3:48 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Μολδαβία: "Θα επιμείνουμε ότι είναι επιλογή μας (η ένταξη στην ΕΕ) και θα θέλαμε οι άλλες χώρες να σεβαστούν αυτήν την επιλογή"

Μολδαβία: "Θα επιμείνουμε ότι είναι επιλογή μας (η ένταξη στην ΕΕ) και θα θέλαμε οι άλλες χώρες να σεβαστούν αυτήν την επιλογή"

Η Μολδαβία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία έχει πει στη Ρωσία ότι αυτή είναι η επιλογή της, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.

Τα σχόλιά της σε συνέντευξή της στο Reuters ήταν οι πιο ξεκάθαρες δημόσιες παρατηρήσεις της για τη φιλοδυτική πορεία της Μολδαβίας. Από τότε που η Μολδαβία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, φιλορώσοι και φιλοευρωπαϊκοί πολιτικοί μάχονται για τον έλεγχο.

Η Σάντου, της οποίας το μεταρρυθμιστικό κόμμα κέρδισε συντριπτική νίκη στο κοινοβούλιο τον Ιούλιο, θεωρείται στη Μολδαβία σύμβολο αλλαγής που προσφέρει στις Βρυξέλλες επιτυχία στην εξωτερική πολιτική σε μια χώρα σχεδόν χρεοκοπημένη από την ενδημική διαφθορά προ έξι ετών.

Όμως, την παραμονή μιας συνόδου κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, η Σάντου είπε ότι η Ρωσία δυσκολεύει τη ζωή της Μολδαβίας με τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου. Είπε επίσης ότι εναπόκειται στη Δύση να βοηθήσει στη σύλληψη εγκληματιών που είχαν κλέψει τα χρήματα της Μολδαβίας και ζουν ελεύθεροι στην Ευρώπη.

“Η Μολδαβία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ μια μέρα”, είπε η Σάντου, η οποία έχει αποφύγει ξεκάθαρες αναφορές στον προσανατολισμό της χώρας από τότε που κέρδισε την εξουσία στα τέλη του 2020, εν μέσω της εξάρτησης της Μολδαβίας από το ρωσικό αέριο.

“Θα θέλαμε να φτάσουμε εκεί όσο το δυνατόν νωρίτερα”, είπε στη συνέντευξη.

Ερωτηθείσα εάν η Ρωσία θα επέτρεπε στη Μολδαβία – η οποία βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας – του κράτους μέλους της ΕΕ – να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σάντου είπε ότι είχε πει σε Ρώσους αξιωματούχους ότι το μπλοκ των 27 χωρών ήταν αυτό που επιθυμεί για τη χώρα της.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να ελέγξει τις δικές της δυτικές φιλοδοξίες. Η Μόσχα το αρνείται.

“Θα επιμείνουμε ότι είναι επιλογή μας (η ένταξη στην ΕΕ) και θα θέλαμε οι άλλες χώρες να σεβαστούν αυτήν την επιλογή”, ​​είπε η Σάντου.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε ακόμη

Η Gazprom κλείνει τη στρόφιγγα στη Μολδαβία

Ο Τιχανόφσκι καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη από τη λευκορωσική δικαιοσύνη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας