13:48 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ΝΔ: Ερώτηση για τον διαδικτυακό τζόγο με 'στοχοποίηση' Μάρη

ΝΔ: Ερώτηση για τον διαδικτυακό τζόγο με 'στοχοποίηση' Μάρη
  • Ερώτηση-απάντηση στις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers και την εμπλοκή της Μαρεβα αλλά και Γ. Αλαφούζου
  • Στοχοποιούν τον Δ. Μάρη καθώς ρωτούν για την πορεία ελέγχων προσώπων που ασχολούνται με ιντερνετικό στοίχημα και διατηρούν ΜΜΕ

Ερώτηση για τον διαδικτυακό τζόγο αλλά με σαφή στοχοποίηση του επικεφαλής της 24 Media και εκδότη του ΄Έθνους’, Δημήτρη Μάρη κατέθεσαν 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη ερώτηση, εκλαμβάνεται από πολιτικούς κύκλους, ως άμεση απάντηση στην υπόθεση των Paradise Papers στην οποία πρωτοστάτησε ο Όμιλος 24 Μedia και το Έθνος. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το βασικό θέμα της ερώτησης είναι εάν «υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης;».

Με αυτόν τον τρόπο οι ερωτώντες βουλευτές ουσιαστικά φωτογραφίζουν τον Δημήτρη Μάρη και ζητούν να πληροφορηθούν τι έχει συμβεί με την εισαγγελική έρευνα του Γ. Δραγάτση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η απάντηση του εκδότη στον οποίο καταλογίζεται ότι έδωσε στο “Έθνος” μια καθαρά φιλοκυβερνητική γραμμή όπως και στα υπόλοιπα Μέσα του Ομίλου. 

Η ερώτηση 

Οι 14 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να απαντήσει μεταξύ άλλων αν «Υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχός τους; Έχουν γίνει καταλογισμοί και έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα;».

Οι ερωτώντες επικαλούνται έρευνες που δείχνουν ότι τα ποσά που διακινούνται παράνομα, κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1,5-2 δισ. ευρώ το χρόνο με αποτέλεσμα να χάνονται φόροι 400-600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση αυστηρού πλαισίου.

«Εγείρονται απορίες και ερωτηματικά από την επί μακρόν αδράνεια της Κυβέρνησης να διαμορφώσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, και ενώ το πρόβλημα του παράνομου τζόγου διογκώνεται, ευνοώντας σύμφωνα με τον Προωθυπουργό ακόμα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος» τονίζει μεταξύ άλλων η ΝΔ και προσθέτει «Απορίες που έρχονται να προστεθούν στην αδυναμία της Κυβέρνησης να περιορίσει την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, πεδία στα οποία οι επιδόσεις της είναι από ανύπαρκτες έως εξαιρετικά χαμηλές. Την ίδια στιγμή, αποτελεί συνειδητή Κυβερνητική επιλογή η υπερφορολόγηση των έντιμων και συνεπών φορολογούμενων, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της».

Αναλυτικά, η ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών, κον Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: Πως προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον παράνομο τζόγο και την απώλεια εσόδων από αυτόν;

«Η συνολική ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την Ελληνική κοινωνία και την οικονομία και προϋποθέτει αυστηρό και πλήρες κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο.

Με το Ν. 4002/2011, επιχειρήθηκε η ρύθμιση αυτής της αγοράς, ώστε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να μην λειτουργούν χωρίς έλεγχο.

Σύμφωνα με μελέτες και εκθέσεις, τα ποσά που διακινούνται παράνομα, κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1,5-2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η φορολόγηση επιβάλλεται στα μεικτά κέρδη των παιγνίων (Gross Gaming Revenues-GGRs), τα φορολογικά οφέλη που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο, αν αντιμετωπιστεί ο παράνομος τζόγος, θα είναι σημαντικά, της τάξεως – σύμφωνα με εκτιμήσεις – των 400-600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΕΠ (Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) τον Μάιο του 2016, στην οποία αναδεικνύεται η πληθώρα νέων, παράνομων ιστότοπων τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν στην χώρα μας.

Εξέλιξη που η ίδια Επιτροπή θα όφειλε να αποτρέπει, αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει λάβει κανένα δραστικό μέτρο πάταξης του φαινομένου.

Πρόσφατα προαναγγέλθηκαν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων από τον Υπουργό Οικονομικών, τις οποίες και αναμένουμε.

Όμως, εγείρονται απορίες και ερωτηματικά από την επί μακρόν αδράνεια της Κυβέρνησης να διαμορφώσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, και ενώ το πρόβλημα του παράνομου τζόγου διογκώνεται, ευνοώντας σύμφωνα με τον Προωθυπουργό ακόμα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Απορίες που έρχονται να προστεθούν στην αδυναμία της Κυβέρνησης να περιορίσει την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, πεδία στα οποία οι επιδόσεις της είναι από ανύπαρκτες έως εξαιρετικά χαμηλές.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί συνειδητή Κυβερνητική επιλογή η υπερφορολόγηση των έντιμων και συνεπών φορολογούμενων, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της.

Κατόπιν αυτών, Ερωτάται o κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το θέμα του παράνομου τζόγου και της προστασίας των παικτών με βάση και τον πρόσφατο κανονισμό της ΕΕΕΠ;

2. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σημαντικής απώλειας εσόδων που επιφέρει η ύπαρξη του παράνομου τζόγου για το κράτος;

3. Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στις εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πόσα έσοδα έχουν εισπραχθεί;

4. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές; Υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχός τους; Έχουν γίνει καταλογισμοί και έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα;

Αθήνα, 29.11.2017

Οι Ερωτώντες Βουλευτές :

1. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

2. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

3. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

4. ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

5. ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚOΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ

6. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

7. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

8. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

9. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)

10. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

11. ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

12. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

13. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

14. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας