15:44 Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Μύλος των Ξωτικών: Γιορτές με ξωτικά, νεράιδες και ιππότες

Μύλος των Ξωτικών: Γιορτές με ξωτικά, νεράιδες και ιππότες

Μύλος των Ξωτικών:  Το φημισμένο θεματικό πάρκο των Τρικάλων άνοιξε ξανά τις πύλες του για παιδιά κάθε ηλικίας, προσφέροντας «μαγεία» ως αντίδοτο στην κρίση της πανδημίας!

Του Νίκου Νικολετάκη

Του
ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Ο «Μύλος των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, έπειτα από έναν χρόνο που έμεινε κλειστό λόγω κορωνοϊού και της καραντίνας που ακολούθησε, άνοιξε ξανά τις πύλες του για παιδιά κάθε ηλικίας.

Ο Άγιος Βασίλης, οι τάρανδοι, ιππότες από άλλες εποχές υποδέχονται μικρούς και μεγάλους στο κάστρο, σε μια άκρως χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, στολίδια, φώτα και παραμύθια…
Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του και τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.Έλεγχοι των πιστοποιητικών στην είσοδο καθώς στο πάρκο επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης – Τα παιδιά 4-17 ετών εισέρχονται με self test

Δραστηριότητες
Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες με το αντίστοιχο πιστοποιητικό τους σε ισχύ και σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών με test (self ή rapid 48 ωρών), ενώ για παιδιά έως 4 ετών δεν απαιτείται κάποιος έλεγχος. Όλες οι δραστηριότητες του πάρκου βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Η Δημοτική Αρχή και οι διοργανωτές έκαναν δεκτό το αίτημα των επαγγελματιών της περιοχής αλλά και τη γενικότερη απαίτηση του κοινού για τη λειτουργία του εμβληματικού Χριστουγεννιάτικου Πάρκου της πόλης.

 

Το τουριστικό προϊόν του Νομού Τρικάλων θεωρείται στενά συνδεδεμένο με τη λειτουργία του «Μύλου των Ξωτικών».

Οικολογική
συνείδηση
Για φέτος το θέμα του «Μύλου» είναι «Ο θρύλος του ιππότη των Χριστουγέννων» και είναι αφιερωμένος στο περιβάλλον και στην οικολογική συνείδηση, μέσα από την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

 

Έτσι φέτος στον «Μύλο»:
– Μπαίνει STOP στα πλαστικά μίας χρήσης

– Στολίζονται μόνο μεταλλικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, προστατεύοντας τα φυσικά

– Παρουσιάζεται σύστημα διαλογής απορριμμάτων στην πηγή

– Παράγεται χωριστά ρεύμα για τα οργανικά απορρίμματα και την κομποστοποίηση

– Μαθαίνουμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

– Ποδηλατούμε και παράγουμε ρεύμα

– Οδηγούμε το e-έλκηθρο του φυσικού αερίου

– Παίζουμε το τρισδιάστατο επιτραπέζιο παιχνίδι («φιδάκι») της ενέργειας

– Επισκεπτόμαστε τον Κυανό Ιππότη στο Φρούριο του Νερού

– Βλέπουμε τον Σμαραγδένιο Ιππότη που προστατεύει το φυσικό περιβάλλον

Ο Άι-Βασίλης που έφτασε στα Τρίκαλα με το ηλεκτρικό του ταξί περιμένει για να μας ξεναγήσει στον «πράσινο Μύλο» με ασφάλεια και χαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: «Ιπτάμενοι Αγιοβασίληδες» θα μοιράσουν ευχές και δώρα στο ΠΑΓΝΗ

Κορωνοϊός: Μείωση καραντίνας σε πέντε μέρες για ασυμπτωματικούς


Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν από κοντά διάφορες δωρεάν δράσεις και θεματικά τμήματα του «Μύλου των Ξωτικών»:

Το σπίτι του Άι-Βασίλη
Μικροί και μεγάλοι θα περάσουν μέσα από μια παραμυθένια διαδρομή με ξωτικά, νεράιδες και ιππότες για να βρεθούν μπροστά στην είσοδο του πιο εντυπωσιακού και όμορφου σπιτιού του Άι-Βασίλη.

 

«Ο Χρυσαφένιος Ιππότης»
Σε έναν εξελιγμένο χώρο φιλικό προς το περιβάλλον θα ανακαλύψετε τρόπους και μεθόδους για την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών.

 

«Ο Kυανός Ιππότης»
Ο κομψός και δροσερός Ιππότης φυλάσσει την πηγή της ζωής. Μπορείτε να περιηγηθείτε σε ένα πλωτό φρούριο και να ανακαλύψετε τη ζωή μέσα από το νεαρό ύδωρ.

 

«Το Ταχυδρομείο»
To Ταχυδρομείο των Ξωτικών, φέτος, θα αποτελέσει και πάλι την αφετηρία αμέτρητων ευχών και επιθυμιών. Μικροί και μεγάλοι θα στείλουν το γράμμα τους με έναν τρόπο μαγικό και θα έχουν τη δυνατότητα να το παραδώσουν οι ίδιοι στον Άι-Βασίλη!

 

Το «Κάστρο των Ιπποτών»

Ένα υπέροχο ταξίδι στα πιο αγαπημένα παιδικά όνειρα. Ένα μοναδικό έκθεμα που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

«Ο Σμαραγδένιος Ιππότης»

Στο καταπράσινο αυτό φρούριο μέσα από μια μαγική διαδρομή θα συναντήσετε τον σμαραγδένιο Ιππότη που προστατεύει το φυσικό περιβάλλον. Μπορείτε να ακούσετε την ιστορία του και να μάθετε για την προστασία της φύσης.

«Ο Πορφυρός Ιππότης»

Ο καλόκαρδος Ιππότης στέκει αγέρωχος στο Κάστρο του Άϊ-Βασίλη και σας περιμένει. Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν μέσα στα τείχη, να συναντήσουν τον φρουρό του Κάστρου, να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων και να ακούσουν μέσα από την ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία του για την αλληλεγγύη, την αγάπη και τον σεβασμό προς τον άνθρωπο.

«Το Πηγάδι των Ευχών»
Περπατώντας προς το παραμυθένιο κάστρο του «Μύλου των Ξωτικών», θα ανακαλύψετε το Πηγάδι των Ευχών. Εκεί μπορείτε να πείτε την ευχή σας μυστικά… και, πού ξέρετε, μπορεί και να σας απαντήσει!

«Το Μουσείο Μανιταριών»
Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν διάφορα πράγματα για τα μανιτάρια και το πόσο σημαντικά είναι για τη φύση. Αν έλειπαν αυτοί οι πολύ χρήσιμοι μύκητες, που αποδομούν κάθε οργανική ύλη και τη μετατρέπουν σε χώμα και θρεπτικά συστατικά, τα δάση θα ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο.

Πρόγραμμα
-Χριστουγεννιάτικο Fun Park

-Το Παγοδρόμιο των Ξωτικών

 

-Η Γλυκιά Αγορά

-Χριστουγεννιάτικη Αγορά

-Το «Candy Express»

-Η Αγορά των Μανιταριών

Στο θεματικό πάρκο υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με θεατρικά παιχνίδια, μουσικές εκδηλώσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, παρέλαση μασκότ, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά. Ο Μύλος των Ξωτικών θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022, 10 π.μ.-10 μ.μ.

 

Χάρης Τσαύλος : «Προσπαθούμε να περάσουμε μηνύματα στα παιδιά»

Χάρης Τσαύλος – Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής “Μύλου των Ξωτικών”

«Είναι η 10η διοργάνωση του ‘‘Μύλου των Ξωτικών’’ και ξεκίνησε πολύ καλά. Με τα μέτρα που υπάρχουν ο κόσμος μας επισκέπτεται. Η κίνηση τα Σαββατοκύριακα είναι αυξημένη και θα ενταθεί τις ημέρες των εορτών. Ο κόσμος γνωρίζει για τα μέτρα, δεν έχει πρόβλημα, έρχεται συνειδητοποιημένος», επεσήμανε ο κ. Χάρης Τσαύλος, Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του «Μύλου των Ξωτικών».
Και συνέχισε,δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο παρατράγουδο: «Οι ελάχιστοι επισκέπτες που δεν γνώριζαν τα μέτρα το αντιλήφθηκαν στην είσοδο και απλά αποχώρησαν.

 

Δεν μπόρεσαν να μπουν στο πάρκο». Τον ρωτήσαμε κατά πόσο επηρέασε την προσέλευση η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους: «Αυτό σίγουρα επηρεάζει και την προσέλευση, αν υπολογίσει κάνεις ότι το 45% της χώρας είναι ανεμβολίαστο. Υπάρχει μια μείωση στην κίνηση σε σχέση με το 2019, που ήταν μία πολύ καλή χρονιά από όλες τις απόψεις».
Ερωτώμενος για το φετινό κεντρικό θέμα του «Μύλου των Ξωτικών», ο κ. Τσαύλος ανέφερε: «Κάθε χρόνο υπάρχει ανανεωμένη θεματολογία. Υπάρχει μία καινούργια ιστορία, ένα νέο παραμύθι. Φέτος είναι λίγο πιο εκπαιδευτικό. Προσπαθούμε να περάσουμε μηνύματα στα παιδιά. Υπάρχει η ιστορία του Θρύλου των Χριστουγέννων η οποία περνάει μηνύματα για το περιβάλλον, για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας για να σώσουμε το περιβάλλον, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Γι’ αυτό και ο Άι-Βασίλης φέτος είναι ντυμένος στα πράσινα για να δώσει το δικό του μήνυμα.

Ο Αη Βασίλης ντυμένος στα πράσινα

 

Άλλωστε, αυτό είναι και το παλιό παραδοσιακό χρώμα που ήταν ντυμένος ο Άι-Βασίλης».
Όσο για τους ιππότες; «Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία στο φρούριο που βρίσκεται», συμπληρώνει.

 

 

Μύλος Ματσόπουλου

Ανάμεσα στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα συγκαταλέγεται το πάνω από 3.500 μ.2 κτιριακό συγκρότημα του «Μύλου του Ματσόπουλου» μαζί με τη γύρω περιοχή των 90 στρεμμάτων, δωρεά στον Δήμο Τρικκαίων του αείμνηστου Ι. Ματσόπουλου, μεγάλου ευεργέτη της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1884 από τους αδελφούς Αγαθοκλή και πρωτολειτούργησε το 1890.

 

 


Η ιστορία του έχει πολλές δραματικές πτυχές. Το 1901 δολοφονήθηκε ο συνιδιοκτήτης του κυλινδρόμυλου Αριστείδης Αγαθοκλής. Το 1929 ο διευθυντής του Ιωάννης Γαλάνης αυτοκτόνησε μέσα στον Μύλο.
Το 1930 ο Μύλος πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας και την ίδια χρονιά επαναλειτούργησε υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Ματσόπουλου. Το 1941 ο Ιωάννης Ματσόπουλος αγόρασε τον Μύλο Αγαθοκλή με όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό αντί 2.100.000 δρχ. Στο συμβόλαιο μεταβίβασης ο Μύλος απέκτησε πλέον την επίσημη ονομασία «Κυλινδρόμυλος Ιωάννου Ματσόπουλου».

Το άγαλμα του Ιωάννη Ματσόπουλου

Το 1978, μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του, η έκταση πέρασε στον Δήμο Τρικκαίων όπως ανέφερε στη διαθήκη του ο εκλιπών.

Το 1984 διεκόπη οριστικά η λειτουργία της επιχείρησης.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2011, ο Μύλος Ματσόπουλου μετατράπηκε στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας.

Σήμερα πλέον έχει μετατραπεί σε ένα πολυδύναμο κέντρο πολιτισμού όχι μόνο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με τη λειτουργία πολλών δράσεων πολιτισμού κυρίως των νέων ανθρώπων.

Δημήτρης Παπαστεργίου – Δήμαρχος Τρικάλων


«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε τα μέτρα, δεν μπορούμε να κλείσουμε πάλι τα πάντα. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες και για τα παιδιά ισχύει ό,τι και για το σχολείο, δηλαδή με τα σελφ τεστ. Ο Μύλος έτσι κι αλλιώς φέτος έχει μόνο εξωτερικές δραστηριότητες, δεν θα υπάρχει καμία μέσα. Είναι πολύ μεγάλος ο χώρος, απλωμένος σε πολλά στρέμματα, οπότε δεν θα έχει συνωστισμό, είπε ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Έχουν εξάλλου ανοίξει ήδη αρκετά τέτοια εορταστικά χωριά σε όλη την επικράτεια, π.χ. στην Αθήνα, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη. Δεν αντέχει η τοπική μας κοινωνία, από όλες τις απόψεις, να μην έχουμε ανοιχτό τον ‘‘Μύλο των Ξωτικών’’», κατέληξε. Στα Τρίκαλα το ποσοστό του ολοκληρωμένου εμβολιασμού έφτασε στο 61% και ο δήμαρχος περιμένει ότι και φέτος η πόλη μετά από έναν χρόνο σκληρής καραντίνας και lockdown θα γεμίσει επισκέπτες για τις γιορτές.

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας