More

  Μεταναστευτικό: Ολονυκτία στο Πεντάγωνο για τον υβριδικό πόλεμο

  Ολονυκτία έκαναν στο Πεντάγωνο τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και αρκετοί επιτελείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα μας στον Έβρο όσο και από τον φόβο δημιουργίας επεισοδίων ή άλλων γεγονότων με υποκίνηση της τουρκικής πλευράς.

  Την ελληνική πλευρά προβλημάτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν πυροβολισμοί από την πλευρά των τουρκικών συνόρων, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια ούτε ποιοι το έκαναν, ούτε σε τι αποσκοπούσαν, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων στο Πεντάγωνο, ενδεχομένως να επρόκειτο ακόμη και για κάποιου είδους συνθήματος προς τους οικονομικούς μετανάστες προκειμένου να επιχειρήσουν, οργανωμένα, να σπάσουν το ελληνικό μπλόκο που έχει στηθεί τόσο στο τελωνείο στις Καστανιές, όσο και σε μια σειρά από περάσματα του Έβρου.

  Από πολύ νωρίς εξάλλου, στο ΥΠΕΘΑ, είχαν φτάσει πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών θα αυξάνονταν δραματικά, δεδομένου ότι ήδη από το απόγευμα είχαν πυκνώσει τα δρομολόγια λεωφορείων τα οποία αναχωρούσαν τόσο από την Κωνσταντινούπολη, όσο και από άλλες περιοχές της Τουρκίας. Τα περισσότερα από αυτά ήταν ναυλωμένα τουριστικά λεωφορεία γεμάτα με υπηκόους χωρών της Ασίας και της Αφρικής, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας, προερχόμενοι κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αλγερία, το Μαρόκο, το Ιράκ και τη Συρία.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε αρκετές περιπτώσεις τα συγκεκριμένα λεωφορεία έκαναν την τρίωρη διαδρομή Κωνσταντινούπολη- Αδριανούπολη συνοδεία ανδρών και οχημάτων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

  Πέρα από τον κ. Παναγιωτόπουλο, στο Πεντάγωνο πέρασαν τη νύχτα τους και αρκετοί επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου της ανησυχίας που υπάρχει ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι, προκειμένου να επιχειρήσουν μία μαζική είσοδο στο ελληνικό έδαφος. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως μέχρι το απόγευμα ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τους χίλιους, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι με τους ρυθμούς που έφταναν τα λεωφορεία θα μπορούσαν, έως το πρωί, να ξεπεράσουν τους τρεις ακόμη και τους πέντε χιλιάδες.

  Η κατάσταση μάλιστα εμφανίζεται να περιπλέκεται περαιτέρω και λόγο των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή της Αδριανούπολης, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έντονη βροχόπτωση και το κρύο. Μάλιστα, στην απέναντι πλευρά των συνόρων υπάρχουν σχεδόν παντού φωτιές τις οποίες έχουν ανάψει οι οικονομικοί μετανάστες προκειμένου να κρατηθούν ζεστοί και ξάγρυπνοι.

  Υβριδικός πόλεμος

  Η υπό διαμόρφωση κατάσταση, όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αλλά και στα απέναντι μικρασιατικά παράλια, όπου επίσης παρατηρείται υπερσυγκέντρωση οικονομικών μεταναστών με στόχο το πέρασμά τους στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο σχετικής σύσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

  Σε ότι αφορά τον Α/ΓΕΕΘΑ να επισημάνουμε, πως προκειμένου να παραστεί στην εν λόγω σύσκεψη και να ενημερώσει από «πρώτο χέρι» τα μέλη της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο τον οποίο επισκέφθηκε χθες, ματαίωσε τη σημερινή πρωινή επίσκεψή του στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.

  Την ίδια στιγμή μεγάλες συγκεντρώσεις, αγνώστου ωστόσο αριθμού, μεταναστών παρατηρούνται και στα μικρασιατικά παράλια του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές του Τσανάκαλε, του Αιδινίου, της Σμύρνης και των Μούγλων. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες στο Αιγαίο, δεν επέτρεψαν σε αρκετούς από αυτούς να ανέβουν στις βάρκες για να περάσουν στα απέναντι ελληνικά νησιά. Η βελτίωση του καιρού που αναμένεται σήμερα όμως, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους περισσότερους να δοκιμάσουν την τύχη τους, κάτι που έχει οδηγήσει τις ελληνικές αρχές να αυξήσουν ανάλογα και τη δική τους επαγρύπνηση ως προς την επιτήρηση, εκτός των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων της χώρας.

  Σύμφωνα με επιτελείς στο Πεντάγωνο στην πραγματικότητα η κατάσταση που βιώνει από χθες η χώρα μας σε σχέση με το μεταναστευτικό, παραπέμπει ευθέως σε υβριδικό πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας. «Δεν μιλάμε πλέον για ανθρώπους που φεύγουν όπως όπως από μία εμπόλεμη ζώνη αναζητώντας κάπου καταφύγιο, μιλάμε για μία οργανωμένη και στοχευμένη επιχείρηση από την πλευρά της Άγκυρας με σκοπό να δοκιμάσει τις αντοχές μας σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται εξάλλου και η ενίσχυση των δυνάμεων του στρατού στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα ξεκινώντας από σήμερα και μέσα στις επόμενες δύο ημέρες πρόκειται να τοποθετηθούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο δύο λόχοι Καταδρομών και περίπου 300 άνδρες των Ε.Δ που θα μεταφερθούν από μονάδες στα μετόπισθεν.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Το νέο ακίνητο στα Βόρεια Προάστια της Ελένης Μενεγάκη και του Ματέο Παντζόπουλου (video)

  Νέα επενδυτική κίνηση από την Ελένη Μενεγάκη και τον σύζυγό της Ματέο Παντζόπουλο. Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz αγόρασε ένα νέο ακίνητο σε...

  Βέλγιο: Απαγορεύονται τα “μη αναγκαία ταξίδια” μέχρι την 1η Μαρτίου

  Το Βέλγιο, ανησυχώντας για την υψηλή μεταδοτικότητα της βρετανικής παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει όλα τα "μη αναγκαία" ταξίδια από και...

  Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών

  Άνοιξε σήμερα το απόγευμα στις 18:00 η πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες ηλικίας 80-84 ετών. «Εδώ και λίγες...

  Η Ολλανδία θέλει να αντικαταστήσει τη Βρετανία ως «πύλη εισόδου» της ΕΕ για τις ΗΠΑ

  Η Ολλανδία θέλει να είναι η «πύλη εισόδου» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς την Ευρώπη, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ,...

  Κυματοθραύστης στα κύματα της πανδημίας το μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab: Μειώνει κατά 80% τον κίνδυνο διασποράς της COVID στα γηροκομεία

  Νέα εξαιρετικά ελπιδοφόρα δεδομένα για την πολύτιμη συνεισφορά των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην μάχη με την Covid 19 λοίμωξη φέρνει στο φως αμερικανική μελέτη που...