13:14 Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Μελέτη του Χάρβαρντ: Η 3η δόση εξασφαλίζει 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νοσηρής και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου

Μελέτη του Χάρβαρντ: Η 3η δόση εξασφαλίζει 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νοσηρής και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου

Η πρώτη μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο του Ισραήλ δείχνει ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα της 3ης δόσης καθώς συγκρίθηκαν περίπου 729.000 πολίτες οι οποίοι έλαβαν την τρίτη δόση με ανθρώπους που είχαν πλήρως εμβολιαστεί

Της Αλεξίας Σβώλου

Τα ευρήματα της μελέτης όπως εξηγεί η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου δείχνουν ότι μετά την 3η δόση έχουμε κατά 93% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας, κατά 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και κατά 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Παράλληλά μία έκθεση που παρουσιάζεται από το αμερικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων CDC μέσω ενός δικτύου 187 νοσοκομείων των ΗΠΑ δείχνει ότι η νόσηση δεν είναι «φυσικό εμβόλιο» όπως ισχυρίζονται μερικοί δεν είναι δηλαδή υποκατάστατο του εμβολίου καθώς λόγω των μεταλλάξεων και λόγω των υποκειμένων προβλημάτων υγείας και της ηλικίας η φυσική νόσηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους και μπορεί να μας στερήσει τη ζωή.

Τέλος μία έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο της Νεβάδα δείχνει ότι από 200.000 ανθρώπους οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν, ο λόγος που τους ωθεί στην διατήρηση αυτής της τάσης είναι ότι πιστεύουν πως είναι άτρωτοι -πως δεν θα νοσήσουν ποτέ και πως δεν θα βρεθούν ποτέ στην θέση να νοσηλευτούν. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα στις χώρες που υπάρχει μεγάλο αίσθημα ατομικότητας ενώ αντίθετα οι χώρες όπου είναι ανεπτυγμένη η συλλογικότητα τα ποσοστά των ανθρώπων που διατηρούν αυτή την άποψη είναι χαμηλότερα

Από τη δική του μεριά ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισημαίνει ότι 6.380.000 πολίτες στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 60,8% του γενικού πληθυσμού και στο 70,1% του ενήλικου πληθυσμού με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι ψηλότερα, στο 65,2 % του γενικού πληθυσμού και στο 75 % του ενήλικου πληθυσμού. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα 16η στην ευρωπαϊκή κατάταξη και τις τελευταίες 7 μέρες έχουν γίνει 94.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης και 60.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, με 350.000 συμπολίτες μας συνολικά να έχουνε λάβει την αναμνηστική δόση. Από τις 5 Νοεμβρίου που θα ανοίξει η πλατφόρμα για όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson and Johnson θα μπορούν με το κλείσιμο δύο μηνών από τον πρώτο εμβολιασμό να κάνουν την δεύτερη δόση είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με Pfizer ή λίγες μέρες αργότερα θα μπορούν να κλείσουν και με το Moderna λόγω κάποιων διαδικαστικών λεπτομερειών που πρέπει να υλοποιηθούν. Επίσης, από τους 14.000 ανθρώπους που γράφτηκαν στο πρόγραμμα για τον εμβολιασμό κατ’οίκον έχουν ήδη εμβολιαστεί 12.500 συνάνθρωποί μας.

Αύριο θα συνεδριάσει η Εθνική επιτροπή εμβολιασμών για να συζητήσει κατά πόσο θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως και η χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 50 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 1021 κρούσματα στην Αττική, 828 στη Θεσσαλονίκη, 730 στη Θεσσαλία – Ο χάρτης της διασποράς

Κορωνοϊός: «Μαύρη» Δευτέρα με 5.449 κρούσματα – 430 οι διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας