειρήσεις να έχουν πάρει παράταση ζωής κυρίως λόγω μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τoν covid-19.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σημαντικά, 9 στις 10 επιχειρήσεις αναμένουν πτώση των πωλήσεων τους, μεσοσταθμικά κατά 50% το επόμενο διάστημα, 1 στις 2 έχει ακυρώσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις της, εν τούτοις, τα λουκέτα αυξήθηκαν οριακά κατά 1,08% (πηγή: έρευνα ΕΣΕΕ).

Εξέλιξη η οποία συνδέεται, όχι με το “λίπος” που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά με το γεγονός ότι 6 στις 10 έκαναν χρήση της εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών με έκπτωση 25%, 8 στις 10 κατέβαλαν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, χρηματοδοτήθηκαν μέσω Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού και 3 στις 10 ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ποιες όμως είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το μέλλον; Σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 55%) θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας ενώ μία στις δέκα εξαρτά την απάντησή της από το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας ή όχι.

Αντίθετα, μόλις το 6,1% των επιχειρήσεων πιστεύουν πως η αγορά έχει ήδη επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση ή θα το κάνει εντός του επόμενου εξαμήνου. Με μια στις δύο επιχειρήσεις να προβλέπει ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη από εκείνη του πρώτου εξαμήνου με νέα πτώση των πωλήσεων.

Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα διατηρήσει σταθερές τις θέσεις μισθωτής απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η έρευνα της ManpowerGroup σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας οι προθέσεις προσλήψεις θα έχουν θετικό πρόσημο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας