11:21 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μέρκελ για Γκορμπατσόφ: Άλλαξε ριζικά τη ζωή μου, δεν θα τον ξεχάσω ποτέ

Μέρκελ για Γκορμπατσόφ: Άλλαξε ριζικά τη ζωή μου, δεν θα τον ξεχάσω ποτέ

Ο Γκορμπατσόφ «επέτρεψε στην επανενωμένη Γερμανία να γίνει μέλος του NATO», υπενθύμισε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης που απεβίωσε χθες σε ηλικία 91 ετών, “έγραψε την Ιστορία του κόσμου” και “άλλαξε τη ζωή μου ριζικά”, δήλωσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην πρώην ανατολική Γερμανία.

“Έδειξε με το παράδειγμά του πώς ένας μόνο πολιτικός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο”, σημείωσε η πρώην ηγέτις της Γερμανίας σε μια ιδιαίτερα συγκινητική δήλωση που έκανε πλέκοντας το εγκώμιο του εκλιπόντα πρώην ηγέτη. “Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ άλλαξε και τη δική μου ζωή ριζικά. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ”.

Χωρίς “το θάρρος” του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, “η ειρηνική εξέγερση στην ΛΔΓ (Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας) δεν θα ήταν δυνατή”, υπογράμμισε η Μέρκελ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


“Ακόμη και σήμερα μπορώ να νιώσω ξανά τον φόβο που αισθανόμουν με πολλούς ανθρώπους στην ΛΔΓ το 1989, αυτόν του να μην ξέρεις αν θα ξεκινήσουν ξανά τα άρματα μάχης όπως το 1953, όταν φωνάξαμε ‘Εμείς είμαστε ο λαός'”, θυμάται η πρώην καγκελάριος, αναφερόμενη στις διαδηλώσεις στη ανατολική Γερμανία πολιτών που αντιτίθεντο στο κομμουνιστικό καθεστώς.

“Ωστόσο αυτήν τη φορά – σε αντίθεση με το 1953 – δεν ξεκίνησε κανένα άρμα μάχης, δεν ρίφθηκε κανένας πυροβολισμός. Αντί γι’αυτό, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απηύθυνε στη γηράσκουσα ηγεσία της ΛΔΓ τη φράση ‘Η ζωή τιμωρεί αυτόν που φτάνει πολύ αργά'”.

“Επιπλέον, επέτρεψε στην επανενωμένη Γερμανία να γίνει μέλος του NATO”, υπενθύμισε.

“Δεν έχω ξεχάσει τις εικόνες από τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ στον Καύκασο το 1990, η οποία κατέστησε δυνατή την ενοποίηση της Γερμανίας με ειρήνη και ελευθερία”, σημειώνει η 68χρονη Μέρκελ, η οποία διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 ως το 2021.

“Είθε η μνήμη των ιστορικών του επιδόσεων να επιτρέψει να υπάρξει μια παύση, κυρίως σε αυτές τις τρομερές εβδομάδες και μήνες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας