More

  Μαίνεται ο πόλεμος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

  Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι κκ Χριστόφορος Σεβαστίδης και Παντελής Μποροδήμος σε ανακοίνωση που υπογράφουν και τιτλοφορείται “Σε βαθιά κρίση η Ένωση..” αναφέρονται στην τελευταία σημερινή αποτυχημένη απόπειρα για την εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ένωση.

  Η όλη προσπάθεια έγινε προκειμένου να αποφασιστεί από το Δ.Σ. της Ένωσης η διεξαγωγή των εκλογών. Ο Πρόεδρος της Ένωσης αφού ενημέρωσε τα μέλη για το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όπου του 92% των ψηφισάντων ζήτησε την διεξαγωγή εκλογών ως τις 15/7 στη συνέχεια πρότεινε να ληφθεί έστω και την τελευταία στιγμή μια συναινετική απόφαση για την προκήρυξη των Αρχαιρεσιών είτε εντός του Ιουλίου είτε σε οιαδήποτε τυχόν άλλη ημερομηνία που θα προτείνει οιοδήποτε μέλος.

  Όπως ενημερώσει με την ανακοίνωση τους ο Πρόεδρος και το ΓΓ της ΕΔΕ “Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή για σύσκεψη τα μέλη κ.κ.Σαλάτας, Λυμπεροπούλος, Στενιώτη, Κώνστα, Βεργώνης, Βουλγαρίδης, Φούκας και Κομπολίτης, επέστρεψαν και δήλωσαν ότι αρνούνται την πρόταση για συναινετική προκήρυξη εκλογών και επιμένουν στην απόφασή τους για προσφυγή σε ορισμό προσωρινής διοίκησης”.

  “Τους αφήνουμε πια στην κρίση των συναδέλφων..” καταλήγει η ανακοίνωση.

  Η ανακοίνωση

  Δικαστών

  Η απάντηση της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ.

  Λίγο μετά την ανακοίνωση του Προέδρου και του ΓΓ της ΕΔΕ εκδόθηκε δελτίο τύπου από την πλευρά της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. την οποία υπογράφουν οι Εφέτες κκ Νίκος Σαλάτας και Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

  Στο δελτίο τύπου η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ αναφέρει αναλυτικά όλους τους λόγους για τους οποίους απέρριψε την πρόταση του Προέδρου του ΔΣ της ΕΔΕ. Και στο τέλος “καλεί όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως να συνυπογράψουν την σχετική αίτηση περί ορισμού Προσωρινής Διοίκησης σε κλίμα συναίνεσης και νηφαλιότητας, στην οποία θα προτείνουμε ως μέλη το νυν 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.”

  Επίσης στο ΔΤ γίνεται και αναφορά στην την “περικοπή της από 29.5.2020 ανακοίνωσης του Προέδρου  και του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με την οποία « Όλα τα πολιτικά κόμματα αναγνώρισαν τη σημασία, που έχει η αποκατάσταση της δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ένωσης μας», υπονοώντας, ότι η πλειοψηφία του ΔΣ ενεργεί εκτός δημοκρατικών ορίων, επισημαίνει, ότι από κανένα δελτίο τύπου κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκύπτει η έκφραση αυτής της θέσης, όπως ήταν αναμενόμενο”.

  Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου

  ΕΝΩΣΗ  ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ 

  ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)

  ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210  ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529,

  Τ.Κ. 101. 71 – e- mail: [email protected]

  Αθήνα, 30-5-2020                                                                            Αρ. Πρωτ.  273

  Δελτίο Τύπου

  Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο Πρόεδρος της Ενώσεως εισηγήθηκε την ανάκληση της από 14.5.2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και  τη διενέργεια εκλογών στην Ένωση στις 12/7 και 19/7, άλλως και προκειμένου «να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη» για καθορισμό Προσωρινής Διοίκησης, πρότεινε τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών το μήνα Σεπτέμβριο ή ακόμη και τον Οκτώβριο.

  Επί της εισηγήσεως αυτής το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά πλειοψηφία, αποτελούμενη από τους Νίκο Σαλάτα, Εφέτη, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, Εφέτη, Γρηγόρη Κομπολίτη, Ειρηνοδίκη, Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών,  Δημήτρη Φούκα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Στάθη Βεργώνη, Αντεισαγγελέα Εφετών, Ελευθερία Κώνστα, Εφέτη και Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτη (απουσίαζαν τα μέλη του ΔΣ Χρήστος Νάστας, Πρόεδρος Εφετών και Σταματία Γκαρά, Ειρηνοδίκης, ενώ απείχε της ψηφοφορίας το μέλος του ΔΣ Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης), αφού έλαβε υπόψη του:

  1) Ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν μπορεί να εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ (και όχι αδείας του ΕΟΔΥ, όπως εσφαλμένα έχει αναφερθεί δημοσίως), καθόσον δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα και υποδομές για την εφαρμογή τους και δεν έχει την ευθύνη της λειτουργίας των δικαστικών μεγάρων, όπου διεξάγονται οι εκλογές.

  2) Ότι δεν προσκομίστηκε αλληλογραφία με τους Προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης και των Διευθυνόντων τα Δικαστήρια της Χώρας, στα οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές, από την οποία να προκύπτει η δυνατότητα των υπηρεσιών αυτών να συμμορφωθούν στις ανωτέρω οδηγίες πριν, κατά το χρόνο και μετά την διενέργεια τους.

  3) Ότι η προβλεπόμενη με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.33202/28.5.2020 επαναλειτουργία όλων των ποινικών και πολιτικών ακροατηρίων, από την 22.6.2020, δεν συνιστά επαρκές επιχείρημα καθόσον αυτή προϋποθέτει την έκδοση αποφάσεως του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου.

  4) Ότι η εισήγηση περί μεταβολής των συνθηκών σήμερα συνιστά έμμεση συνομολόγηση της  βασιμότητας των δεδομένων επί των οποίων στηρίχθηκε η απόφαση του ΔΣ της 14.5.2020 περί αναβολής των εκλογών, δεδομένα τα οποία εξακολουθούν και ισχύουν. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από την κατάθεση τροπολογίας του κόμματος «Μέρα 25», που επακολούθησε της επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Ένωσης, με περιεχόμενο την παράταση της θητείας των διοικητικών οργάνων της Ένωσης μέχρι 30.9.2020 λόγω της συνέχισης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  5) Ότι το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα συνιστά ατελές επιχείρημα, καθόσον η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων απείχε (εκ των 2.865 εγγεγραμμένων συμμετείχαν 690 συνάδελφοι), ενώ συγχρόνως λογοκρίθηκε η άποψη της πλειοψηφίας περί αποχής από την ψηφοφορία.

  ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ:

  6) Ότι έχουν ήδη παρέλθει οι καταστατικές προθεσμίες για διενέργεια εκλογών και ο ορισμός ημερομηνίας εκλογών πέραν του καταστατικού χρόνου Μαΐου – Ιουνίου 2020 (άρθρο 9 Καταστατικού της ΕΔΕ) δεν είναι, πλέον, σύμφωνος με τη νομιμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  Για τους λόγους αυτούς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως, κατά πλειοψηφία,

  ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την εισήγηση του Προέδρου και  εμμένει στην από 14.5.2020 απόφαση του και ΚΑΛΕΙ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως να συνυπογράψουν την σχετική αίτηση περί ορισμού Προσωρινής Διοίκησης σε κλίμα συναίνεσης και νηφαλιότητας, στην οποία θα προτείνουμε ως μέλη το νυν 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

  Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και σε ότι αφορά την περικοπή της από 29.5.2020 ανακοίνωσης του Προέδρου  και του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με την οποία « Όλα τα πολιτικά κόμματα αναγνώρισαν τη σημασία, που έχει η αποκατάσταση της δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ένωσης μας», υπονοώντας, ότι η πλειοψηφία του ΔΣ ενεργεί εκτός δημοκρατικών ορίων, επισημαίνει, ότι από κανένα δελτίο τύπου κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκύπτει η έκφραση αυτής της θέσης, όπως ήταν αναμενόμενο.

  Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων διακηρύττει την απόλυτη προσήλωση της στις Δημοκρατικές Αρχές, στο Σύνταγμα, στο Νόμο και στο Καταστατικό, εγγυάται την άμεση και ασφαλή διενέργεια των αρχαιρεσιών της Ένωσης, την Ενότητα του Δικαστικού Σώματος και τη διαφύλαξη του Κύρους και της Ανεξαρτησίας της Ένωσης μας.

  Για το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

  Νίκος Σαλάτας        Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

  Εφέτης                                      Εφέτης

   

  Σχετικά άρθρα:
  Η Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων ζητά βοήθεια από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας
  Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συναντήθηκε με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Θάνατος 16χρονης στα Τρίκαλα: Δεν είναι αυτοκτονία, είναι εγκληματική ενέργεια λέει η οικογένεια της

  Θρήνος στα Τρίκαλα με τον θάνατο της 16χρονης που βρέθηκε νεκρή έξω από εκκλησία στην οποία γινόντουσαν επισκευές στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Οι εκτιμήσεις...

  Βραζιλία: Ξανά θετικός σε κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρόεδρος Μπολσονάρου

  Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εξετάστηκε και διαγνώστηκε ξανά θετικός στον κορονοϊό, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brasil, τονίζοντας πως ο ακροδεξιός ηγέτης...

  Έρημη το βράδυ η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

  Σε αυτό το πρώτο, το πρωτόγνωρο, καλοκαίρι του κορωνοϊού Οι εικόνες παίρνουμε από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον απόκοσμες. Στις...

  ΗΠΑ-Africom: Ρώσοι μισθοφόροι ναρκοθέτησαν περιοχή της Τρίπολης στη Λιβύη

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων τοποθέτησε νάρκες στην περιοχή της Τρίπολης, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα...

  Ένταση στην πρώην ΑΣΟΕΕ με ομάδα ατόμων να πετούν πέτρες κατά αστυνομικών

  Ένταση επικράτησε απόψε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όταν ομάδα ατόμων μπήκαν στον προαύλιο χώρο του και άρχισαν να πετούν πέτρες κατά αστυνομικών...