4:21 Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Μίνα Γκάγκα: Η 4η δόση είναι κατά του φόβου - το πολυδύναμο έρχεται το φθινόπωρο

Μίνα Γκάγκα: Η 4η δόση είναι κατά του φόβου - το πολυδύναμο έρχεται το φθινόπωρο

Μετά την ηλικία και τις συνοδές ασθένειες, η αναπλ. υπ. Υγείας θέτει ως τρίτη παράμετρο εμβολιασμού την ψυχραιμία και επιτείνει το αλαλούμ.

Έμμεση παραδοχή πολιτικών στοχεύσεων και όχι επιστημονικά σχεδιασμένων επιλογών στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 αποτελούν τα όσα είπε στο ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η κα Γκάγκα είπε ότι «παραμένει ισχυρή η σύσταση να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, να φοράνε μάσκα σε καταστάσεις συγχρωτισμού. Αλλά δεν δίνονται οριζόντια μέτρα από την Επιτροπή για να φορούν όλοι μάσκα ή να κάνουν εμβόλιο όλοι».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στην οποία καυτηριαζόταν το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού εμβολιασμού στις ηλικίες 30 ετών και άνω, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι θα έχουν όφελος κάνοντας τέταρτη δόση, η κα Γκάγκα αρχικά προσπάθησε να απαντήσει για άλλη ερώτηση, λέγοντας ότι «Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, όχι για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, γι’ αυτούς υπάρχουν, η σύσταση είναι να κάνουν την τέταρτη δόση».

«Για το γενικό πληθυσμό», συνέχισε, «η Επιτροπή έδωσε το δικαίωμα αν κάποιος θέλει, να μπορεί να την κάνει». Και στην ερώτηση των δημοσιογράφων χωρίς επιστημονικά δεδομένα «με τι κριτήριο θα αποφασίσουν» οι νέοι δικαιούχοι, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απάντησε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται, που λένε ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς».

«Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα;» ρώτησαν ξανά οι δημοσιογράφοι, για την ωφέλεια από την χορήγηση τέταρτης δόσης; Και η κα Γκάγκα, γιατρός η ίδια, απάντησε για τον εμβολιασμό, που είναι ιατρική πράξη, ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος με επιπλέον δόση, δεν υπάρχουν παρενέργειες. Απλώς, δεν υπάρχει και ένδειξη, αυτό λέει η Επιτροπή. Αν θέλει κάποιος να το κάνει, να το κάνει».

Ακολούθησε και τρίτη ερώτηση για το αν «προστατεύεται κάποιος ή δεν προστατεύεται;», απαντώντας στην οποία εμμέσως η κα Γκάγκα επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει όφελος για το γενικό πληθυσμό: «Η σύσταση είναι ότι όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου και έχει νοσήσει δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο», όπως είπε.

Το «κλειδί» για αυτή την ατεκμηρίωτη επιστημονικά επιλογή ωστόσο ίσως βρίσκεται αλλού. Αναφερόμενη στο τι θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, η κα Γκάγκα είπε ότι «θα χρειαστεί μια προφυλακτική δόση το φθινόπωρο, εκεί πάνε τα δεδομένα. Ετοιμάζεται καινούργιο εμβόλιο που θα καλύπτει περισσότερα στελέχη, θα είναι πολυδύναμο. Περιμένουμε αυτές τις παραλαβές». Και όπως παραδέχθηκε, αυτή την περίοδο «δεν έχουμε κάνει παραλαβές, “απομακρύναμε” αυτές του καλοκαιριού, είπαμε να παραλάβουμε όλα τα εμβόλια το φθινόπωρο, ώστε να έχουμε το καινούργιο». Κατά συνέπεια, το άνοιγμα εξυπηρετεί πιθανώς και την διάθεση των στοκ παλιών εμβολίων που παραμένουν αδιάθετα.

Το συμπέρασμα το έβγαλαν και πάλι οι δημοσιογράφοι, που σημείωσαν ότι στην πράξη «η σύσταση είναι προφανώς “όσοι μπορούν, να περιμένουν το φθινόπωρο”». «Η σύσταση της Επιτροπής είναι οι ευάλωτοι να κάνουν την τέταρτη δόση και ο γενικός πληθυσμός πιθανώς θα πάει σε προφυλακτική δόση το φθινόπωρο, όπως με τη γρίπη», αρκέστηκε να απαντήσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας