17:36 Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε κάθε δείγμα από ανθρώπινους όρχεις σε επιστημονική μελέτη

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν σε κάθε δείγμα από ανθρώπινους όρχεις σε επιστημονική μελέτη

Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε ανθρώπινους όρχεις, με τους ερευνητές να λένε ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να συνδέεται με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων των ανδρών.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 23 ανθρώπινους όρχεις, καθώς και 47 όρχεις από σκύλους συντροφιάς. Βρήκαν μικροπλαστική ρύπανση σε κάθε δείγμα.

Οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν συντηρηθεί και έτσι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους δεν μπορούσε να μετρηθεί. Ωστόσο, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους όρχεις των σκύλων μπορούσε να εκτιμηθεί και ήταν χαμηλότερος στα δείγματα με υψηλότερη μόλυνση με PVC. Η μελέτη καταδεικνύει μια συσχέτιση, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες μειώνεται εδώ και δεκαετίες, με τη χημική ρύπανση -όπως τα φυτοφάρμακα- να ενοχοποιείται από πολλές μελέτες. Μικροπλαστικά έχουν επίσης πρόσφατα ανακαλυφθεί στο ανθρώπινο αίμα, στον πλακούντα και στο μητρικό γάλα, γεγονός που υποδηλώνει ευρεία μόλυνση του σώματος των ανθρώπων. Ο αντίκτυπος στην υγεία είναι ακόμη άγνωστος, αλλά σε εργαστηριακές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού, καθώς και ότι τα αναπνέουν.

Τα σωματίδια θα μπορούσαν να κατακάτσουν στους ιστούς και να προκαλέσουν φλεγμονή, όπως κάνουν τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ή οι χημικές ουσίες στα πλαστικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη. Τον Μάρτιο, οι γιατροί προειδοποίησαν για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις, αφού διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου σε άτομα των οποίων τα αιμοφόρα αγγεία είχαν μολυνθεί με μικροσκοπικά πλαστικά.

«Στην αρχή, αμφέβαλλα αν τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο αναπαραγωγικό σύστημα» δήλωσε ο καθηγητής Xiaozhong Yu, στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. «Όταν έλαβα για πρώτη φορά τα αποτελέσματα για τους σκύλους εξεπλάγην. Έμεινα ακόμη περισσότερο έκπληκτος όταν έλαβα τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους είπε χαρακτηριστικά.

Οι όρχεις που αναλύθηκαν προέκυψαν από νεκροψίες το 2016, με τους άνδρες να έχουν ηλικία από 16 έως 88 ετών όταν πέθαναν. «Ο αντίκτυπος στη νεότερη γενιά μπορεί να είναι πιο ανησυχητικός τώρα που υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ποτέ στο περιβάλλον», δήλωσε ο Yu.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Toxicological Sciences, περιελάμβανε τη διάλυση των δειγμάτων ιστών και στη συνέχεια την ανάλυση του πλαστικού που παρέμεινε. Οι όρχεις των σκύλων προήλθαν από κτηνιατρεία που διενεργούσαν στειρώσεις.

Οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν συγκέντρωση πλαστικού σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη που βρέθηκε στους όρχεις των σκύλων: 330 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού έναντι 123 μικρογραμμαρίων. Το πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται σε πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, ήταν το πιο κοινό μικροπλαστικό που βρέθηκε, ακολουθούμενο από το PVC.

Πηγή:  Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα έρευνα: Ο μέσος άνθρωπος τρώει έως 121.000 μικροπλαστικά σωματίδια τον χρόνο!

Πρώτη φορά ανιχνεύθηκαν μικροπλαστικά σε ανθρώπινο οργανισμό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας