9:14 Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Μετάλλαξη κορονοϊού: Συνεδριάζει ο ΠΟΥ – Τα πρώτα μπλόκα από χώρες σε πτήσεις

Μετάλλαξη κορονοϊού: Συνεδριάζει ο ΠΟΥ –  Τα πρώτα μπλόκα από χώρες σε πτήσεις

Μετάλλαξη κορονοϊού: Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί στη Νέα Αφρική η οποία φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, προγραμματίζοντας μια ειδική συνάντηση για σήμερα Παρασκευή προκειμένου να συζητήσουν τι μπορεί να σημαίνει για τα εμβόλια και τις θεραπείες.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμα για αυτό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Και η ανησυχία είναι ότι όταν έχεις τόσες πολλές μεταλλάξεις, μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο συμπεριφοράς του ιού», είπε η Δρ Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, μιλώντας ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Αυτή τη στιγμή, οι ερευνητές συναντιούνται για να κατανοήσουν πού βρίσκονται αυτές οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας και στη θέση διάσπασης της φουρίνης και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα διαγνωστικά ή τα θεραπευτικά μας και τα εμβόλιά μας», είπε ο Van Kerkhove. Είπε ότι υπάρχουν λιγότερες από 100 πλήρεις αλληλουχίες γονιδιώματος της νέας μετάλλαξης.

Η ομάδα εργασίας για την εξέλιξη του ιού θα αποφασίσει εάν το B.1.1.529 θα γίνει μια παραλλαγή ενδιαφέροντος ή μια παραλλαγή ανησυχίας, μετά την οποία ο ΠΟΥ θα εκχωρήσει την παραλλαγή σε ένα ελληνικό όνομα, είπε ο Van Kerkhove.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ο ΠΟΥ θα την ονομάσει «Nu».

«Είναι πραγματικά σημαντικό να μην υπάρχουν σπασμωδικές απαντήσεις εδώ, ειδικά σε σχέση με τη Νότια Αφρική», είπε ο Δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Η παρακολούθηση της νέας παραλλαγής έρχεται καθώς εμφανίζονται κρούσματα Covid σε όλο τον κόσμο που οδεύουν προς την περίοδο των διακοπών.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία βάζουν μπλόκο στις πτήσεις

Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο. ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, έξι χώρες της Αφρικής εντάσσονται στην «κόκκινη λίστα» και από την Παρασκευή, στις 12:00, θα απαγορεύονται οι πτήσεις από τους εν λόγω προορισμούς.

κρούσματα

Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Λεσότο και Σουαζιλάνδη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου «διερευνά μια νέα παραλλαγή», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός και πρόσθεσε: «Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά λαμβάνουμε προφυλάξεις τώρα».

Μάλιστα, και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι υιοθετεί τον ίδιο κόκκινο κατάλογο σήμερα Παρασκευή.

Οι πολλές μεταλλάξεις και η αντίσταση στα αντισώματα

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες εντόπισαν περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα του σώματος, δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός επιστήμονας Tulio de Oliveira σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής την Πέμπτη.

Η παραλλαγή B.1.1.529 περιέχει πολλαπλές μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυξημένη αντίσταση στα αντισώματα, η οποία μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μαζί με μεταλλάξεις που την καθιστούν γενικά πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τις διαφάνειες που παρουσίασε στην ενημέρωση. Άλλες μεταλλάξεις στη νέα παραλλαγή δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα, επομένως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν είναι σημαντικές ή θα αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Η παραλλαγή εξαπλώθηκε γρήγορα στην επαρχία Gauteng, η οποία περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Ειδικά όταν η άνοδος συμβαίνει στο Gauteng, όλοι ταξιδεύουν μέσα και έξω από το Gauteng από όλες τις γωνιές της Νότιας Αφρικής. Οπότε είναι δεδομένο ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η αρχή του αυξανόμενου ποσοστού θετικότητας και αριθμών. Είναι θέμα ημερών και εβδομάδων να το δούμε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Τζο Φάαχλα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, είπε ο Φάαχλα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας