Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες όσον αφορά τις προσπάθειες τερματισμού του σχεδόν τριετούς πολέμου και δυστυχώς για το Κίεβο, δεν είναι ευνοϊκές.
Η είδηση ότι οι ηγέτες των δύο πιο βαριά οπλισμένων πυρηνικών εθνών – της Ρωσίας και των ΗΠΑ – πραγματοποίησαν μια φαινομενικά εποικοδομητική και εγκάρδια τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 90 λεπτών είναι, εκ πρώτης όψεως, ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Εξάλλου ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν σαφώς μια καλύτερη μεταξύ τους σχέση, σε έντονη αντίθεση με τον προηγούμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, τον Τζο Μπάιντεν.
Προς το παρόν, λοιπόν, η οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν μειωθεί – αλλά αυτή η θετική κίνηση μπορεί κάλλιστα να αποβαίνει σε βάρος της Ουκρανίας και της συνοχής της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Και αυτό γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έσπασε την ενότητα των συμμάχων ξεκινώντας χωρίς αυτούς τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Τα όσα δήλωσε ο Πιτ Χέγκσεθ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ήταν μια ψυχρολουσία για πολλούς στην Ουκρανία, διαψεύδοντας πολλές από τις ελπίδες τους για ένα ασφαλές μέλλον, απαλλαγμένο από την απειλή περαιτέρω ρωσικών εισβολών.
Αποτελούν επίσης πλήγμα για πολλούς από τους στενότερους υποστηρικτές του Κιέβου στο ΝΑΤΟ που ήθελαν να διατηρήσουν την πίεση στη Μόσχα με την ελπίδα να εξαντλήσουν την παραπαίουσα οικονομία της.
Ο Πιτ Χέγκσεθ εξέθεσε με κρυστάλλινους όρους τα σημεία που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ειρήνη για την Ουκρανία, όροι που αναμφίβολα είναι καλοδεχούμενοι από τη Μόσχα.
Δεν θα υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα για την Ουκρανία σε καμία μελλοντική ρύθμιση ασφαλείας. Δεν υπάρχει πιθανότητα η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα για την Ουκρανία να επιστρέψει στα προ του 2014 σύνορά της, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε τους αντάρτες στο Ντονμπάς.
Αυτοί ήταν όλοι ξεκάθαροι στόχοι που είχε θέσει ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τώρα έρχονται να ανατραπούν φέρνοντας τις μέχρι τώρα προσπάθειες της Ουκρανίας και των συμμάχων της σε εξαιρετικά δεινή θέση στο πεδίο της μάχης, όπου η αριθμητική υπεροχή της Ρωσίας της επιτρέπουν να προχωρήσει βαθύτερα στα ουκρανικά εδάφη.
Κάθε λέξη απ όσα είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το συχνά επαναλαμβανόμενο και τώρα μάλλον κούφιο “δυτικό μάντρα” (επανάληψη ιερών λόγων) της διατήρησης της υποστήριξης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί».
Ο Τραμπ θέλει ένα πρόωρο τέλος αυτού του πολέμου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αναγκάσει την Ουκρανία να καταπιεί το πικρό ποτήρι της υποχώρησης. Βλέπει τον πόλεμο ως το πρόβλημα της Ευρώπης και θέλει να τελειώνει γρήγορα με αυτό έχοντας άλλες προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια των νότιων συνόρων της Αμερικής ή η εστίαση στο εμπόριο, τους δασμούς, την Κίνα και τον Ειρηνικό.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ειρηνευτικές προτάσεις των ΗΠΑ πιθανότατα θα προκύψουν στη Διάσκεψη Ασφαλείας υψηλού επιπέδου του Μονάχου αυτό το Σαββατοκύριακο, στην οποία θα παρευρεθούν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Βανς και ο Ζελένσκι.
Είναι περισσότερο από πιθανό να επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία με τη συμμετοχή χιλιάδων ευρωπαϊκών και μη ειρηνευτικών στρατευμάτων ή κάποιο είδος συμφωνίας βοήθειας με την Ουάσιγκτον που δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση στα σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών σπάνιων γαιών της Ουκρανίας, όπως το λίθιο.
Προς το παρόν, όμως, η 12η Φεβρουαρίου θα καταγραφεί στο ημερολόγιο της Ουκρανίας ως μια δύσκολη μέρα, όταν επικράτησε μια νέα και ανεπιθύμητη πραγματικότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν θα υπάρξει διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς ευρωπαϊκό ρόλο στις συνομιλίες