16:24 Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Μένος κατά της Ελλάδας από τον γιο του Ερμπακάν: «Δεν θα αφήσουμε ελληνική σημαία στο Αιγαίο»

Μένος κατά της Ελλάδας από τον γιο του Ερμπακάν: «Δεν θα αφήσουμε ελληνική σημαία στο Αιγαίο»

Στο πλαίσιο της ρητορικής εναντίον της Ελλάδας τοποθετήθηκε και ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν και πρόεδρος του «Κόμματος Ευημερίας και Πάλι» Φατίχ Ερμπακάν, δίνοντας υποσχέσεις ότι δεν θα επιτρέψει σε ελληνική σημαία να κυματίζει στα υπό κατοχή νησιά του Αιγαίου.

Τα 18 νησιά
Ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας επιτέθηκε τόσο στην Αθήνα όσο και στον Ερντογάν αναφερόμενος στα «18 νησιά και τους βράχους, που κατέλαβε παράνομα η Ελλάδα» υποστηρίζοντας ότι «η πατρίδα μας είναι υπό ελληνική κατοχή εδώ και χρόνια, αλλά εξακολουθούν να λένε «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Οταν έρθουμε ξανά στην εξουσία δεν θα αφήσουμε ελληνική σημαία σε αυτά τα νησιά και σε αυτούς τους βράχους όπως ο δάσκαλός μας Ερμπακάν έδωσε την εντολή για την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο».

Ο Φατίχ Ερμπακάν κινούμενος στη γραμμή που κινήθηκε και ο Κιλιτσντάρογλου πριν από αυτόν είπε απευθυνόμενος στον Ερντογάν ότι : «Εδώ και 20 χρόνια, αυτή η νύχτα δεν έχει έρθει… Στο Αιγαίο κατέλαβαν τη γη μας, έβαλαν στρατιώτες και σημαίες. Γιατί δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα εναντίον τους;».

Η βάση του Ιντσιρλίκ
Δεν παρέλειψε να προκαλέσει τον τούρκο πρόεδρο να προχωρήσει και στο κλείσιμο της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ σε αντίποινα για την άρση από τις ΗΠΑ του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Υπήρξε χαλάρωση το 2020 και από το 2023 αίρουν τελείως το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, απελευθερώνοντας το εμπόριο όπλων. Το εμπάργκο στην Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου; Οχι, συνεχίζεται. Υπάρχει κάτι τέτοιο, για όνομα του Θεού; Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μήνυμα λέγοντας, «Το καταδικάζουμε σθεναρά». Το κάνω κι εγώ ήδη. Με καταδίκη; Ως κυβέρνηση, πρέπει να κάνετε ένα βήμα, βήμα προς βήμα. Τι βήμα να κάνεις; Πας και κλείνεις την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Αμερικής στα Αδανα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ελληνοτουρκική σύγκρουση»
Το κόμμα «Ευημερίας και Πάλι» υποστηρίζει ακόμα και τα σενάρια μίας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης μικρής διάρκειας την οποία ισχυρίζεται ότι σχεδιάζει η Ουάσιγκτον για να δοκιμάσει τα σύγχρονα αμερικανικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι στους ρωσικούς S-400, που διαθέτει η Αγκυρα. Το σενάριο αυτό αναφέρει στα τουρκικά ΜΜΕ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ντογκάν Αϊντάλ, ισχυριζόμενος ότι «ειδικά τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν πάρει θέση σαν να θέλουν μια σύντομη σύγκρουση Τουρκίας – Ελλάδας στο Αιγαίο. Ίσως θέλουν να δοκιμάσουν την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών F-16 και F-35, που παρέχονται στην Ελλάδα έναντι των πυραύλων S-400 της Τουρκίας».

Ο Αϊντάλ προειδοποιεί ακόμα ότι δεν πρέπει να επιτραπεί το Αιγαίο να μετατραπεί σε ελληνική θάλασσα. Όπως υποστηρίζει: «Η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το ζήτημα. Εάν μερικά ακόμη νησιά σε διεθνή ύδατα οδηγηθούν σε ένα τετελεσμένο γεγονός και καταληφθούν αναπόφευκτα θα μετατραπεί το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα».

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τον Ερντογάν να κλείσει το μέτωπο στη Συρία έτσι ώστε όταν ξεκινήσει η σύγκρουση με την Ελλάδα να μην υπάρχουν απειλές και από τους Κούρδους εναντίον της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης

Eπαφές του Ερντογάν με αμερικανούς γερουσιαστές για τα F-16

Το “τερμάτισε” Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας