More

  Μέχρι και 90% η επιδότηση της δόσης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια

  Η κυβέρνηση θα δρομολογήσει στα τέλη Ιουνίου το νέο πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα επιδότησης της μηνιαίας δόσης δανείων θα ισχύει μέχρι να ενεργοποιηθεί το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2021.

  Του Θανάση Κουκάκη

  Κάτω από την ομπρέλα προστασίας θα βρεθούν αποκλειστικά και μόνο όσοι πλήττονται από την πανδημία και παρέχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία τους για το δάνειό τους, ενώ για πρώτη φορά επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι μάλιστα θα κερδίζουν τη μεγαλύτερη επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου τους. Αυτή η επιδότηση θα φτάνει στο 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου.

  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το σχέδιο που συζητεί το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 300 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί να περιοριστεί ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

  Αυτό το σχέδιο προβλέπει πως στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά δανειολήπτες (νοικοκυριά και επαγγελματίες που παρέχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία τους για το δάνειό τους) που πλήττονται βάσει ΚΑΔ από την κρίση της πανδημίας. Εξαιρούνται από την επιδότηση της μηνιαίας δόσης όσοι δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες του κορωνοϊού, όπως δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

  Σχεδιάζεται να ενταχθούν όλα τα δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, δηλαδή δάνεια που κοκκίνισαν πριν από το τέλος του 2018 και δάνεια που κοκκίνισαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά, Καθώς και κανονικά εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

  Το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης 90% της μηνιαίας δόσης θα αφορά στους συνεπείς δανειολήπτες και θα ισχύει για το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος, ενώ τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερο. Για τα «κόκκινα» και τα καταγγελμένα δάνεια θα προβλέπεται μικρότερο ποσοστό επιδότησης.

  Ειδικά για τα καταγγελμένα δάνεια το σχέδιο προβλέπει μικρότερο ποσοστό επιδότησης της δόσης και αυστηρότερους όρους, ενώ αποτελεί το αγκάθι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι θεωρούν ότι η πλειονότητα των καταγγελμένων δανείων αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

  Για τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά από τους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα ξεκινά από το 90%. Δηλαδή για μηνιαία δόση 600 ευρώ, τα 540 ευρώ θα καλύπτονται από το κράτος για τους μήνες που θα ισχύσει το πρόγραμμα-γέφυρα και ο δανειολήπτης θα πληρώνει τα υπόλοιπα 60 ευρώ.

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Καβάλα: Αγροτικό με σπασμένο χειρόφρενο έσπειρε πανικό (βίντεο)

  Σκηνές τρόμου έζησαν όσοι βρίσκονταν στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά, στην Καβάλα, όταν ένα αγροτικό με σπασμένο χειρόφρενο, άρχισε να κινείται χωρίς οδηγό και...

  Ο Τιμ Κουκ, το αφεντικό της Apple, έγινε δισεκατομμυριούχος

  Εννέα χρόνια αφού ανέλαβε τα ηνία της Apple και τη στιγμή όπου ο όμιλος βλέπει την αξία του να έχει εκτοξευτεί στο χρηματιστήριο, ο...

  9 παρεμβάσεις από το ΥΠΟΙΚ για την Εύβοια

  Συγκεκριμένες άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στην Εύβοια ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών....

  Συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας υπό την προεδρία του Ν. Παναγιωτόπουλου

  Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) αυτή τη στιγμή, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, όπως έγινε γνωστό από...

  Οι πύλες της κολάσεως για την Ιωάννα αμέσως μετά το εξιτήριο!

  ΔΥΌΜΙΣΗ ΜΗΝΕΣ μετά τη φρικιαστική επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, η 34χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου που δέχτηκε το καυστικό υγρό, εξακολουθεί...