3:27 Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Μηταράκης: Μείωση μεταναστευτικών ροών- Τι είπε για τους πρόσφυγες στην πλ.Βικτωρίας

Μηταράκης: Μείωση μεταναστευτικών ροών- Τι είπε για τους πρόσφυγες στην πλ.Βικτωρίας

Για τους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας, την αντιστροφή του κλίματος ως προς τις μεταναστευτικές ροες καθώς και την κυβερνητική πολιτική ως προς μεταναστευτικό μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κοινωνία ‘Ωρα Mega» ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
«Η έκθεση της FRONTEX, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αποδεικνύει ότι πλέον οι ροές έρχονται στην Κεντρική Ευρώπη. Είχαμε μία αύξηση ροών το Μάιο, αλλά πλέον διέρχονται της διαδρομής της Μεσογείου και όχι της διαδρομής της Ελλάδας. Όπως, συνέβαινε πριν το 2015. Έχουμε αντιστροφή της τάσης» τόνισε  ο κ. Μηταράκης.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Σύζυγoς και κόρη φέρονται να σκότωσαν τον 49χρονο στον Εύοσμο

Ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, υπογράμμισε ότι από τις δομές φιλοξενίας «έχουν ήδη εξέλθει 2.000 άτομα την πρώτη εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του Ιουλίου, εκτιμούμε ότι θα έχουν φύγει όλοι. Αυτοί που έχουν πάει στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι περίπου 60 άτομα τα οποία έχουν πάρει άσυλο. Προέρχονται από τη Μόρια», και συνέχισε «Αυτοί έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους, να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην Πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. Χθες το βράδυ λοιπόν πήγαν εκεί και ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Προσφέραμε προσωρινά καταλύματα σε όλους».

Χθες είχαν πάει πάρα πολλές συλλογικότητες, αλληλέγγυοι στην πλατεία και τους πίεζαν να μη φύγουν. Είχε μπει ακόμα και μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας. Κάποιοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο 20 ανθρώπων για να κάνουν ένα πολιτικό θέμα, ενώ έχουμε προσφέρει από χθες τη δυνατότητα να μεταφερθούν στη δομή στον Ελαιώνα», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Σε ερώτηση για την αποσυμφόρηση των νησιών, απάντησε πως «έχουμε πάρει 16.000 άτομα από την 1η Ιανουαρίου από τα νησιά. Τα νησιά αυτή τη στιγμή έχουν 20% λιγότερους μετανάστες από ό,τι είχαν την 1η Ιανουαρίου παρά τις πολύ αυξημένες ροές».

«Πλέον, έχει ανοίξει γραφείο ταξιδιωτικών εγγράφων στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου. Δίνουμε περίπου 200 με 250 ταξιδιωτικά έγγραφα την ημέρα. Δικαιούνται να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν περιορισμοί στη μετεγκατάσταση, όμως, από τη Συμφωνία του Δουβλίνου και νομίζω ότι το θέμα της ευρωπαϊκής συζήτησης θα είναι από τα μεγάλα θέματα», είπε κ. Μηταράκης.

Διαβάστε επίσης:

Media: Συνεργασία Αλαφούζου – Σαββίδη για το Open;

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας