22:59 Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Να σεβαστεί την κυριαρχία Ελλάδας-Κύπρου καλεί την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Να σεβαστεί την κυριαρχία Ελλάδας-Κύπρου καλεί την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ηχηρή αναφορά στην Τουρκία και την επιθετικότητα που εκφράζει γίνεται στην 21η παράγραφο του προσχεδίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου, που έχει στην διάθεσή του το euronews,«το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας». «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», προστίθεται.

Ακόμα σύμφωνα με το προσχέδιο. υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση του στις 25 Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ότι «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Σε σχέση με την Ουκρανία, τονίζεται ότι η υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εντείνει περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά και ότι όσον αφορά στις κυρώσεις οι εργασίες θα συνεχιστούν, με στόχο την ενίσχυση της εφαρμογής τους και την αποφυγή της καταπάτησης.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σημειώνει ότι η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και για τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ακόμα, καλούνται όλες οι χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ, ιδίως οι υποψήφιες χώρες προς ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τέλος, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή της στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και ζητεί την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας». Ακόμα, καλούνται η Επιτροπή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Πηγή: euronews

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χιροσίμα. “Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται”

Η Ουκρανία στο επίκεντρο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας