6:53 Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Μύκονος - Φτελιά: Έδωσαν την παραλία σε εταιρεία που παρουσίασε μαϊμού ενοικιάσεις καταστημάτων

Μύκονος - Φτελιά: Έδωσαν την παραλία σε εταιρεία που παρουσίασε μαϊμού ενοικιάσεις καταστημάτων
  • Νέο έγκλημα στη Φτελιά: Έδωσαν την παραλία σε κυπριακή εταιρεία που παρουσίασε μαϊμού ενοικιάσεις καταστημάτων έναντι 250 ευρώ!
  • Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου που έβαλε τις υπογραφές δεν ήλεγξε ποτέ το φάκελό της, καταγγέλλει ο δικηγόρος Στ. Γκαρίπης –
  • Ο δικηγόρος ζητά να διαβιβαστεί ο φάκελος στον οικονομικό εισαγγελέα και προειδοποιεί με μηνύσεις

Δεν έχουν τέλος οι νομικές ακροβασίες στο θέμα της παραχώρησης της παραλίας της Φτελιάς στη Μύκονο στην κυπριακή εταιρεία Creative Fund Holdings Limited.

Λίγες ημέρες μετά τις οριστικές υπογραφές για την παραχώρηση της παραλίας– της μοναδικής στο «νησί των ανέμων» που είχε μείνει χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες – μια νέα εξέλιξη θέτει πλέον στο «κάδρο» νομικών ακροβασιών, εκτός από το υπουργείο Πολιτισμού και την κυρία Λυδία Κονιόρδου (που άναψε το «πράσινο φως» για την δημοπράτηση της Φτελιάς σε ιδιώτες) και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eReportaz, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, προχώρησε στις 25 Σεπτεμβρίου στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Φτελιάς στην Creative Fund Holding Limited, υιοθετώντας πλήρως τους τίτλους ενοικίασης των χώρων τους οποίους η εταιρεία της παρουσίασε και στους οποίους υποστήριξε ότι δραστηριοποιείται!
Μόνο που, σύμφωνα με τα έγγραφα αλλά και με εξώδικο που απέστειλε – αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Φτελιάς – στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας ο δικηγόρος κ. Στέλιος Γκαρίπης, η Creative Fund Holdings Limited, η εταιρεία «έχει εξαπατήσει την συγκεκριμένη υπηρεσία αφενός μεν ως προς το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της, αφετέρου δε ως προς τα όρια του αγροτεμαχίου στο οποίο δραστηριοποιείται».
Ειδικότερα, τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης των χώρων στους οποίους η κυπριακή εταιρεία υποστηρίζει ότι δραστηριοποιείται και τα οποία προσκόμισε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας προκειμένου να πετύχει την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης «φέρονται να ανέρχονται στο ποσό των 250 ευρώ το μήνα και να έχουν συναφθεί στις 1.4.2017, περίοδο κατά την οποία τα καταστήματα είναι μισθωμένα σε άλλους μισθωτές»!

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι τοπικές αρχές και φορείς του νησιού, το πλέον εξωφρενικό είναι ότι η Creative Fund HoldingsLimited εμφανίζεται στα χαρτιά και ως ενοικιάστρια των συγκεκριμένων χώρων αλλά και ως η εταιρεία εκείνη που ζητεί την έξωση των υφιστάμενων μισθωτών.

Ήδη, για το θέμα ο κ. Γκαρίπης με την στήριξη των τοπικών αρχών αλλά και οικολογικών οργανώσεων ετοιμάζεται να προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά και ποινικά δικαστήρια ενώ ζητά τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «δεν είναι δυνατόν με εικονικά μισθώματα της τάξεως των 250 ευρώ να μπορεί οποιοσδήποτε να πάρει άδεια εκμετάλλευσης μιας δημόσιας παραλίας που εκτός όλων των άλλων αποτελεί και αρχαιολογικό χώρο»!

Παράλληλα, προειδοποιεί τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του για τα αδικήματα της απιστίας και παράβασης καθήκοντος, αν δεν ανακαλέσει άμεσα την  υπογραφή της σύμβασης.

«Εικονικά μισθώματα»

Ποια είναι όμως τα καταστήματα και οι χώροι τους οποίους η Creative Fund Holdings Limited παρουσίασε ότι μισθώνει ενώ αυτά είναι ήδη μισθωμένα από άλλη εταιρεία εδώ και χρόνια;

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο εξώδικό του ο κ. Γκαρίπης πρόκειται για:
-Ένα κτίσμα εμβαδού 23,40 τ.μ., που η εταιρεία παρουσίασε ως «κατάστημα». Το συγκεκριμένο οίκημα, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Γκαρίπης μισθώνει ο εντολέας του Ιωάννης Γανωτής, γεγονός που αποδεικνύεται από την υπ’ αριθ. 57/2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυκόνου.

«Είναι απορίας άξιο πώς βεβαιώθηκε από την Υπηρεσία σας και πότε πως το συγκεκριμένο κατάστημα μισθώνεται από την εταιρία στην οποία παραχωρήσατε τον αιγιαλό» αναφέρει χαρακτηριστικά στο εξώδικο που κοινοποίησε προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας ο κ. Γκαρίπης και προσθέτει: «Είναι επίσης απορίας άξιο πώς βεβαιώθηκε από την υπηρεσία σας πως λειτουργεί «κατάστημα» παρότι το συγκεκριμένο κτίσμα είναι κατοικία τουλάχιστον από το 2008!».

-Ένα κατάστημα εμβαδού 52,90 τ.μ., που βρίσκεται σε όμορο αγροτεμάχιο. Ωστόσο στο κατάστημα αυτό λειτουργεί η επιχείρηση εστίασης με την επωνυμία «Φτελιά». Το κατάστημα αυτό, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, έχει ήδη μισθωθεί από το 2010 από τους επιχειρηματίες Νεκτάριο Νικολόπουλο και Παύλο Γιαβή.
-Κτίσμα τεσσάρων δωματίων με πισίνα, το οποίο η κυπριακή εταιρεία δηλώνει ότι να μισθώνει έναντι 250 ευρώ.

Το ίδιο ποσό άλλωστε η εταιρεία εμφάνισε ως μίσθωμα από την ενοικίαση και των δυο παραπάνω επιχειρήσεων. Σύμφωνα όμως το εξώδικο, το συγκεκριμένο «μίσθωμα είναι τουλάχιστον εικονικό και πρέπει να διαβιβάσετε άμεσα στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα για τα περαιτέρω».

Τα αγροτεμάχια

Επιπλέον, με το εξώδικο καταγγέλλεται  ότι ο καθορισμός των ορίων των αγροτεμαχίων στα οποία η Creative FundHoldings Limited, υποστηρίζει ότι δραστηριοποιείται και τα οποία φέρεται να βεβαίωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας για να παραχωρήσει την παραλία, εκκρεμούν προς εκδίκαση στο Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου.

Πλέον, οι αρχές και φορείς της Μυκόνου, καλούν τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της παραχώρησης τμήματος 103,17 τ.μ. της παραλίας της Φτελιάς και να διαβιβάσει το φάκελο στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνουν, θα προχωρήσουν σε κατάθεση μήνυσης σε βάρος του για τα αδικήματα της απιστίας και παράβασης καθήκοντος, δεδομένου ότι πλέον με το εξώδικό τους «η υπηρεσία έχει λάβει γνώση των «παράνομων πράξεων» που έχουν τελεστεί ενώπιον της».

«Η σύμβαση»

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας με την Creative Fund Holdings, η τελευταία μπορεί να εκμισθώνει πλέον τμήματα της παραλίας Φτελιάς συνολικού εμβαδού 103,17 τ.µ. µε σκοπό να το εκμεταλλευτεί εμπορικά τοποθετώντας ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η εκμίσθωση έχει διάρκεια τριών ετών (µέχρι το 2019), και το τίμημα ανέρχεται σε 15.475 ευρώ.

Οι αρχές του νησιού τόσο ο Δήμαρχος όσο και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο αντιτίθενται σθεναρά στη συγκεκριμένη εξέλιξη και έχουν προειδοποιήσει με ανακοινώσεις τους για δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι τοπικές αρχές αντιδρούν έντονα στην παραχώρηση της παραλίας – αγαπημένη των Ελλήνων αλλά και των σέρφερ –  επικαλούμενες και το γεγονός ότι η Φτελιά έχει ανακηρυχθεί σε αρχαιολογικό χώρο από το 1995, όταν οι αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικές εγκαταστάσεις νεολιθικού οικισµού, τα ευρήματα του οποίου χρονολογούνται στο 4500 π.Χ.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι μία υπόθεση την οποία ανέδειξε το eReportaz, όντας πάντα ένα βήμα μπροστά. Από τις 8 Σεπτεμβρίου γράφαμε πως η υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια, πριν καν προκύψουν τα στοιχεία για την κυπριακή εταιρία.

Στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος η Λ. Κονιόρδου

Από τις 30 Αυγούστου γνωρίζαμε τις προθέσεις της κ. Κονιόρδου

Η “άλωση της Φτέλιας” δια χειρός Κονιόρδου

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας