13:32 Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Ν. Αναστασιάδης: Aν δεν υπάρξει λύση στις προδιαγραφές όπως έχουν καθοριστεί από τα ΗΕ οι τουρκοκύπριοι θα μείνουν απομονωμένοι από την Διεθνή κοινότητα

Ν. Αναστασιάδης: Aν δεν υπάρξει λύση στις προδιαγραφές όπως έχουν καθοριστεί από τα ΗΕ οι τουρκοκύπριοι θα μείνουν απομονωμένοι από την Διεθνή κοινότητα

Για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλά και της ε/κ πλευράς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

Ζήτησε εξάλλου να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ είτε από την ΕΕ.

Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ αλλά και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε πως η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως πιθανόν να υπάρχουν θριαμβολογίες από τ/κ πλευράς ότι για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα των δυο κρατών για να επισημάνει πως το θέμα δεν είναι τι θέτεις ή τι διεκδικείς αλλά το πόσον είναι δυνατόν να το επιτύχεις όταν έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα, με το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την ΕΕ.

«Οι απαντήσεις που δόθηκαν στην Τουρκία και την τ/κ πλευρά ήσαν σαφείς. Δεν υπάρχει περίπτωση επιτυχίας της όποιας απόπειρας η Τουρκία και η τ/κ πλευρά επιδιώκουν», ανέφερε.

Είπε πως αυτό ήταν κάτι που επισημάνθηκε από τον ΓΓ, «ότι αν δεν υπάρξει λύση στη βάση και στις προδιαγραφές όπως έχουν καθοριστεί από τα ΗΕ θα συνεχίσουν στην παρούσα κατάσταση, απομονωμένοι όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα».

Τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, σημειώνοντας πως η συμπαράσταση και η στήριξή του ήταν απόλυτα άψογη και σε πλήρη συνάρτηση και συνεννόηση με τις δικές μας προσπάθειες.

Είπε πως προς την ίδια κατεύθυνση κινείτο και η βρετανική αντιπροσωπεία και εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Υπουργό Εξωτερικών του ΗΒ, Ντομινίκ Ράαμπ. Σημείωσε πως οι Άγγλοι μπορεί να έχουν κάποιες επιμέρους απόψεις αλλά η ουσία είναι πως σε καμία των τοποθετήσεών τους δεν ξέφευγαν των πλαισίων όπως καθορίζονται από τα ΗΕ ή τη συμφωνημένη βάση λύσης.

Διαβάστε επίσης 

Άκαρπη η πενταμερής. Νέα συνάντηση προανήγγειλε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Με “χαλασμένο δίσκο” παρομοίασε ο Τσαβούσογλου την ελληνοκυπριακή παρουσία στη Γενεύη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας