12:10 Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Μέχρι τέλους του έτους τα πρώτα δρομολόγια υδροπλάνων - Η ασφάλεια και το κόστος

Μέχρι τέλους του έτους τα πρώτα δρομολόγια υδροπλάνων - Η ασφάλεια και το κόστος

Ένα όνειρο δεκαετιών για τον τομέα της αεροπλοΐας στην Ελλάδα φαίνεται να πλησιάζει στην πραγμάτωσή του. Ο λόγος για την έναρξη των δρομολογίων των υδροπλάνων που παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις πιθανότατα θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2023.

Για να γίνει αυτό πάντως απαιτείται η αδειοδότηση επιπλέον υδατοδρομιών από τα τρία που μέχρι στιγμής έχουν λάβει άδεια λειτουργίας. Και αυτό γιατί μόνο με τρία υδατοδρόμια δεν υπάρχει ικανός αριθμός προορισμών για τα υδροπλάνα.

Ο Τάσος Γκόβας, πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια, υπολογίζει πως μέχρι τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί άλλα τέσσερα υδατοδρόμια στο Ιόνιο ώστε να υπάρχει ικανός όγκος πτητικού έργου και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι το κόστος που θα έχει το εισιτήριο του υδροπλάνου για κάθε επιβάτη και αν θα είναι προσιτό για τον μέσο πολίτη. Ο Τάσος Γκόβας λέει πως η τιμή του εισιτηρίου θα βρίσκεται ανάμεσα στο κόστος ενός ακτοπλοϊκού και ενός αεροπορικού εισιτηρίου.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος 5DAerosafe, δημιουργήθηκε εφαρμογή που θα ελέγχει την ασφάλεια των θαλασσοδιαδρόμων στα ελληνικά υδατοδρόμια με drone. Στο Λαύριο έγινε η επίσημη παρουσίαση της διαδικασίας με τον Γιώργο Μπόγδο, Chief Technology Officer της εταιρείας Future Intelligence, να εξηγεί πως τα αυτοματοποιημένα drones θα προσφέρουν γρήγορο έλεγχο, με λιγότερο κόστος και με πολύ μικρή περιβαλλοντική όχληση.

Στο φιλόδοξο project ελέγχου των λειτουργιών αεροδρομίων και υδατοδρομίων με drone, η Airbus έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή. Ο σχεδιασμός και οι δοκιμές στα ελληνικά υδατοδρόμια αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά το Eurocontrol στην λειτουργία των drones.

«Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι να χρησιμοποιηθούν τα drones. Έχουν πλέον πολλές δυνατότητες, είναι ολοένα και πιο αξιόπιστα αλλά ακόμα υπάρχουν νομικά εμπόδια στην Ευρώπη. Διότι η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Εάν μπορούμε να αποδείξουμε ότι χρησιμοποιώντας drones δεν θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια κανενός νομίζω θα βοηθήσει πολύ. Έχουμε και το Eurocontrol στο έργο και σίγουρα θα μάθουν χρήσιμα πράγματα από αυτό», λέει ο Φιλίπ Κρομποσίνσκι, Στέλεχος της Airbus Defense and Space.

Αυτο που δεν γνωρίζουν καλά οι Έλληνες είναι πως λειτουργούν τα υδροπλάνα, πόσο ασφαλή είναι και πόσο γρήγορα. Σημασία έχει επίσης και ποια θα είναι η χωρητικότητά τους. Ο Μανώλης Αποστολάκης, Επιχειρησιακός διευθυντής της Ελληνικά Υδατοδρόμια και κυβερνήτης υδροπλάνων ο ίδιος, τονίζει πως τα υδροπλάνα είναι απόλυτα ασφαλή και δεδομένου ότι είναι αμφίβια (έχουν και τροχούς κάτω από τους πλωτήρες) θα είναι ποπλύπλευρη και η χρήση τους.

Τα πρώτα υδροπλάνα που θα αγοραστούν θα είναι 19 θέσεων (ξεχωριστά από κυβερνήτη και συγκυβερνήτη) και η εταιρεία ελπίζει πως μέσα σε μία 5ετία θα δρομολογηθούν 35 αεροσκάφη σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάζουν µπρος τις… µηχανές τα υδροπλάνα

Η Grecian Air Seaplanes ξεκινά τις πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας