6:56 Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια «εκδοχή» της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται με τα μοριακά τεστ

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια «εκδοχή» της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται με τα μοριακά τεστ

Την ώρα που ο Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, νέα ανησυχία προκαλείται καθώς επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια γενετικά συγγενή «εκδοχή» της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται με τα μοριακά τεστ.

Η παραλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την Όμικρον, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης που συμβάλλει στον εντοπισμό της.

Η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορωνοϊός και μπορεί να αναγνωριστεί ως παραλλαγή Όμικρον μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, ωστόσο οι πιθανές περιπτώσεις (σ.σ. της εν λόγω παραλλαγής) δεν εντοπίζονται από τους μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους (PCR).

Η ανακάλυψη της νέας εκδοχής ώθησε τους ερευνητές να χωρίσουν την παραλλαγή σε B.1.1.529 -γνωστή ως BA.1- και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2. Ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του University College London Genetics Institute, είπε ότι το 6% από τα 709 γονιδιώματα Όμικρον που υποβλήθηκαν στη βάση δεδομένων γονιδιώματος Gisaid ήταν BA.2.

«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά» υποστήριξε.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν με ακρίβεια εάν θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η Όμικρον, ωστόσο τονίζουν ότι η «αδελφή εκδοχή» είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η συγκεκριμένη έκδοση της Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού Covid που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά η δυσκολία στον εντοπισμό της σημαίνει ότι μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα.

Μεταξύ των λίγων δεκάδων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, κανένα δεν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βαλερί Πεκρές φαβορί για Πρόεδρος της Γαλλίας σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η Λευκορωσία απαγορεύει τις εισαγωγές τροφίμων από δυτικές χώρες από την 1η Ιανουαρίου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας