8:15 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

My DATA: Το ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας

My DATA: Το ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας

Του Κωνσταντίνου Μπαλτζώη*     

Το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία εφαρμόζεται (;) ήδη από 01/01/2021 και η οποία θα μας απασχολήσει όλους, λογιστές και επιχειρήσεις, είναι My DATA, δηλαδή Μy Digital Accounting and Tax Application.

Μία πλατφόρμα, ένα εργαλείο δουλειάς, το οποίο θα έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία χρόνια πριν, καθώς είναι ο μόνος αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός που έχει και θα έχει η φορολογική αρχή στα χέρια της. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η φορολογική αρχή αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό «μάτι» στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους, τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Παράλληλα, τα ηλεκτρονικά βιβλία  θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι οι καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έχουν θεωρηθεί ως ο προ-άγγελος των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς η βάση τους και το σκεπτικό της λειτουργίας είναι στην ίδια γραμμή. Με το νέο σύστημα όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώνουν τα τιμολόγιά τους και να συμπληρώνουν τα βιβλία τους με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet. Με άλλα λόγια, πλέον οι συναλλαγές δεν θα γίνονται από δύο συμβαλλόμενα μέρη (πελάτης – προμηθευτής) αλλά από τρία μέρη (πελάτης – προμηθευτής – Εφορία). 

Η νέα υποχρέωση που έχει αποτελέσει πλέον το μεγάλο άγχος των λογιστών και προβλέπεται να βρεθεί στο επίκεντρο της εργασίας όλων που ασχολούνται με την υλοποίηση του, απαιτεί υψηλή κατάρτιση των λογιστή – φοροτέχνη και συνεχή επιμόρφωση, καθώς τα λάθη και οι παραλείψεις πλέον δεν συγχωρούνται από την Εφορία. Είναι ένα καινούργιο μονοπάτι όπου πλήρεις και σαφείς οδηγίες από τις φορολογικές αρχές δεν έχουν δοθεί και ως εκ τούτου πρέπει να βαδίσουμε με βήματα βέβαια και σταθερά. 

* Ο Κωνσταντίνος Μπαλτζώης είναι φοροτεχνικός σύμβουλος [email protected]

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας