More

  Μεγάλη ανεργία επί θύραις

  Φιλότιμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τον κόσμο της εργασίας με απαγόρευση των απολύσεων και άλλα μέτρα, απέναντι στον φονικό ιό.

  Του Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλου

  Και βέβαια τέτοιες ώρες τέτοια λόγια λέει η λαϊκή θυμοσοφία. Αλλά τέτοιες ώρες γίνονται και πολλά στα κρυφά, που χάνονται στην χλαπαταγή της έντασης αυτού του ακήρυκτου πολέμου, “βολεύοντας” καταστάσεις. Και εξηγούμαστε.

  Χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μας προετοίμασε εμμέσως για αύξηση της ανεργίας, χωρίς να το πει επίσημα, αλλά εμμέσως και συμβολικά με την μπάλα στην εξέδρα, καθώς οι πολιτικοί ποτέ δεν παύουν να συμπεριφέρονται σαν πολιτικοί.

  Μας είπε ότι τα στοιχεία του Μαρτίου από την ΕΡΓΑΝΗ για την αγορά εργασίας είναι τραγικά, υπονοώντας ότι κατέγραψαν απολύσεις λόγω κορωνοιού. Με δεδομένο ότι το κλείσιμο άρχισε σταδιακά από το 9 Μαρτίου, το ερώτημα είναι πότε πρόλαβαν να απολύσουν 30 και 40 χιλιάδες κόσμο, με δεδομένο ότι στις 18 Μαρτίου οι απολύσεις απαγορεύτηκαν… Εν πάσει περιπτώσει μέσα στον χαμό, είναι δύσκολο να γίνει ψύχραιμη καταγραφή, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και στοιχεία που μιλάνε από μόνα τους και μάλλον προετοίμαζαν την δυσάρεστη εικόνα, στην αγορά εργασίας, που μετά τον κορωνοϊό θα γίνει πολύ άσχημη, όσο και δεν το παραδέχεται η κυβέρνηση, που ορθά λαμβάνει μέτρα για να την αποτρέψει κατά το δυνατόν.

  Εννοείται ότι μιλάμε πάντα για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που θα πληρώσει ξανά την νύφη, τόσο της οικονομικής κατάρρευσης, όσο και των θυσιών που θα απαιτηθούν για να ανακάμψει η οικονομία.

  Σύμφωνα με την μηνιαία Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο 2019 ο απόλυτος αριθμός των ανέργων ήταν 758.886 άτομα, με συνέπεια το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί σε 16,3%. Δοθέντος ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο 2019 το σύνολο του εργατικού δυναμικού, δηλαδή το άθροισμα των απασχολουμένων και των ανέργων, εκτιμάτο σε 4.656.893 άτομα, προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας προσδιορίζεται σε 16,3%.

  Από την άλλη με βάση τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο 2019 οι άνεργοι ήταν 1.128.421 άτομα. Δηλαδή, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ καταγράφουν 369.535 περισσότερους ανέργους σε σύγκριση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

  Ως γνωστόν, ο ΟΑΕΔ καταγράφει μόνο τον αριθμό των ανέργων ατόμων και δεν υπολογίζει το μέγεθος του συνολικού εργατικού δυναμικού.

  Αν λάβουμε υπόψη το επίπεδο του εργατικού δυναμικού βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τότε σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο 2019 το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας υπολογίζεται σε 24,2%.

  Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στατιστική παρατήρηση, ότι, το 24,2% είναι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί από τα στοιχεία καταγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ. Να σημειώσουμε τέλος ότι η μηνιαία Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο 2013 είχε υπολογίσει τον αριθμό των ανέργων σε 1.357.060 άτομα, που μεταφράζεται σε ποσοστό ανεργίας της τάξης του 27,9%.

  Από το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου(1945) και έως σήμερα, το 27,9% θεωρείται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που ιστορικά έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας.

  Άσχημο πράγμα η ανεργία και κυρίως των μακροχρονίων ανέργων, πάνω από τα 50 καθώς η ελληνική οικονομία ποτέ δεν προσέφερε πολλές ευκαιρίες σε αυτούς. Τα επιδόματα ανύπαρκτα και βέβαια, όποιος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα τον τρώει το φίδι… Αυτοί το ξέρουν καλά…

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κορωνοϊός: Όπλο βιολογικού πολέμου λένε οι Αμερικανοί με αγωγή κατά της Κίνας

  Αγωγή 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατατέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά των κινεζικών αρχών για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός είναι...

  Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν το 1.000.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

  Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως ενώ συνολικά 51.364 θάνατοι έχουν καταγραφεί, εκ των οποίων 37.709 στην Ευρώπη. Με 13.915 θανάτους,...

  Δημοσκόπηση: “Σαρώνουν” Σ. Τσιόδρας και κυβέρνηση

  Μπορεί οι πολίτες να δείχνουν πολύ μεγάλη ανησυχία και φόβο για την επιδημία του κορωνοϊού από την μία πλευρά, από την άλλη όμως συντριπτική...

  ΝΑΤΟ: Επεισόδιο Τσαβούσογλου-Δένδια και αποχώρηση του Τούρκου Υπεξ

  Σήμερα είχε σειρά το ΝΑΤΟ για να τα βρουν σκούρα οι Τούρκοι στα διάφορα σχέδια που καταστρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για να εκθέσουν ή...

  «Αν δεν ήταν ο φράχτης ο Χασάν και ο Οσμάν θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο»

  «Αν δεν ήταν ο φράχτης ο Χασάν και ο Οσμάν θα έπιναν καφέ στο Σύνταγμα και στο Λευκό Πύργο» Του Σταύρου Γεωργακόπουλου Οι προσπάθειες των 100άδων...