1:37 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Μιανμάρ: Διεθνείς αντιδράσεις για τις εκτελέσεις από τη χούντα

Μιανμάρ: Διεθνείς αντιδράσεις για τις εκτελέσεις από τη χούντα

Η εκτέλεση από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ τεσσάρων κρατούμενων, συμπεριλαμβανομένου πρώην βουλευτή του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ήταν «ενέργεια ακραίας απανθρωπιάς», στηλίτευσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και άλλων χωρών πρέπει να δείξουν στη χούντα ότι θα πληρώσει για τα εγκλήματά της», τόνισε η Ελέιν Πίρσον, η διευθύντρια του τμήματος της ΜΚΟ για την Ασία.

Οι πρώτες εκτελέσεις εδώ και πάνω από 30 χρόνια
Οι εκτελέσεις στις οποίες προχώρησε το στρατιωτικό καθεστώς είναι οι πρώτες έπειτα από 30 χρόνια και πλέον, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους.

Αναλογούν «σε αυθαίρετες στερήσεις ζωής και αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα του φρικτού ιστορικού της Μιανμάρ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», σχολίασε ο διευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια, ο Έρβιν φαν ντερ Μπορχτ. Οι εκτελεσθέντες «δικάστηκαν από στρατοδικεία υπό άκρα μυστικότητα και με βαθιά άδικο τρόπο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει αμέσως», καθώς «πάνω από 100 άνθρωποι πιστεύεται ότι αναμένουν την εκτέλεσή τους έπειτα από τις καταδίκες τους σε παρόμοιες διαδικασίες».

Αντίδραση και από τον ΟΗΕ
Ο Τομ Άντριους, ο ειδικός εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, δήλωσε «αγανακτισμένος και ανάστατος» για την εκτέλεση «αυτών των πατριωτών και αγωνιστών για ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «η καρδιά μου βρίσκεται στις οικογένειές τους, στους φίλους και στους αγαπημένους τους και σε σε όλους όσοι γίνονται θύματα των κλιμακούμενων φρικαλεοτήτων της χούντας».

«Αυτές οι αχρείες πράξεις πρέπει να αποτελέσουν σημείο καμπής για τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Άντριους.

Άλλες αντιδράσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι προεξόφλησε ότι οι εκτελέσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Μιανμάρ σε διεθνές επίπεδο και εξέφρασε βαθιά ανησυχία. Ο κ. Χαγιάσι, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, εκτίμησε πως η εξέλιξη θα βαθύνει τη σύρραξη στη χώρα, ενώ επισήμανε ότι το στρατιωτικό καθεστώς περιφρονεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το Τόκιο να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Για τον Ρίτσαρντ Χόρσι, αναλυτή του ινστιτούτου International Crisis Group ειδικευμένο στη Μιανμάρ, μετά τις εκτελέσεις «κάθε πιθανότητα διαλόγου για να τερματιστεί η κρίση που δημιούργησε το πραξικόπημα έχει πλέον διαγραφτεί. Με τον τρόπο αυτό το καθεστώς δείχνει ότι θα κάνει αυτό που θέλει να κάνει και δεν θα ακούσει κανέναν. Έκανε αυτό που θεωρεί πως ήταν επίδειξη δύναμης, αλλά μπορεί να διέπραξε σοβαρό σφάλμα».

Ο στρατός συνεχίζει την αιματηρή εκστρατεία καταστολής των αντιπάλων του. Πάνω από 2.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί από το πραξικόπημα στη Μιανμάρ την 1η Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους.

Οι ένοπλες δυνάμεις κατηγορούνται επίσης για γενοκτονία σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια. Το 2017, πάνω από 740.000 μειονοτικοί βρήκαν καταφύγιο σε πρόχειρους καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν από τις ωμότητες του στρατού και παραστρατιωτικών.

Διαβάστε επίσης

Μιανμάρ: Καταδίκη επιπλέον πέντε ετών στην Αούνγκ Σαν Σούου Κίι

Τέσσερα ακόμη χρόνια φυλάκιση για την πρώην ηγέτιδα Σου Τσι στη Μιανμάρ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας