6:21 Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Ν. Καρακούκης - Ν. Καλόγρηας: Οι "δάσκαλοι" που καλούνται να δικαιώσουν Μαλένα και Ίριδα

Ν. Καρακούκης - Ν. Καλόγρηας: Οι "δάσκαλοι" που καλούνται να δικαιώσουν Μαλένα και Ίριδα

Την περασμένη Τρίτη στις 13.20 το μεσημέρι από το Ανθρωποκτονιών εστάλη ένας κλειστός φάκελος στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών. Περιείχε την εισαγγελική παραγγελία η οποία ζητούσε δύο μέλη της να αναλάβουν την επανεξέταση των υποθέσεων αιφνίδιων θανάτων δύο εκ των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα: της Μαλένας και της Ίριδας.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Το who is who των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα που επανεξετάζουν τους θανάτους της Πάτρας


Το δύσκολο έργο να ξεμπλέξουν τον μίτο της Αριάδνης ανέλαβαν τελικά οι δύο αρχαιότεροι και κατά γενική ομολογία εμπειρότεροι ιατροδικαστές της χώρας. Ο Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλόγρηας. Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και ο δεύτερος τη τάξει στην αρχαιότητα έχουν ήδη σηκώσει μανίκια και επεξεργάζονται -υπό άλλο πρίσμα- τους θανάτους των παιδιών που αρχικά είχαν αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια (Μαλένα) και αγενεσία φλεβόκομβου – πνευμονικό οίδημα (Ίριδα). Επανεξετάζουν τα στοιχεία, διαβάζουν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, μελετούν τα ευρήματα, παρατηρούν τις φωτογραφίες και εν ευθέτω χρόνω (σύμφωνα με την παραγγελία) θα κληθούν ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων για να διαφωτίσουν την εισαγγελική Αρχή (πρωτίστως) αλλά και το πανελλήνιο (δευτερευόντως) δίνοντας μια σαφή αιτία θανάτου που δεν θα αλλάξει την ιστορία, αλλά θα αποδώσει δικαιοσύνη για τα δύο αγγελούδια που βρίσκονται στον ουρανό από τον Απρίλιο του 2019 το πρώτο και τον Μάρτιο του 2021 το δεύτερο. Μέλη της ιατροδικαστικής κοινότητας, ακόμη και εκείνοι που αρχικά δεν «καλοέβλεπαν» το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, σήμερα συνομολογούν ότι εάν «δεν καταφέρουν να βγάλουν άκρη ο Καρακούκης και ο Καλόγρηας, τότε ποιος;». Ο χρόνος θα δείξει εάν τελικά οι δυο Έλληνες ιατροδικαστές κατορθώσουν να καταγράψουν το όνομά τους στις χρυσές σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας και να καταστούν οι «Έλληνες Ντετμάγιερ» – ο κορυφαίος Γερμανός ιατροδικαστής που κατάφερε να λύσει τον γρίφο με τους αιφνίδιους θανάτους τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στη Γερμανία. Οι πιθανότητες πάντως είναι υπέρ τους.

Καρακούκης

Σχεδόν δύο χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή του ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, ετοιμάζεται για ακόμη μία φορά να βάλει την υπογραφή του σε μια διάγνωση η οποία θα δώσει τέλος σε ένα θρίλερ που απασχολεί το πανελλήνιο. Ο κ. Καρακούκης είναι πτυχιούχος Ιατρικής με μετεκπαίδευση και ειδικότητα στην Ιατροδικαστική, ενώ έχει και διδακτορικό δίπλωμα στην Ιατροδικαστική. Ορκίστηκε διδάκτωρ Ιατροδικαστικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια διατελεί ως προϊστάμενος στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Πειραιά και Αθηνών του υπουργείου Δικαιοσύνης, όντας και προϊστάμενος -σύμφωνα με το Νόμο- σε όλες τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του υπήρξε μέλος πληθώρας υπηρεσιακών συμβουλίων του υπουργείου Δικαιοσύνης, επιτροπών, ομάδων εργασίας και κλιμακίων έρευνας υπουργείων, καθώς και μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του ίδιου υπουργείου. Είναι έγγαμος με την αρεοπαγίτη Μαρία Λεπενιώτη, με την οποία έχει αποκτήσει δύο τέκνα που φοιτούν στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της σημαντικής καριέρας του ασχολήθηκε με ουκ ολίγες υποθέσεις έρευνας εγκληματικών ενεργειών που συντάραξαν το πανελλήνιο, οι περισσότερες εκ των οποίων πρωτογενώς είχαν χαρακτηριστεί αιφνίδιοι – παθολογικοί θάνατοι. Ωστόσο η τραγωδία που τον έχει σημαδέψει όσο καμία άλλη στη ζωή του είναι εκείνη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018. Εκτός από αυτήν την υπόθεση ο κ. Καρακούκης ασχολήθηκε με την πτώση του αεροσκάφους της Ηelios, το συγκλονιστικό ναυάγιο του «Σάμινα» και του «Δύστος», αλλά και δεκάδες υποθέσεις εγκληματικών ενεργειών με δράστες κατά συρροήν δολοφόνους.

Καλόγρηας

«Δεν είμαι εξοικειωμένος με τον θάνατο» δήλωνε πριν από μερικές εβδομάδες καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ ο έτερος ιατροδικαστής που καλείται, πλέον, να λύσει το μυστήριο της Πάτρας, Νίκος Καλόγρηας. Αναφερόμενος τότε στην υπόθεση που πανθομολουγένως θα αποτελέσει το έγκλημα του αιώνα, εάν τελικά αποκαλυφθεί, ο κ. Καλόγρηας έλεγε, τότε, με αρκετή δόση χιούμορ ότι τον ρωτούσαν περί τις 10 φορές την ημέρα τι μπορεί να έχει συμβεί με την υπόθεση της Πάτρας. Ιδιαίτερα έμπειρος και επιστημονικά καταρτισμένος, ο κ. Καλόγρηας είναι ιατροδικαστής Α΄ τάξεως της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθήνας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατροδικαστών. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης και καθ’ όλα επιτυχημένης πορείας του έχει ασχοληθεί με ουκ ολίγες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, όπως τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, το αεροπορικό δυστύχημα της Helios, την ειδεχθή επίθεση κατά της Μυρτούς στην Πάρο και την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Όταν όμως τον ρωτάνε ποια είναι η υπόθεση που του μάτωσε την καρδιά σε σχέση με όλα τα «εγκλήματα» που έχει ερευνήσει την τελευταία 20ετία, η απάντηση βγαίνει αβίαστα: «Η πυρκαγιά στο Μάτι υπήρξε η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Δεύτερο ανώνυμο τηλεφώνημα έκανε η υποτιθέμενη “μητέρα της φίλης του Μάνου” στις 25 Μαρτίου (βίντεο)

Πάτρα: Χαμός στo Twitter μετά τις αποκαλύψεις του… πουλιού “Μέχρι και το καναρίνι κατάφερε να μπλέξει” – Τρεντάρει το χάσταγκ #κουσουλος

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας