10:01 Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022
eReportaz

Live:

Μέτρα στα σχολεία: «Παράθυρο» για αναθεώρηση στα πρωτοκόλλα

Μέτρα στα σχολεία: «Παράθυρο» για αναθεώρηση στα πρωτοκόλλα

Μέτρα στα σχολεία: Σκέψεις για επαναξιολόγηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω Covid 19 – Έκλεισε ήδη το πρώτο τμήμα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Μέτρα στα σχολεία: Υπό επαναξιολόγηση τίθενται, όπως φαίνεται, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία, λόγω κορονοϊού.

Όπως επισήμανε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, τα μέτρα είναι υπό σκέψη και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν. Ανέφερε συγκεκριμένα το μέτρο «50+1» δηλαδή το κλείσιμο τμήματος μόνο εάν μολυνθούν με κορονοϊό πάνω από τους μισούς μαθητές, λέγοντας ότι μπορεί να αναθεωρηθεί.

Μέτρα στα σχολεία: «Ανεπαρκή» τα μέτρα, τονίζει η Αθηνά Λινού

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, έκρουσε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα μεταξύ των μαθητών, εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

Η ίδια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία και επεσήμανε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής.

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη.

Η κ. Λινού επέκρινε και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα self test στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άμεσος. Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κορονοϊού, εξήγησε, μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.

Όπως σημείωσε, σε άλλες χώρες τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορονοϊού, η ιχνηλάτηση να είναι άμεση.

Έκλεισε το πρώτο τμήμα λόγω κρουσμάτων

Σε αναστολή τέθηκε τμήμα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη, λόγω πολλών κρουσμάτων κορονοϊού. Πρόκειται για το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα που κλείνει λόγω Covid, περίπου δέκα ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Νίκος Φίλης: Παράλογο και άκρως επικίνδυνο σε ένα τμήμα 25 παιδιών να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης. «Επανειλημμένα, με δηλώσεις μου, έχω ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τη ρύθμιση του 50%+1 νοσούντων μαθητών προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα. Μόλις χθες, από το βήμα της Βουλής, έκανα την ίδια έκκληση», υπογραμμίζει, σε δήλωσή του.

«Δυστυχώς, η υπουργός των κλειστών σχολείων και πανεπιστημίων, η υπουργός της υγειονομικής ανασφάλειας, επιμένει πεισματικά στο αντίθετο. Όπως επιμένει στο να μην ακολουθεί τη διαρκή προτροπή του ΕΟΔΥ και πολλών ειδικών για εξεύρεση χώρων, ώστε να αραιώσουν οι τάξεις. Από την πρώτη μέρα», αναφέρει ο κ. Φίλης, τονίζοντας ότι «σήμερα ο προβληματισμός για το 50%+1 τέθηκε δημόσια από μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας