16:16 Τρίτη 5 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ναργκίς Μοχαμαντί: «Θέλω να γίνω η φωνή των Ιρανών κατά της καταπίεσης»

Ναργκίς Μοχαμαντί: «Θέλω να γίνω η φωνή των Ιρανών κατά της καταπίεσης»

Συνεχίζει την απεργία πείνας η φυλακισμένη Ιρανή υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναργκίς Μοχαμαντί.

Η γυναίκα που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης παραμένει έγκλειστη στη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη. Η Ναργκίς Μοχαμαντί άρχισε την τριήμερη διαμαρτυρία της χθες, όπως ανακοινώθηκε μέσω των social media, τα οποία διαχειρίζονται για λογαριασμό της φίλοι της, ενώ σήμερα είναι η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στο Όσλο.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί τόνισε πως «την ημέρα της τελετής θέλω να γίνω η φωνή των Ιρανών που διαδηλώνουν εναντίον της αδικίας και της καταπίεσης». Να σημειωθεί πως σήμερα στο Όσλο η ακτιβίστρια θα αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον σύζυγό της, δημοσιογράφο και ακτιβιστή που είχε επίσης φυλακιστεί για σειρά ετών στο Ιράν, καθώς και από τα δίδυμα παιδιά της, τον Αλί και την Κιάνα. Αναμένεται λοιπόν, τα παιδιά της να παραλάβουν το δίπλωμά της, το χρυσό μετάλλιο του δήμου του Όσλο και να εκφωνήσουν αντ’ αυτής την ομιλία της στην τελετή απονομής.

Η Ιρανή ακτιβίστρια ανέφερε σε επιστολή της, η οποία δημοσιεύθηκε από τη σουηδική τηλεόραση, πως αυτό που της λείπει περισσότερο είναι τα παιδιά της: «Έχω πάνω από οκτώ χρόνια να τα δω».

Υπενθυμίζεται πως η Ναργκίς Μοχαμαντί τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για «τον αγώνα της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» και «για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους». Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες στο Ιράν, ενώ έχει φυλακιστεί επανειλημμένα από τα τέλη των χρόνων του 1990.

Στα τέλη του 2022, κατά τη διάρκεια εξέγερσης με έναυσμα τον θάνατο της νεαρής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για υποτιθέμενη παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία, η Ναργκίς Μοχαμαντί έφερε στο φως έκθεση που αποκάλυπτε πως δεκάδες γυναίκες υπέστησαν βασανιστήρια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου βρίσκεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναργκίς Μοχαμαντί σταμάτησε την απεργία πείνας μετά την ικανοποίηση του αιτήματός της

Νόμπελ Ειρήνης: Στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας