23:27 Τρίτη 16 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μητσοτάκης: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ - Ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία

Μητσοτάκης: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ - Ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία

Ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία με αφορμή την αυξανόμενη προκλητικότητα της στο Αιγαίο και στην αν. Μεσόγειο, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκη από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νιλ Φέργκιουσον.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσπάθεια των γειτόνων να παραβιάσουν επανειλημμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν αποτελεί προσβολή της χώρας, αλλά της ίδιας της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας φυλά τα σύνορα της Ευρώπης, εξ ου και το πρόβλημα είναι ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, διεμήνυσε ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή στο διάλογο με τη γείτονα, ωστόσο, επεσήμανε ότι εάν η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η αντίδραση δε θα είναι μόνο από τη χώρα μας. Αλλά, από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε καταλήξει ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε. Αλλά πάντα υπάρχει το περιθώριο πρόσβασης στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς δικαστηρίου. Η λογική των κανονιοφόρων ανήκει σε άλλη εποχή και δεν μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο για σχέσεις καλής γειτονίας».

Υπενθύμισε όσα συνέβησαν στον Έβρο το Μάρτιο, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ελλάδα την κρίση, ενώ σημείωσε πως οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή και άρα η ένταση που συντηρείται από την πλευρά της Άγκυρας είναι ανώφελη.

Τι είπε για Τουρκία και το μνημόνιο με τη Λιβύη

Χαρακτήρισε τη στάση Τουρκίας «εξαιρετικά προκλητική», με φόντο και το «άκυρο» Μνημόνιο με τη Λιβύη.  «Εάν δει κάποιος το χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει η ΑΟΖ με την Ιταλία είναι το μοντέλο επίλυσης διεθνών διαφορών. Υπογράμμισε ακόμα ότι η Ελλάδα φυλά τα σύνορα της Ευρώπης, εξ ου και το πρόβλημα είναι ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως το να λαμβάνει ίσες αποστάσεις από το πρόβλημα δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, όταν υπάρχει μία χώρα που ξεκάθαρα συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό και παράνομο τρόπο.

Τι είπε για την πανδημία

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και τις επιλογές που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας περήφανος για την αντίδραση που είχαν οι Έλληνες απέναντι στην πανδημία

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η «επιδημία» είναι ελληνική λέξη. «Επί και δήμος, δηλαδή ο λαός» όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έδωσε το λόγο στους ειδικούς και κριτήριο της επιτυχίας ήταν οι αντοχές του υγειονομικού συστήματος και το ότι δεν γέμισαν με ασθενείς οι εντατικές, ενώ δεν υπήρξαν θεωρίες συνωμοσίας. «Είχαμε την επιλογή να περιμένουμε ή να δράσουμε γρήγορα και να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, παρακολουθώντας αυτό που γινόταν στην Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στις οικονομικές επιπτώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι όσοι ήταν κατά του lockdown «είχαν την αιτιολογική συνάφεια λανθασμένη».

«Δεν σκέφτηκαν ότι περιορίζοντας την πανδημία η οικονομία θα αντιδρούσε πιο γρήγορα και θα ανέκαμπτε πιο γρήγορα» υπογράμμισε.

Τι είπε για την οικονομία

Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο Μάρτιος δεν ήταν ένας καταστροφικός μήνας κι έτσι υπάρχει αισιοδοξία, όμως τόνισε πως το β’ τρίμηνο θα είναι πράγματι κακό για την ελληνική οικονομία, όπως και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα θ’ αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει να δανείζεται από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια προκειμένου να ενισχύσει το λεγόμενο «μαξιλάρι» στα ταμεία του κράτους, ενώ επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσα από τη ρευστότητα, αλλά και της εργασίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν ακόμη «πυρομαχικά» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο θα κρατήσει η κρίση του κορονοϊού και εάν πράγματι θα υπάρξει νέο κύμα που θα πλήξει ξανά την οικονομία.

Σχολιάζοντας την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δις ευρώ για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι πράγματι μια καθαρή και φιλόδοξη πρόταση, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Χαρακτήρισε δε τα κονδύλια αυτά ως μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και να εστιάσει η κυβέρνηση σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιοποίηση του κράτους κτλ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, εξάλλου, ότι το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να πείσει την Ευρώπη ότι οι προτεραιότητες που βάζει δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι απειλές πλήττουν την κοινή αγορά της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα:

Φόρουμ των Δελφών: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες προανήγγειλε ο Βρούτσης
Α. Τσίπρας: Στα αεροπλάνα πρέπει να μπαίνουν μόνον όσοι έχουν δείγμα θετικό!

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας