More

  Μετέωρα: Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το οποίο εκμεταλλεύονται… έξι μοναστήρια

  Τα Μετέωρα αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μια περιοχή αναγνωρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος ζώνης Α’, ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα τουριστικός προορισμός της χώρας, μια περιοχή NATURA 2000. Θεωρητικά, δεν ανήκουν καν στο κράτος, αποτελούν αυτόνομη γεωγραφική ζώνη!
  Ωστόσο, εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, εκατοντάδες στρέμματα αυτή της δημόσιας γης έχουν σκανδαλωδώς και υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας περιέλθει στην ιδιοκτησία έξι μοναστηριών της περιοχής.
  Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η «Εφ.Συν.», οι Μονές Αγίου Στεφάνου, Αγίας Τριάδος, Βαρλαάμ (Αγίων Πάντων), Αγίου Νικολάου, Σωτήρος (Μεγάλου Μετεώρου), Ρουσάνου έχουν καταθέσει στο Κτηματολόγιο αίτημα για να περάσει στην ιδιοκτησία τους όλη σχεδόν η περιοχή που περιλαμβάνει το βραχώδες σύμπλεγμα και τις γύρω δασικές εκτάσεις.
  Μάλιστα στο Κτηματολόγιο τα αιτήματα έχουν ήδη περάσει το πρώτο στάδιο ελέγχου και έχουν λάβει τους κωδικούς αριθμούς εθνικού κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
  Ο ΚΑΕΚ, ένας δωδεκαψήφιος αριθμός που προσδιορίζει μοναδικά οποιοδήποτε γεωτεμάχιο στον ελληνικό χώρο, θεωρείται ο ΑΦΜ του και συνοδεύει το ακίνητο σε όλες του τις συναλλαγές. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Μετεώρων (πρώην Καλαμπάκας) αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  Μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας αντιδρά ακόμα και σήμερα στη μονοκαλλιέργεια του θρησκευτικού τουρισμού, που αφήνει όλα τα έσοδα στα μοναστήρια και διώχνει παραδοσιακές (έθιμα, γιορτές κ.ά.) και αθλητικές δραστηριότητες, από τις οποίες προέρχονται κατά μεγάλο μέρος τα έσοδα της περιοχής.
  Το 2014 η τοπική Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων κατέθεσε προτάσεις απαγόρευσης αθλητικών δραστηριοτήτων στα επίμαχα βράχια με αιτιολογικό την όχληση των μοναχών και την προκλητική ενδυμασία αθλητών.
  Την ίδια χρονιά, ο νέος δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης μόλις αναλαμβάνει καθήκοντα αποστέλλει προσωπική επιστολή προς την Εφορεία Τρικάλων χωρίς τη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου αποδεχόμενος τις απαγορεύσεις.
  Το 2016 και αφού πρώτα έχει υπάρξει έγκριση του ΚΑΣ, ετοιμάζεται σχέδιο του Π.Δ., το οποίο αποστέλλεται σε Δήμο Καλαμπάκας και Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη σύμφωνη γνώμη τους στις αρχές του 2017. Δήμος και περιφέρεια το κρατούν μυστικό επί μήνες. Το σχέδιο βρίθει ελλείψεων και ανακριβειών και συνιστά ευρύτατης έκτασης απαγόρευση πρόσβασης στη δημόσια γη και στα βράχια.
  Τέλη Απριλίου του 2017 και αφού έχει διαρρεύσει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος στον Τύπο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός το εισάγει βιαστικά για έγκριση και σε επεισοδιακή συνεδρίαση του συμβουλίου εγκρίνεται άμεσα και χωρίς διαβούλευση. Ο δήμαρχος Καλαμπάκας δεν συγκαλεί δημοτικό συμβούλιο για το θέμα, παρότι το ζητούν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.
  Ακολουθούν δεκάδες δημοσιεύματα, έντονες αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής και τεκμηριωμένες προτάσεις αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και την τότε υπουργό Λυδία Κονιόρδου με αίτημα να επανεξετάσει το ΚΑΣ τα στοιχεία.
  Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες στην «Εφ.Συν.», πολλοί κάτοικοι της περιοχής δέχονται προσωπικά τηλεφωνήματα από μοναχές, οι οποίες τους ζητούν να αποσύρουν τις υπογραφές τους από τα κείμενα διαμαρτυρίας, θυμίζοντάς τους τις σχέσεις έμμεσης ή άμεσης εξάρτησης με τις μονές.
  Μετά τον σάλο, τον Αύγουστο του 2017 η υπουργός Πολιτισμού επισκέπτεται τα Μετέωρα και μεταξύ άλλων διαπιστώνει συνέχιση παράνομων οικοδομικών εργασιών σε μια σκήτη. Η δημοτική αρχή της Καλαμπάκας και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσιάζονται αρνητικοί στην πρόταση της υπουργού για τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης του μνημείου των Μετεώρων. Εναν μήνα αργότερα το προεδρικό διάταγμα επιστρέφεται προς επανεξέταση και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί.
  Σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες και τους κωδικούς αριθμούς εθνικού κτηματολογίου που παρουσιάζουμε σήμερα, οι μονές, οι οποίες διατηρούν σχέσεις με συγκεκριμένα μοναστήρια του Αγίου Ορους, 24 χρόνια μετά τον νόμο του 1995 φέρονται να κερδίζουν την κυριότητα τεράστιων εκτάσεων, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα όλες οι απαραίτητες ενστάσεις για το σύνολο της διεκδικούμενης περιοχής.
  Ετσι, ο απόλυτος οικονομικός έλεγχος όλης της περιοχής περνάει στις μονές. Πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο στα μοναστήρια, τα οποία εισπράττουν από 3 ευρώ για κάθε άτομο.
  Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη και πιο ψύχραιμη άποψη πως το ότι τα μοναστήρια έχουν δηλώσει τα κτήματά τους στο κτηματολόγιο δεν σημαίνει ότι η περιοχή έχει ιδιωτικοποιηθεί. Το κτηματολόγιο εξετάζει πάντα αν υπάρχουν ισχυροί τίτλοι ιδιοκτησίας. Η Εκκλησία της Ελλάδος που ανήκουν τα μοναστήρια δεν ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Τι απάντα η Alpha Bank για την αναίτια αποστολή sms σε πελάτες

  Με μια σειρά από tweet η Alpha Bank έδωσε εξηγήσεις και απαντήσεις, στους πελάτες που ξαφνικά έλαβαν sms για αλλαγή κωδικών στο e- banking...

  Τζέισον Αντιγόνη: Ζητά από τον πρωθυπουργό να κατοχυρώσει τον γκέι γάμο

  Έτος 2016. Τα coming out ενός περίεργου για τα ελληνικά δεδομένα τύπου με το όνομα «Ιάσων Δούσης» διαδέχονται το ένα το άλλο. Αλλάζει το...

  Air France: Καταργεί 7.500 θέσεις εργασίας

  H πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους της Air France. Οι νέες απολύσεις προσθέτουν έναν ακόμα «κρίκο στην αλυσίδα» των αμέτρητων χαμένων θέσεων...

  ΑΑΔΕ: Παράνομα βρέθηκαν το ένα στα τρία αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες

  Σε ελέγχους πανελλαδικά για να διαπιστωθεί η νομιμότητα κυκλοφορίας αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα προχώρησαν οι ελεγκτές των τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,...

  Θετικός στον κορωνοϊό παίκτης της Ξάνθης – Σε καραντίνα η ομάδα

  Κρούσμα κορωνοϊού προέκυψε στην ομάδα της Ξάνθης, καθώς μετά τον σχετικό έλεγχο που έγινε την Πέμπτη στα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος, ένα από τα...