10:10 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Μέρκελ: Δεν φταίει η Ρωσία για την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου

Μέρκελ: Δεν φταίει η Ρωσία για την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ προειδοποίησε για τη λήψη λανθασμένων μέτρων και τη βιαστική επίρριψη ευθυνών στη Ρωσία, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας. Συμβούλεψε δε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία να μην αναζητούνται “πολύ απλές λύσεις” όταν πρόκειται για το θέμα αυτό.

“Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν παραγγελίες που έχουν γίνει και η Ρωσία δεν εφοδιάζει (με φυσικό αέριο); Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες για τις οποίες η Ρωσία να είπε: Δεν θα σας εφοδιάσουμε και σίγουρα δεν θα το κάνουμε μέσω του ουκρανικού αγωγού”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

“Η Ρωσία μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο μόνο βάσει συμβάσεων. Επομένως, το ερώτημα είναι: Είναι αρκετές οι παραγγελίες ή η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή είναι ίσως επίσης ένας λόγος για να μην γίνονται τόσο μεγάλες παραγγελίες; Όλα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια θα επανέλθουμε στο θέμα”. Ταυτόχρονα, η Μέρκελ τόνισε ότι “είχαμε συνηθίσει πρόσφατα σε πολύ χαμηλές τιμές φυσικού αερίου”.

Η Ρωσία αρνήθηκε σήμερα κατηγορηματικά την ευθύνη για την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. “Επιμένουμε ότι η Ρωσία δεν παίζει κανένα ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Απέρριψε δε τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ρωσία χειραγωγούσε την τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να τεθεί γρήγορα σε λειτουργία ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2.

Διαβάστε ακόμη

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : Στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου για την ΕΕ

Πούτιν και Μέρκελ συζήτησαν την παράταση της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας