22:21 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Μνημόσυνο για τον τ. βασιλιά Κωνσταντίνο στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του Βασιλιά Καρόλου

Μνημόσυνο για τον τ.  βασιλιά Κωνσταντίνο στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του Βασιλιά Καρόλου

Η σχέση της Βασιλικής Οικογένειας της Ελλάδας με τους Γουίνδσορ (τη βασιλική οικογένεια της Μ. Βρετανίας) ήταν πάντα πολύ στενή, πέρα από τους οικογενειακούς δεσμούς που τους ενώνουν. Μάλιστα, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι τέως βασιλείς Κωνσταντίνος της Ελλάδος και η Άννα Μαρία κατέφυγαν όταν έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα και αυτό έκανε τους δεσμούς τους ακόμα πιο ισχυρούς.

Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Γουίλιαμ και του αδερφού του, πρίγκιπα Ερρίκου, και ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ουαλίας συνήθιζε να αφήνει τα παιδιά της στο σπίτι των Ελλήνων βασιλιάδων όταν ήταν μικρά.

Για το λόγο αυτό, όταν πέθανε ο τελευταίος μονάρχης των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2023, ήταν ένα πλήγμα όχι μόνο για τον στενό του κύκλο, αλλά και για τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και την οικογένειά του. Ωστόσο, ο Βρετανός μονάρχης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην κηδεία του Κωνσταντίνου, ούτε ο γιος του και στη θέση του έστειλε την αδελφή του πριγκίπισσα Άννα.

Ένα χρόνο αργότερα, η Βρετανική Βασιλική οικογένεια θα αποτίσει  φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο. Όπως η  ανακοίνωση του παλατιού αναφέρει: “H Αυτής Μεγαλειότητα η  Βασίλισσα, συνοδευόμενη από μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, θα παραστεί σε ευχαριστήρια λειτουργία για τη ζωή της  Αυτού Μεγαλειότητας  Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η Βασίλισσα και τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας θα συνοδεύονται από την Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Άννα-Μαρία, πρώην Βασίλισσα των Ελλήνων, και την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα  διάδοχο Πρίγκιπα Παύλο, με μέλη της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας, για μια τελετή προς τιμήν του  εκλιπόντος Βασιλιά Κωνσταντίνου. Η λειτουργία στο Ναό του Παρεκκλησιού του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, θα γίνει από τον κοσμήτορα του Ουίνδσορ, τον αιδεσιμότατο Δρ Κρίστοφερ Κόξγουορθ, και θα παρευρεθούν ξένες βασιλικές οικογένειες και άλλοι προσκεκλημένοι”.

Το μνημόσυνο του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ στη Βρετανία, αρχικά  είχε προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου. Μεταφέρθηκε όμως ένα μήνα αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου 2024 επειδή ο Βασιλιάς Κάρολος έπρεπε  να απέχει από κάθε δημόσια δραστηριότητα, καθώς ανάρρωνε  από την  χειρουργική επέμβαση που είχε υποβληθεί. Το πιθανότερο όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του παλατιού είναι να μην κατορθώσει να παρευρεθεί ούτε  και τώρα λόγω της κατάστασης της υγείας του και για αυτό τον αναπληρώνει η Βασίλισσα Καμίλα υπό την αιγίδα του Βασιλιά Καρόλου, ενώ θα ακολουθήσει ιδιωτική δεξίωση που θα παραθέσει η βρετανική βασιλική οικογένεια στο Κάστρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου – Ποιοι βρέθηκαν στο δείπνο

Αύριο στο Τατόι το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου- Ποιοι θα παρευρεθούν

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας