11:40 Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Mήδεια: Τα ερωτήματα για την κατάρρευση του (επιτελικού) κράτους

Mήδεια: Τα ερωτήματα για την κατάρρευση του (επιτελικού) κράτους

Τρεις νεκρούς, 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, εκατοντάδες άνευ νερού, αποκλεισμένοι δρόμοι, Μέσα Σταθερής Τροχιάς να υπολειτουργούν, η χώρα κομμένη στα δύο για αρκετές ώρες.

Αυτά αφήνει πίσω της η “Μήδεια”, μία κακοκαιρία, τόσο τραγική όσο και η έμπνευση του Ευριπίδη που έγραψε το περίφημο αρχαίο κείμενο.

Η μεγαλύτερη ιλαροτραγωδία είναι ότι το κύμα ψύχους και χιονοπτώσεων είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες. Τι έφταιξε και το (επιτελικό) κράτος κόλλησε στο χιόνι, σε ένα ομολογουμένως έντονο φαινόμενο…αλλά μόλις 2 ημερών;

Τα ερωτήματα είναι απλά και αγωνιώδη από τους πολίτες που βίωσαν ανάμεικτα συναισθήματα, εν μέσω μίας ομολογουμένως φιλότιμης προσπάθειας διαχείρισης για τον κορωνοϊό, πλην εξαιρετικά κουραστικής και εξαντλητικής, από άποψης ψυχικών αποθεμάτων.

Ανάμεικτα διότι το χαμόγελο, με τις πρώτες νιφάδες χιονιού, επέστρεψε στα χείλη πολλών, κάτω από τις μονές και διπλές μάσκες. Κάποιοι το… απογείωσαν κάνοντας carski στους δρόμους ή οι πρέσβεις ξένων που τιτίβιζαν ασταμάτητα για την ολόλευκη Αθήνα, αλλά για άλλους η Μήδεια ξύπνησε εφιάλτες.

Χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως: Δροσιά, Εκάλη, Άγιος Στέφανος, Άνοιξη, Παπάγου, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Φιλοθέη, Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Μαρούσι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Λούτσα, Παλαιό και Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή,  Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία Μεταμόρφωση κ.α..

Όταν πριν από μερικά 24ωρα τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επιφορτισμένος και με την μάχη για τον κορωνοϊό, όσο και ο κ. Χρυσοχοϊδης, για την Προστασία του Πολίτη, δήλωναν ικανοποίηση για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού… η εικόνα ήταν διαφορετική. Το βίντεο, με το γνωστό χιούμορ, της Ελληνοφρένειας περιλαμβάνει το πριν και το μετά.

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ στον ύπνο

ΑΔΜΗΕ… ΔΕΔΔΗΕ πιάστηκαν επίσης απροετοίμαστοι, λίγες μέρες μετά την έκρηξη στον Ασπρόπυργο και έμειναν μετεξετεστέες οι διοικήσεις στην σωστή προετοιμασία. Φυσικά το κύμα ήταν σφοδρό και δεν μπορούσε κάποιος να προβλέψει τις μαζικές πτώσεις δέντρων πάνω σε καλώδια, ωστόσο διαρροές περί αποψίλωσης των υπηρεσιών λόγω της δεκαετούς κρίσης, μόνο ως δικαιολογίες φαντάζουν. Διότι στη συνέχεια και αφού χιλιάδες συμπολίτες μας εξέπεμψαν SOS, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρέστη σε έκτακτη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων, ενθυμήθηκαν να επιστρατεύσουν προσωπικό από κατασκευαστικές εταιρείες και 60 άτομα από τις υπόλοιπες υπηρεσιακές περιφέρειες. Η μάχη όντως δίνεται, ουδείς το αμφισβητεί, αλλά με καθυστέρηση.

Στα προβλήματα να προστεθεί και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός των σταθμών και υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά και στα Κέντρα Υπερυψηλής και Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ. όπως άλλωστε φανέρωσε και το τελευταίο μπλακ άουτ προκλήθηκε από το σφάλμα στον αυτομετασχηματιστή.

Τα απλά ερωτήματα: 

Γιατί έκλεισαν δρόμοι όπως η Λεωφόρος Αντιστάσεως, η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας ή η Κηφισίας κ.α. με το πρώτο χιόνι; Δήμοι, περιφέρεια, πολιτική προστασία τι έπραξαν;

Γιατί δεν λειτούργησε το 112; Αφού θεωρείται εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή γιατί δεν εστάλη ενημερωτικά; Επί της ουσίας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι πολίτες είχαν ενημερωθεί για κάθε απόφαση έγκαιρα, από τα ΜΜΕ.

Γιατί έκλεισε η Εθνική Οδός; Παλαιότερα και με άλλες κυβερνήσεις ζήσαμε σκηνές αλλοφροσύνης στο εθνικό οδικό δίκτυο. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη διατυμπάνιζε την ετοιμότητα του μηχανισμού, αλλά υπό το ρίσκο παλαιότερων φαινομένων, η χώρα κόπηκε στα δύο, με δική του ευθύνη, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Ευτυχώς δεν είδαμε σκηνές με χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Εθνική Οδό, στην Μαλακάσα. Αλλά η λύση δεν είναι πονάει δόντι.. βγάζεις δόντι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, νέος στο πόστο βιάστηκε να πει….”Εμείς δράσαμε προληπτικά”. Όχι εν έτει 2021, ακόμη και η χώρα και ο πολίτης δεν είναι μαθημένοι σε τέτοια φαινόμενα, δεν μπορεί να κλείνει προληπτικά η κεντρικότερη αρτηρία. Η Νέα Οδός διασφάλιζε την λειτουργία ως διαχειριστής του συγκεκριμένου κομματιού της Εθνικής;

Γιατί πετάγεται ξανά το μπαλάκι; “Η Τροχαία και η Νέα οδός ήταν υπεύθυνες για να ενημερώσουν ακαριαία για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού όπως και έγινε”, είπε ο κ. Ταραντίλης. Για το 112 υπεύθυνη είναι η Πολιτική Προστασία είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Οι δήμοι φέρονται να μην είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στις απαραίτητες κλαδεύσεις δέντρων, όπως διαρρέεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ακόμη και τώρα, όταν δέντρα καταρρέουν υπό το βάρος του χιονιού στα καλώδια, δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του Διαχειριστή και των πολιτών για το κόψιμό τους. Πάλι το μπαλάκι. Και όχι άμεση λύση εκατέρωθεν.

Σχετικά με αναφορές που καταλόγιζαν στην Περιφέρεια, ευθύνες για τη μη εξασφάλιση πρόσβασης στα σημεία που υπάρχουν βλάβες του δικτύου της ΔΕΗ, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς όλες οι οδικές αρτηρίες ευθύνης της είναι ανοιχτές. Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, και έκανε γνωστό ότι κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, διαπίστωσε, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού κ. Πέτσα, ότι φορτηγό της ΔΕΔΔΗΕ με ερπυστριοφόρο όχημα επάνω, βρισκόταν σε πλατεία στον ‘Αγιο Στέφανο χωρίς να αναλαμβάνει δράση. Πινγκ πονγκ.

Το θέμα είναι να εκλείψουν οι παθογένειες και οι πρακτικές αναλγησίας του παρελθόντος, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος.

Στρατός για όλες τις δουλειές…και η εκ υστέρων λύση

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά από έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε  να συνδράμουν τα συνεργεία του στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, στο έργο της αποκατάστασης του μεγάλου προβλήματος της ηλεκτροδότησης στην Αττική, όπου πολλές  γειτονιές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Επίσης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να διαθέσουν ανθρώπους και μηχανήματα προκειμένου να συνδράμουν σε εργασίες, όπως η κοπή δένδρων, όπου είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Με αφορμή τις πρωτοφανείς ζημιές που έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές Μέσης και Χαμηλής Τάσης πολλών περιοχών της Αττικής και κυρίως στα Βόρεια Προάστια, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα (!) το τεχνικό του προσωπικό (περί τα 400 άτομα) το οποίο ενισχύεται με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες, συνεχίζει πυρετωδώς το εξαιρετικά δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το λεκανοπέδιο.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, ανάλογα με τις νέες βλάβες που προκύπτουν.

«Χθες είχαν καταγραφεί περίπου 20 βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλός μονοψήφιος αριθμός, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο. Μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο, χθες και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, των Κιούρκων κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε θα μπορέσουν να αποκατασταθούν οι ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Νέα τεχνική σύσκεψη πραγματοποιείται υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.

Λαμβάνουν, επίσης, μέρος ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο.

Αναμένουμε…

Πενταετείς συμβάσεις για τα golden boys του ΑΔΜΗΕ

“Μήδεια”: Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και με παγετό αύριο – Θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάσταση

Χωρίς ρεύμα αλλά και… χωρίς νερό πολλές περιοχές στην Αττική

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας