0:24 Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Μίνα Γκάγκα: Η Κράκεν θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα

Μίνα Γκάγκα: Η Κράκεν θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχετικά με τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού Κράκεν.

Ήδη, στην χώρα μας έχουν εντοπιστεί τα πρώτα έξι κρούσματα, με την κα Γκάγκα να δηλώνει πως η μετάλλαξη Κράκεν αναμένεται να κυριαρχήσει.
«Πιθανότατα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Φαίνεται πως κάθε φορά που έρχεται μια καινούργια παραλλαγή αρχίζει να μεταδίδεται. Η Όμικρον μπήκε και κάλυψε πάνω από το 90%, η Κράκεν είναι παραλλαγή της Όμικρον, δεν είναι καινούργια», είπε.

Στη συνέχεια παρέθεσε τα στοιχεία από την Αμερική, προκειμένου να υπάρξει εικόνα για την Κράκεν και να μην υπάρχει πανικός. «Υπάρχει μετάδοση, παίρνει χώρο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ. Στην Ελλάδα το παρακολουθούμε», επισήμανε η κα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα εμβόλια αποτελούν ασπίδα για τους οργανισμούς, καθώς όπως τόνισε «απ’ ότι φαίνεται την πιάνουν γιατί η μετάδοση δεν είναι αυτή που λένε ότι θα ήταν. Η προηγούμενη ανοσία βοηθάει και από την φυσική νόσηση και από τα εμβόλια. Τα εμβόλια καλύπτουν τον κορωνοϊό γενικά και άρα μια υποπαραλλαγή του την πιάνουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».

«Έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα, αλλά γενικά δεν βλέπουμε αυτή τη γεωμετρική άνοδο. Η μολυσματικότητα στα λύματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν. Έχουμε κι άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα, που έπεσε σημαντικά. Και την Κρήτη που ανεβαίνει. Άρα νομίζω ότι έχει να κάνει και με τις περιοχές».

Η Μίνα Γκάγκα για τις καταγγελίες σχετικά με τις ΜΕΘ για παιδιά

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσοκομεία και όσα καταγγέλλονται για ανυπαρξία διαθέσιμων κλινών, η κα Γκάγκα εξήγησε:

«Στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε τον ίδιο περίπου αριθμό ΜΕΘ για τα παιδιά. Γενικά, η πολιτική είναι να υπάρχουν ΜΕΘ εκεί που υπάρχει εμπειρία και τα παιδιά θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο. Διαχρονικά η κάλυψη στην Αθήνα δεν ξεπέρασε ποτέ το 60%-65% και γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ μεγάλη κάλυψη. Άρα δεν είναι ότι δεν φτάνουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Για να κάνεις δομές υγείας πρέπει βεβαιώνεις ότι έχουν αρκετά περιστατικά ώστε το προσωπικό να έχει εμπειρία».

Μίνα Γκάγκα: Η παιδιατρική εταιρεία εξέδωσε οδηγίες για το πώς μπορούμε να διαλύσουμε τα αναβράζοντα δισκία σε χυμό

Η κα Γκάγκα ρωτήθηκε και για το μείζον ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να αναφέρει ότι υπάρχει παρακεταμόλη σε διάφορες μορφές, ενώ στα σιρόπια υπάρχει έλλειψη. «Η παιδιατρική εταιρεία εξέδωσε οδηγίες για το πώς μπορούμε να διαλύσουμε τα αναβράζοντα δισκία σε χυμό για τα παιδιά και να το πιουν.

Άρα υπάρχουν οδηγίες. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη παραγωγή. Μπορούμε να παράξουμε όλα τα φάρμακα, που είναι σε έλλειψη. Νομίζω ότι στο τέλος του μήνα θα διατεθούν στα φαρμακεία», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Έξι κρούσματα «Κράκεν» εντοπίστηκαν στην Ελλάδα – 149 νεκροί από κορωνοϊό

ΕΚΠΑ: Νεότερα στοιχεία για την υποπαραλλαγή “Κράκεν” XBB.1.5

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας