9:07 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Με τη σφραγίδα του FDA, οι αμετανόητοι καπνιστές έχουν μία καλύτερη επιλογή και τα κράτη ένα νέο εργαλείο δημόσιας υγείας

Με τη σφραγίδα του FDA, οι αμετανόητοι καπνιστές έχουν μία καλύτερη επιλογή και τα κράτη ένα νέο εργαλείο δημόσιας υγείας

Με τη σφραγίδα το πιο αυστηρού εγκριτικού οργανισμού στον κόσμο, του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων FDA κάθε άνθρωπος που δεν θέλει η δεν μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα έχει πια στο τραπέζι μία καλύτερη επιλογή για την υγεία του ενώ το ίδιο ισχύει και για κάθε κράτος που θέλει να χαράξει μία βελτιωμένη πολιτική υγείας ώστε να μειώσει τον τεράστιο αντίκτυπο σε θνησιμότητα και νοσηλείες που έχουν τα νοήματα τα σχετιζόμενα με το τσιγάρο.

Η νέα αυτή η δυνατότητα σε επίπεδο ατομικής ευθύνης αλλά και κρατικής ευθύνης φέρει πλέον την επιβεβαίωση του FDA γεγονός που την καθιστά εργαλείο χάραξης καλύτερων πολιτικών υγείας.

Αν μη τι άλλο η κρίση η παγκόσμια της διάδοσης του κορονοϊού μας δίδαξε δύο πράγματα πως τα εμβόλια σώζουν ζωές και πως η χάραξη πολιτικών υγείας είναι πολύ σημαντικές για να διαφυλάξουμε ατομικά και συλλογικά την υγεία ενός λαού.

Στο κάπνισμα το μοναδικό εμβόλιο που υπάρχει είναι η διακοπή του καπνίσματος καθώς κόβοντας μαχαίρι το τσιγάρο σε λίγα χρόνια μειώνεται εκθετικά ο κίνδυνος εμφάνισης των όσων που σχετίζονται με τον καπνό ενώ η βελτίωση της οργανικής λειτουργίας ξεκινά από τις πρώτες ώρες της διακοπής του καπνίσματος.

Όπως όμως δείχνουν έρευνες σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των ενεργών καπνιστών δεν μπορεί η δεν θέλει να κόψει το κάπνισμα και φυσικά για τους ανθρώπους αυτούς θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να προστατευτεί υγεία τους.

Από την 7η Ιουλίου λοιπόν πως μας ενημέρωσαν κατευθείαν από τα κεντρικά την Philip Morris international στη Λωζάνη υπάρχει τρόπος οι καπνιστές να βελτιώσουν την υγεία τους και τα κράτη να δημιουργήσουν εκείνες τις πολιτικές υγείας που διαφυλάσσουν καλύτερα την υγεία και την υγιή γήρανση του γηράσκοντος πληθυσμού τους χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους νέους και χωρίς να ανοίγουν «πόρτες« για τη δημιουργία νέων καπνιστών.

Η έγκριση-ορόσημο του FDA του πρώτου θερμαινόμενο καπνικού προϊόντος ως προϊόν διαφοροποιημένο κινδύνου δίνει με επιστημονική σφραγίδα το χαρακτηρισμό των θερμαινόμενο καπνικών προϊόντων ως μία επιλογή «μικρότερου» κινδύνου

Όπως μας ενημερώνουν απευθείας από την Λωζάνη ο διευθύνων σύμβουλος της Phillip Morris international, ο Έλληνας Αντρέ Καλατζόπουλος και η επικεφαλής του επιστημονικού τομέα, η Δρ. Μόιρα Γκιλκριστ, η έγκριση ορόσημο του FDA Δύναμη για τους καπνιστές σε μετάβαση σε μία νέα εποχή.

Μετά από 10 και περισσότερα χρόνια ερευνών που χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί το πρώτο θερμαινόμενο καπνικό προϊόν το οποίο δεν καίει αλλά απλώς θερμαίνει τον καπνό ο πιο αυστηρός φορέας παγκοσμίως ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, FDA, ενέκρινε τον χαρακτηρισμό του θερμαινόμενου καπνικού προϊόντος ως «προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου για την υγεία».

Η πορεία από τον σχεδιασμό και την δημιουργία του θερμαινόμενου καπνικού προϊόντος της Philip Morris μέχρι την έγκριση ορόσημο του FDA σαν προϊόν «διαφοροποιημένου κινδύνου« περιλαμβάνει σταθμούς στην ιστορία ανάπτυξης του οι οποίοι ξεκινάνε από το 2016 και φτάνουν στο 2020.

Χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια ενδελεχών μελετών και εξετάσεις όλων των διαθέσιμων ευρημάτων ώστε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων να αποφασίσει να εγκρίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ένα καπνικό προϊόν διαφοροποιημένου κίνδυνου που συμβάλει στην μείωση της έκθεσης του οργανισμού των καπνιστών στα βλαβερά συστατικά του τσιγάρου.

Ο FDA σαν οργανισμός ξεκάθαρα δεν προάγει το κάπνισμα και δεν εγκρίνει τα καπνικά προϊόντα όπως οφείλει προασπίζοντας την υγεία -όμως επειδή υπάρχουν χώρες όπου παγκοσμίως μεγάλα ποσοστά των πολιτών αδυνατούν η δενεπιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα αναζητούνται εργαλεία για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία των καπνιστών προκειμένου να μειωθεί η συσσωρευτική επιβάρυνση της υγείας τους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ευρήματα περίπου 11 εκατομμύρια καπνιστές στις ΗΠΑ έχουνε ήδη εγκαταλείψει το παραδοσιακό κάπνισμα και έχουν στραφεί ολοκληρωτικά στο θερμαινόμενο τσιγάρο ενώ μέχρι το 2025 ο στόχος της PMI είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στα 40 έως 45 εκατομμύρια καπνιστές. Για πρώτη φορά τα κράτη έχουν ένα πρόσθετο εργαλείο στα χέρια τους για την χάραξη πολιτικών που θα επιτρέψει την προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας από τα νοσήματα που σχετίζονται με το τσιγάρο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ο καρκίνος του πνεύμονα και πολλοί άλλοι καρκίνοι που γνωρίζουν αύξηση όπως είναι για παράδειγμα ο ουροθηλιακός καρκίνος και όλα τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δηλαδή τα περισσότερα χρόνια νοσήματα που χαρακτηρίζονται ως νόσοι-δολοφόνοι, καθώς έχουν υψηλή συχνότητα εμφάνισης και ενοχοποιούνται για πολλά εκατομμύρια θανάτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδειοδότηση του FDA στο θερμαινόμενο IQOS ως Προϊόν Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου

Καλά νέα για τους χρήστες του IQOS-Τι δείχνουν νέες μελέτες

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας