Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Να γίνει κίνητρο η δυσαρέσκεια!


Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού, ο Άγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ, εισήγαγε τη θεωρία του κοινωνικού συμβολαίου, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες ενός κράτους δέχονται να υποστούν συγκεκριμένους περιορισμούς στα δικαιώματά τους, προκειμένου να συνδράμουν στη συλλογική προσπάθεια της συγκρότησης μιας πολιτισμένης κοινωνίας, στην οποία το κράτος με τα όργανά του και τους θεσμούς του θα εγγυάται την προστασία της ζωής, της ελευθερίας, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών του. Όλα τα φιλελεύθερα Συντάγματα της Δύσης πατούν πάνω σε αυτή την αρχή.

Η αιτία λοιπόν της σύναψης ενός κοινωνικού συμβολαίου είναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια.Όταν η εξουσία παραβιάζει αυτό το συμβόλαιο, όταν υπάρχουν δηλαδή «αμέλεια» ή ανικανότητα εφαρμογής των συμφωνημένων, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να το λύσουν και να εξεγερθούν.

Ο κόσμος λοιπόν που κατέβηκε στον δρόμο ζητώντας το αυτονόητο, το έκανε για κάποιο λόγο, και θα είναι λάθος να αγνοηθεί αυτό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρεί εκτροπή την άσκηση της κριτικής, και μάλλον χρειάζεται μια καλύτερη ερμηνεία του φαινομένου όταν έχεις τόσο πολύ κόσμο απέναντί σου. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους όποτε αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουν, και αυτές οι εκδηλώσεις αλλά και οι φωνές, ακόμη και οι πιο ακραίες (γιατί έτσι λειτουργεί η δημοκρατία), οφείλουν να μετατραπούν σε κίνητρο για την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της. Να κάνει τη δουλειά της…σωστά. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, όποια κοινοβουλευτική ή τηλεοπτική συζήτηση κι αν γίνεται δίχως αυτό το πραγματικό περιεχόμενο, λίγο νόημα έχει και σίγουρα δεν οδηγεί πουθενά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ