20:41 Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Νέα δεδομένα εν μέσω... κατακραυγής

Νέα δεδομένα εν μέσω... κατακραυγής
  • Νέα δεδομένα για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, καθώς η κυβέρνηση πρόσθεσε κάποια καινούρια δεδομένα
  • Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υπολογίζουν ως μέλη της οικογένειας άνεργους και ηλικιωμένους συγγενείς!
  • Το όριο καταθέσεων θα ξεκινά από 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος, προσαυξανόμενο με κάποιον συντελεστή ανάλογα με τα τυχόν επιπλέον μέλη του νοικοκυριού

 

Οι άνεργοι ή οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται από τους συγγενικά τους πρόσωπα, θα συνυπολογίζονται σαν μέλη του νοικοκυριού (όπως τα ανήλικα τέκνα) προσαυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το ποσό επιδόματος, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τροπολογία που πρόσθεσε στο νομοσχέδιο για τι κοινωνικό μέρισμα!

Εκτός από αυτούς όμως που θα χάνουν το επίδομα έστω και για ένα ευρώ όταν συνυπολογίζονται τα εισοδήματα όλων μαζί των συνοίκων, αποκλείονται αυτομάτως και όλοι όσοι για οποιονδήποτε λόγω πληρώνουν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Επιπλέον διευκρινίστηκε ότι τα περιουσιακά κριτήρια θα κόβουν δικαιούχους και για αντικειμενική  αξία ακινήτων κάτω από 180.000 ευρώ. Δηλαδή τα 180.000 ευρώ αποτελούν μεν ανώτατο όριο, αλλά για άγαμος το όριο θα ξεκινάει από 120.000 και θα προσαυξάνεται κατά 15.000 για πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού: 135.000 ευρώ για νοικοκυριό με 2 μέλη (πχ ανδρόγυνο ή γονιός που μένει μαζί με ανήλικο ή ενήλικο τέκνο) 150.000 για 3 μέλη, 165.000 για 4 μέλη, 180.000 ευρώ για 5 μέλη και άνω.

Το όριο καταθέσεων θα ξεκινά από 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος (πχ άγαμος χωρίς παιδιά), προσαυξανόμενο με κάποιον συντελεστή ανάλογα με τα τυχόν επιπλέον μέλη του νοικοκυριού. Αν και αυτό επίσης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα, αναμένεται ουσιαστικά να κλιμακώνεται όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα είναι:

9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος,

13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο,

18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα,

20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα,

22.550 για τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα

27.000 ευρώ για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα. Τα ανωτέρω κριτήρια θα εξειδικευτούν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της παρ. 4 για την κατηγορία των ανέργων.

Από τους δικαιούχους αποκλείονται όσοι:

Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας,

Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,

Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,

Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Οι  δικαιούχοι πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη. Αυτό προκύπτει από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων κατά την τελευταία πενταετία.

Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2017. Αυτό αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ.

Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

«Ετήσιος τόκος = 9.000 Χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού Χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100».

 

Έντονη αντίδραση και κατακραυγή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο και για το μέρισμα, όσο και για την αντίδραση της κυβέρνησης μετά την καταστροφή στη Μάνδρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού πρώτα είπε πως θα έπρεπε να έχουν γίνει παραιτήσεις μετά το θάνατο 20 ανθρώπων στη Δυτική Ατική, αναφέρθηκε στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος:

Η κυβέρνηση πήρε πολλά από την μια τσέπη για να δώσει ελάχιστα στην άλλη. Υπερφορολογείτε τους μεν και φτωχοποιείτε τους δε. Δεν κάνετε αναδιανομή του εισοδήματος. Αυτό δηλώνουν τα στοιχεία. Φέτος επιβάλλατε μέτρα 2,7 δισ ευρώ και επιστρέφετε 700 εκατ. ευρώ. Εννέα δισ. έχετε βάλει έως σήμερα και άλλα πέντε περίπου έως το 2022. Βάλατε 14,5 δισ. ευρώ μέτρα και παρουσιάζετε ως επιτυχία την επιστροφή 600 και 700 εκατ. ευρώ φέτος. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη των πολιτών. Ένας συνταξιούχος με 670 ευρώ σύνταξη επί των ημερών σας έχασε το ΕΚΑΣ, πληρώνει αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ. Έχασε συνολικά 190 ευρώ κάθε μήνα. Του δίνετε 250 ευρώ εφάπαξ. Μειώνετε το εισόδημα των πολιτών με αύξηση φόρων. Αυξήσατε το ΦΠΑ στα καύσιμα, στον καφέ, τα εισιτήρια, κόψατε ΕΚΑΣ, επίδομα θέρμανσης, συντάξεις χηρείας, αναπηρικά επιδόματα, δημιουργήσατε γενιά 300 ευρώ και οδηγείτε σε αδιέξοδο τους συμπολίτες μας. Συνεχίζετε να νομίζετε ότι μπορείτε να κοροϊδεύετε. Ήρθατε στην εξουσία με ψέματα και επιχειρείτε με ψέματα να κρατηθείτε σε αυτή»

Συνέχισε, παραθέτοντας αριθμούς:

“Από τα 1,4 δισ. ευρώ τα 720 εκατ. ευρώ είναι το μέρισμα, τα υπόλοιπα υποχρεωτική επιστροφή εισφορών στους συνταξιούχους και ενίσχυση της ΔΕΗ. Δεν κάνατε τίποτα για να εξυγιάνετε την εταιρεία. Αυτή είναι η αλήθεια

Λέτε ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη. Αυτό θα ίσχυε, αν είχατε πετύχει ρυθμούς μεγαλύτερους από τους προβλεπόμενους . Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην χώρα μας αναθεωρούνται προς τα κάτω. Πέσατε έξω και υπερφορολογείτε.

Μειώθηκε η ανάπτυξη. Όμως, τα έσοδα από μισθωτούς μειώνονται, γιατί οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν έναντι της μερικής απασχόλησης

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου είναι παντελώς ανεπαρκής. Υποσχεθήκατε τρία δισ. ευρώ το πρώτο έτος και εισπράξατε με το ζόρι περί τα 100 εκατ. ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διαπιστώνει αύξηση της φοροδιαφυγής”

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέχισε χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση… πατερούλη: “ Παριστάνει σήμερα η κυβέρνηση τον πατερούλη. Η υπερβαση του στόχου οφείλεται στην ανελέητη φοροεπιδρομή, σε κατασχέσεις, την διευρυμένη στάση πληρωμών, στην καθυστέρηση απονομής συντάξεων, στην αναστολή επενδυτικών δαπανών από το σχετικό πρόγραμμα. Έτσι πετύχατε το υπερπλεόνασμα, για να παριστάνετε σήμερα τους Αγίους Βασίληδες της πολιτικής σε πολίτες που έχουν ξεχάσει τα Χριστούγεννα. Δεν τα βγάζετε πέρα. Τα ψέματα σας κυνηγούν και επιτίθεστε κατά πάντων, δημιουργώντας την πιο τοξική ατμόσφαιρα από την Μεταπολίτευση και μετά. Όταν κατηγορείτε την ΝΔ, όπως κάνατε τις προάλλες, με ψεύτικες ειδήσεις για δήθεν υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας, οι πολίτες θυμούνται τι κάνατε εσείς ως αντιπολίτευση. Εμείς θα κάνουμε όσα πρέπει. Πολεμήσαμε το Grexit. Δεν χάνουμε ευκαιρία να παρακινούμε επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, όταν εσείς τους οδηγείτε στην έξοδο. Τι κάνατε ως αντιπολίτευση: δηλητηριάσετε την ατμόσφαιρα με τοξικά ψέματα και διχασμό. Καλούσατε τον κόσμο να μην πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ, πολεμήσατε λυσσαλέα οποιαδήποτε επένδυση. Ο Τσίπρας έλεγε να μην τολμήσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, γιατί θα χάσουν τα λεφτά τους. Μιλάτε εσείς για επενδύσεις. Μιλάτε εσείς για υπονόμευση, όταν ήσασταν η πιο ανεύθυνη και καταστροφική αντιπολίτευση».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας