22:36 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Να σώσουμε ό,τι απέμεινε…

Να σώσουμε ό,τι απέμεινε…

 

Ένα τεράστιο δέντρο 21 μέτρων από το Καρπενήσι κοσμεί φέτος την πλατεία της Αθήνας, στολισμένο με 6.000 λαμπιόνια (ευτυχώς χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης), δύο μέτρα ψηλότερο από το περσινό των 19 μέτρων που έφερε επίσης από το Καρπενήσι ο δήμαρχός μας, στη λογική τού όσο πιο μεγάλο είναι κάτι, τόσο πιο ωραίο φαίνεται..

Ένα περήφανο δέντρο που σε έναν μήνα από σήμερα θα είναι ένα κουφάρι προορισμένο για καυσόξυλα.

Και σε κανέναν φυσικά δεν πέρασε από το μυαλό η σκέψη ότι το μήνυμα που στέλνει ο δήμαρχος είναι καθαρά αντιοικολογικό, σε μια εποχή στην οποία ο σεβασμός στα δέντρα αποτελεί δείκτη προσωπικής και κοινωνικής ποιότητας.

Όχι, βέβαια. Μπήκαμε στη λογική του ψηλότερου, του καλύτερου και του εντυπωσιακού αδιαφορώντας για ένα ακόμη έγκλημα ενάντια στη φύση.

Ναι, είναι όμορφο, αλλά δεν μπορείς να μη σκεφτείς πως θυσιάζουμε έτσι ανέξοδα για την αισθητική μας ένα δέντρο που χρειάστηκε δεκαετίες για να μεγαλώσει σε μια χώρα που κατατάσσεται τρίτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (μετά από Τουρκία και Ιταλία) σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης.

Γιατί δεν είναι μακριά οι μέρες εκείνες που βιώναμε την καταστροφή. Και στενοχωρηθήκαμε, πανικοβληθήκαμε, θυμώσαμε. Και είπαμε να, τώρα μένει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τώρα που έχουμε πιστέψει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να κάνουμε κάτι. Για να σώσουμε ό,τι απέμεινε, για να μην ξαναγίνουν τα ίδια, για να προστατευθούμε, για να βοηθήσουμε τη φύση να αναπληρώσει το κενό. Έστω κι αν αυτό είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, εγκαταλείποντας τη μοιρολατρική μας στάση και παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας. Και το ξεχάσαμε…

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας