23:21 Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια είναι τα ποσοστά προστασίας των τεσσάρων εμβολίων από σοβαρή νόσηση

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια είναι τα ποσοστά προστασίας των τεσσάρων εμβολίων από σοβαρή νόσηση

Όλο και περισσότερα δεδομένα γίνονται γνωστά σχετικά με τη “συμπεριφορά” του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Είναι αδιαμφισβήτητο πως κύριο χαρακτηριστικό της μετάλλαξης είναι η αυξημένη υψηλή μεταδοτικότητα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης, όμως ως προς την βαρύτητα της νόσησης, είναι νωρίς για να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια και χρειάζεται μία παρακολούθηση, όπως άλλωστε ανέφερε χθες στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Δεδομένα υπάρχουν και για την αποτελεσματικότητα των τεσσάρων διαθέσιμων εμβολίων στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τους διεθνείς Οργανισμούς ΕΜΑ, FDA και τα τέσσερα εμβόλια, τα τρία διδοσικά και το ένα μονοδοσικό, είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό. Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο της Pfizer και κατ’ επέκταση και το Moderna αγγίζει το ποσοστό του 96%, το Astra Zeneca το ποσοστό του 92%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Johnson & Johnson το 85% προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου και της ανάγκης εισαγωγής για νοσηλεία στο νοσοκομείο, όπως και για προστασία από το θάνατο.

Στον αντίποδα όμως, το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξεως του 33% και ως εκ τούτου θεωρείται αναγκαία η συμπλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη δόση.

Επίσης, αυτοί που απειλούνται ιδιαίτερα είναι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων ή θεραπείας δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και τέλος, άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, στα οποία δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο για να εμβολιαστούν.

Το τελευταίο βέβαια πρόκειται να αλλάξει, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης μετά από ενημέρωση.

Η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και την ερχόμενη Δευτέρα στην ενημέρωση θα δοθούν οδηγίες πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Η πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί και χθες συνολικά 5 εκατομμύρια πολίτες είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 47,7% επί του γενικού πληθυσμού και 56% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Αυτή τη στιγμή  υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού από όλα τα εμβόλια και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού με Johnson & Johnson και Moderna την επόμενη μέρα και με το εμβόλιο Pfizer σε τρεις μέρες.

Πηγή: Βίκυ Κουρλιμπίνη/ capital.gr

Διαβάστε ακόμη 

Σάλος στην Ινδία με κύκλωμα που έκανε ψεύτικα εμβόλια

Εμβόλιο Pfizer: Λιγότερο αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά αποφεύγεις βαριά συμπτώματα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας