18:25 Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
eReportaz

Live:

Μητσοτάκης: H πανδημία θα αποκλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες - Eξαιρετικές οι προοπτικές της οικονομίας

Μητσοτάκης: H πανδημία θα αποκλιμακωθεί τις επόμενες εβδομάδες - Eξαιρετικές οι προοπτικές της οικονομίας

Μητσοτάκης: Την αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , μιλώντας στο «Ενώπιος ενωπίω» στον ΑΝΤ1. Θα σπάσουμε αυγά και θα κάνουμε αλλαγές στο σύστημα υγείας, είπε ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε «σημαντικό όπλο» τα αντιικά χάπια, η πλατφόρμα για τα οποία ανοίγει αύριο Παρασκευή.

Για τους εμβολιασμούς, μίλησε για μία τεχνολογικά άψογη διαδικασία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να προσθέσει ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε και το όπλο της υποχρεωτικότητας – «ήμασταν μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που το έκαναν», ανέφερε. για να προσθέσει ότι η κυβερνηση δεν έχει πρόθεση να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα, ειδικά τώρα, που φαίνεται ότι η πανδημία τείνει να υποχωρήσει.


Για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Όταν ρωτήθηκε για τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, είπε ότι υπάρχει η επιλογή «να πράξουν το σωστό». Πρόσθεσε ότι το πρόστιμο δεν είναι αμελητέο, για να συμπληρώσει ότι αν δεν υπήρχε, θα ήταν άδικο για εκείνους που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο.

«Κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα, όπως η μάσκα στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, ενώ είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή για το άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «υστερίες» της αντιπολίτευσης.

Για τις τιμές των τεστ

Για τις τιμές των τεστ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στο testing, ότι δίνεται η δυνατότητα δωρεάν τεστ σε αρκετές δομές – και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας δεν είναι τα μοριακά τεστ, αλλά τα τεστ αντιγόνου, που δίνουν τη δυνατότητα μαζικού ελέγχου του επιδημιολογικού επιπέδου του πληθυσμού.

Προανήγγειλε το νέο πακέτο στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την επέλαση της Omicron, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή, με επανάληψη της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων , κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων , ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί μια τέτοια πολιτική παρά για κάποιες εβδομάδες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την «πολυφωνία» των ειδικών, ενώ είπε ότι η σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική. Είπε ότι ο κ. Τσιόδρας έκανε ένα βήμα πίσω γιατί δέχθηκε επιθέσεις τύπου «δολοφονίας χαρακτήρων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να σπεκουλάρει πάνω στην πανδημία, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα κριθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές. «Δεν ακούσαμε προτάσεις από την αντιπολίτευση», είπε, εξαιρώντας την πρόταση Φίλη για την σύνδεση του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.

Για την οικονομία

Δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις μέσα στην πανδημία , θέλουμε να δημιουργήσουμε πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός , όπως έχει προαναγγελθεί, θα μιλήσει για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό.

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Αν και ο ίδιος δεν αναφέρεται στο ποσοστό της νέας αύξησης, οι πληροφορίες θέλουν να είναι της τάξης του 6%, κάτι που, εφόσον ισχύσει, θα ανεβάσει τον βασικό μισθό στα 703 ευρώ τον μήνα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός τοποθετείται για την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, την επαναλειτουργία των σχολείων και προαναγγέλλει νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα.

«Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης και στα πρόστιμα που θα αρχίσουν από την Δευτέρα να βεβαιώνονται στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας