0:16 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Μελόνι, Όρμπαν, Λεπέν υποστηρίζουν την ισπανική ακροδεξιά στη «μάχη κατά των Βρυξελλών»

Μελόνι, Όρμπαν, Λεπέν υποστηρίζουν την ισπανική ακροδεξιά στη «μάχη κατά των Βρυξελλών»

Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia/ECR) και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν (Fidesz/ID), και η ηγέτης του γαλλικού Rassemblement National (RN/ID), Μαρίν Λεπέν, ένωσαν τις δυνάμεις τους στη Μαδρίτη την Κυριακή για να ενισχύσουν το ακροδεξιό VOX, την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), η οποία περιλαμβάνει το VOX και το Fratelli d’Italia, παρουσίασε το μεγαλύτερο μέρος του μανιφέστου της στην ισπανική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της εκδήλωσης Europa VIVA 24 που διοργάνωσε το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα.

Η υπεράσπιση μιας «ισχυρής και κυρίαρχης Ευρώπης», πολύ λιγότερη γραφειοκρατία από τις Βρυξέλλες, η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και η αναθεώρηση του Πράσινου Συμφώνου είναι μερικές από τις προτεραιότητες του ECR ενόψει του Ιουνίου.

Η παρουσίαση του μανιφέστου του ECR και του προγράμματος του VOX για την πολιτική κούρσα της ΕΕ κατέκλεισε τα μέσα ενημέρωσης. Ο αμφιλεγόμενος «ελευθεριακός» πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, προσωπικός φίλος του ηγέτη του VOX Σαντιάγο Αμπασκάλ, καθώς και η Λεπέν ήταν παρόντες στη Μαδρίτη.

Η Μελόνι και ο Όρμπαν έδωσαν επίσης το παρόν στην εκδήλωση Europa VIVA 24 μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Βάζουμε ψηλά τον πήχη» για μια «κοινή μάχη»

«Βρισκόμαστε στις παραμονές μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης (…). Ήρθε η ώρα για κινητοποίηση, για να βγούμε στους δρόμους. Είναι καιρός να βάλουμε ψηλά τον πήχη, πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία ημέρα», δήλωσε η Μελόνι στη βιντεοσκοπημένη ομιλία της.

«Αγαπητοί Ισπανοί φίλοι, εμείς οι πατριώτες πρέπει να καταλάβουμε τις Βρυξέλλες», ανέφερε ο Όρμπαν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο Όρμπαν περιέγραψε την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές ως μια «μεγάλη κοινή μάχη» κατά των Βρυξελλών, οι οποίες, όπως είπε, «εξαπολύουν μαζική παράνομη μετανάστευση» και «δηλητηριάζουν τα παιδιά μας με φυλετική προπαγάνδα», ανέφερε το ισπανικό πρκατορείο ειδήεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικοί και οι ακτιβιστές του VOX είναι «αφοσιωμένοι μαχητές» που μπορούν να βοηθήσουν «να κάνουμε την Ευρώπη μεγάλη ξανά», μια αναφορά παρόμοια με το προεκλογικό σύνθημα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «Make America Great Again».

Ούτε η Μελόνι ούτε η Λεπέν τάχθηκαν με σαφήνεια υπέρ της ενότητας των διαφόρων ακροδεξιών παρατάξεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που πλέον φαίνεται απίθανο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν αυτό συνέβαινε, θα μπορούσαν να γίνουν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

«Το κόμμα σας, το VOX, ενσαρκώνει το ισπανικό πατριωτικό κίνημα στο οποίο ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναζωογόνηση της Ευρώπης», τόνισε η Λεπέν και συνέχισε: «Είμαστε πολλοί σήμερα που θέλουμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είμαστε ακόμη περισσότεροι στις 9 Ιουνίου».

«Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρει μια για πάντα την κυριαρχία των ευρωπαϊκών εθνών, οι συνέπειες θα είναι κατακλυσμιαίες για το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε η Λεπέν.

Η Λεπέν, η οποία κατηγόρησε την Μελόνι ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει υπέρ της επανεκλογής της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε ωστόσο σαφή επιθυμία να συνεργαστεί με το VOX στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατηγόρησε την σημερινή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους συμμάχους της ότι επιθυμούν μια ΕΕ «υποταγμένη στην ομοιομορφία».

«Εμείς είμαστε οι υπερασπιστές της Ευρώπης και αυτοί είναι οι καταστροφείς της», προειδοποίησε η Λεπέν.

ECR και ID στον πυρήνα των ακραίων δυνάμεων

Οι δύο πιο ακραίες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το ECR, όπου εκτός από το VOX, ανήκει και το Fratelli d’Italia ή το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, PiS, και το ID, στο οποίο ανήκουν το RN, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Η τελευταία πρόβλεψη του Europe Elects για το Euractiv δίνει στο ECR και το ID 83 έδρες το καθένα, μια σημαντική αύξηση από τις 73 έδρες που έλαβε το ID στις εκλογές του 2019 και τις σημερινές 62 που έχει το ECR. Αναμένεται, λοιπόν σύμφωνα με τις προβλέψεις, να έρθουν τέταρτοι και πέμπτοι αντίστοιχα, ακριβώς πίσω από το Renew Europe το οποίο προβλέπεται επίσης να λάβει 85 έδρες, σημειώνοντας σημαντική πτώση σε σύγκριση με τις 108 έδρες τους το 2019.

Η Μελόνι είναι η σημερινή πρόεδρος του ECR και αντιπρόεδρος της ομάδας είναι ο Ισπανός ευρωβουλευτής του VOX Χέρμαν Τερτς. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του VOX στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο ευρωβουλευτής Ζόρζε Μπουσαντέ.

Στο εκλογικό μανιφέστο, το ECR εκφράζει μεταξύ άλλων τη «σταθερή δέσμευσή του για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, την ασφάλεια των πολιτών και την ενίσχυση των συνόρων».

Επιπλέον, η ομάδα ECR προτείνει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ώστε να σέβεται και να διασφαλίζει την κυριαρχία των κρατών μελών και τις παραδόσεις τους», απορρίπτοντας παράλληλα την «περιττή συγκέντρωση της εξουσίας στις Βρυξέλλες».

Ζητά ακόμα μια «ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα», την ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και την αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών όλων των εταίρων σύμφωνα με την έκκληση του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, στο μανιφέστο αναφέρεται ότι το ECR ζητά «μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μετανάστευση» για τη διασφάλιση των συνόρων της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, τη χορήγηση ασύλου στην Ευρώπη «μόνο» σε «γνήσιους πρόσφυγες».

Το ECR επιθυμεί επιπλέον την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», καθώς και της αναθεώρησης του Πράσινου Συμφώνου ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην «κοινωνικοοικονομική ευημερία» του τομέα.

Πηγή: Euractiv

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογές στην Ισπανία: Ακυβερνησία ξανά – Ψυχρολουσία από τον διπλασιασμό των εδρών για το ακροδεξιό Vox

Ακροδεξιό…ντόμινο σαρώνει την Ευρώπη!

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας