23:38 Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Μισό εκατομμύριο καρχαρίες κινδυνεύουν να θανατωθούν εξαιτίας του εμβολίου του κορωνοϊού

Μισό εκατομμύριο καρχαρίες κινδυνεύουν να θανατωθούν εξαιτίας του εμβολίου του κορωνοϊού

Οι καρχαρίες παράγουν το ανάρπαστο  σκουαλένιο, μια οργανική χημική ένωση που εξάγεται από το έλαιο του ήπατός τους που επιστρατεύεται ως βασικό στοιχείο σε αρκετά πειραματικά σκευάσματα κατά του κορωνοϊού.

Και είναι όλα τους υποψήφια για αποτελεσματικό εμβόλιο. Σύμφωνα με ομάδα ειδικών, αν επιλεγεί τελικά εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με σκουαλένιο, τότε μισό εκατομμύριο καρχαρίες μπορεί να θανατωθούν για το φυσικό αυτό συστατικό.

Ως ανοσοενισχυτικό χρησιμοποιείται στην ιατρική το σκουαλένιο, συστατικό που ενισχύει δηλαδή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επιφέροντας ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Η εταιρία είχε δηλώσει από τον Μάιο πως προτίθεται να φτιάξει 1 δισ. δόσεις του ανοσοενισχυτικού για πιθανή χρήση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Περίπου 3.000 καρχαρίες χρειάζονται για 1 τόνο σκουαλενίου.

Το παρατηρητήριο άγριας ζωής από την Καλιφόρνια, Shark Allies, σημειώνει ωστόσο πως θα χρειαστούν κάπου 250.000 καρχαρίες για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αν μάλιστα το εμβόλιο χρειαστεί δύο δόσεις, τότε μιλάμε για μισό εκατομμύριο καρχαρίες.

Οι ειδικοί πειραματίζονται πάντως και με συνθετικές εκδοχές του σκουαλενίου (από ζαχαροκάλαμα), ώστε να μην απειληθεί ο καρχαρίας ως είδος για να σωθεί ο άνθρωπος…

Διαβάστε, επίσης:

Ξεκίνησε 4η κλινική μελέτη του εμβολίου COVID-19 της Janssen στις ΗΠΑ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας